OM in hoger beroep tegen vrijspraak Chemelot-beheerder

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak van Chemelot Site Permit (CSP), het bedrijf dat chemisch-bedrijventerrein Chemelot in Sittard-Geleen beheert. Volgens het OM is het bedrijf medeverantwoordelijk voor enkele incidenten en ongelukken die plaatsvonden tussen 2015 en 2019.

Het OM verwijt het bedrijf dat het zijn taak als toezichthouder niet goed heeft uitgevoerd, onder meer vanwege het ontsnappen van blauwzuurgas en brand bij enkele bedrijven op Chemelot. Daarbij kwam een werknemer om het leven. Het OM eiste eerder een boete van 7,5 miljoen euro, waarvan 5 miljoen voorwaardelijk.

De rechtbank in Den Bosch ging daar echter niet in mee en sprak het CSP twee weken geleden vrij. Volgens de rechter kon de beheerder niet verantwoordelijk worden gehouden voor de uitvoering van interne processen van afzonderlijke bedrijven op het industrieterrein. CSP kon daardoor ook geen medepleger zijn bij de incidenten en ongevallen.

Daar legt het OM zich niet bij neer, medeplegen zou wel degelijk aan te tonen zijn met concrete bewijzen. En ook het niet juist melden van een ongewoon voorval bij chemiebedrijf Borealis door CSP zou volgens het OM aanleiding moeten zijn voor een veroordeling.

Lees ook Op Chemelot ging het geregeld fout: vijf bedrijven staan nu voor de rechter

De Geleense woonwijk Krawinkel, grenzend aan chemiecomplex Chemelot.

‘Nalatigheid’

Waar Chemelot Site Permit eerder dit jaar vrijgesproken werd, kreeg Sabic Limburg, één van de vier chemiebedrijven op het Chemelot-terrein, wél een boete opgelegd, van 10 miljoen euro. De rechtbank verweet Sabic onder meer ‘nalatigheid’ waardoor bij een ongeval bij een installatie eind 2016 twee werknemers ernstig gewond raakten, van wie er een overleed. De algemene houding van het bedrijf ten opzichte van veiligheid kwam niet over als proactief, gericht op het voorkomen van zware ongevallen, oordeelde de rechter.

Sabic Limburg kondigde eerder al aan hiertegen in hoger beroep te gaan. Advocaat Daan Doorenbos noemde de aantijgingen tijdens de rechtszaak „beledigend” en „een slag in de lucht”. Ook het OM gaat in hoger beroep tegen de straf voor Sabic Limburg. Justitie had een boete van 25 miljoen euro geëist.

Justitie heeft wel vrede met de veroordelingen van twee andere bedrijven op het Chemelot-terrein: OCI Nitrogen en AnQore. De twee bedrijven kregen eind vorige maand allebei een boete van 360.000 euro opgelegd. Tegen beide ondernemingen was eerder een boete van 2,5 miljoen euro geëist. Ook in de vrijspraak van Borealis Plastomers, waartegen 45.000 euro was geëist, ziet het OM geen aanleiding voor een hoger beroep.

Lees verder…….