Nederland verzet zich nog steeds tegen Schengentoelating Bulgarije

Grenzen De toetreding van Bulgarije tot het Schengengebied ligt al tien jaar op tafel. Nederland zal volgende week nog steeds tegen de toelating stemmen.
De Europese commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson geeft een persconferentie over de toetreding van Bulgarije, Roemenië en Kroatië tot het Schengengebied.
De Europese commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson geeft een persconferentie over de toetreding van Bulgarije, Roemenië en Kroatië tot het Schengengebied.

Foto Stephanie Lecocq/EPA

Nederland blijft tegen de toetreding van Bulgarije tot de Schengenzone, maar zal volgende week donderdag wel instemmen met de toelating van Kroatië en Roemenië. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel en Migratie, VVD) vrijdag gezegd na afloop van de ministerraad. Volgens Van der Burg kan Bulgarije nog niet worden toegelaten tot het Europese gebied zonder interne grenscontroles, omdat het land nog steeds niet zou voldoen aan bepaalde rechtsstatelijke voorwaarden.

De Europese Commissie en het Europees Parlement zijn wel voor de toelating van de drie landen, maar alle lidstaten moeten unaniem instemmen. Volgens premier Mark Rutte (VVD) stemt Nederland tegen de toelating van Bulgarije omdat de bestrijding van corruptie en georganiseerde misdaad in het land nog niet in orde is. Als Nederland geen zorgen meer heeft over de Bulgaarse rechtsstaat, zegt Rutte misschien „ergens volgend jaar” in te stemmen, meldt persbureau ANP.

De toetreding van Roemenië en Bulgarije tot de Schengenzone ligt al tien jaar op tafel. Nederland is al jaren leidend in het verzet, wat in Brussel voor grote ergernis zorgt. Volgens Rutte is de beslissing om de blokkade op te heffen voor Roemenië, waar Nederland dezelfde zorgen had, al een „grote stap”. Tegen de blokkade voor Kroatië verzette Nederland zich eerder niet. Het Schengengebied bestaat nu uit 22 landen waarbinnen inwoners vrij kunnen reizen over grenzen.


Lees ook: Brussel voert druk op rond Schengentoelating Roemenië en Bulgarije

Correctie (2 december 2022): In een eerdere versie van dit artikel stond dat Nederland als enige land de toelating dwarsligt. Dat klopt niet. Dat is hierboven aangepast.

Lees verder…….