Nieuwe directeur Margriet Schavemaker wil zich in Kunstmuseum Den Haag voor vrouwelijke kunstenaars inzetten

Margriet Schavemaker wordt vanaf juni de nieuwe algemeen directeur van het Kunstmuseum Den Haag. Dat maakte het museum dinsdag bekend. Ze volgt Benno Tempel op, die vorig jaar vertrok naar het Kröller-Müller Museum.

Schavemaker (53) was sinds 2019 artistiek directeur van het Amsterdam Museum. Ze viel er op door politiek geëngageerde inhoudelijke keuzes, zoals door de Nederlandse ‘Gouden Eeuw’ vanwege de schaduwzijden voortaan als de zeventiende eeuw aan te duiden. Ze is daarnaast in deeltijd hoogleraar ‘media en kunst in de museale praktijk’ aan de Universiteit van Amsterdam.

Schavemaker maakt zich nadrukkelijk sterk voor de positie van vrouwen. „Sinds een jaar of vijftien brandt in mij het vuur van feministen”, zei ze in een interview in NRC in 2021. In de bekendmaking van haar aantreden, dinsdag, noemt ze Paula Rego, Hilma af Klint en Nicole Eisenman als voorbeelden van „grote namen” die de afgelopen jaren in het Kunstmuseum te zien waren. De tijdelijke expositie van Af Klint en Piet Mondriaan eindigde afgelopen weekend.

Toegankelijk en verbindend

Schavemaker wordt ook directeur van Fotomuseum Den Haag en expositieruimte KM2, beide direct naast het Kunstmuseum, en van kunstmuseum Escher in Het Paleis aan het Lange Voorhout.

Schavemaker wil die vier culturele instellingen die ze vanaf juni gaat leiden, maken „tot toegankelijke en verbindende plekken van reflectie en verdieping op onderwerpen die vandaag de dag spelen in onze maatschappij”. In een interview dat ze deze dinsdag in De Volkskrant gaf, zei ze het belangrijk te vinden „dat we mensen uit alle wijken én makers uit de stad bereiken”.

Het Kunstmuseum Den Haag heeft het financieel zwaar. In december sprong de gemeente Den Haag met bijna 400.000 euro bij omdat de energiekosten van het museum sterk gestegen zijn. In De Volkskrant zei Schavemaker dat ze graag publiekstrekkers wil maken, maar dat die ook kunnen gaan over minder bekende vrouwelijke kunstenaars en „vergeten kunstenaars van kleur die in hun eigen tijd wereldberoemd waren”.