Nationaal archief vroeg Trump vorig jaar al om teruggave van documenten

FBI Het Amerikaanse nationaal archief stelde vlak na Trumps vertrek uit het Witte Huis vast dat 24 dozen met documenten ontbraken. Het archief vroeg Trumps advocaten toen al om het papierwerk.
Autoriteiten voor Mar-a-Lago, de woning van Trump, tijdens een huiszoeking.
Autoriteiten voor Mar-a-Lago, de woning van Trump, tijdens een huiszoeking.

Foto Cristobal Herrera-Ulashkevich

De Amerikaanse Nationale Archief- en Documentatiedienst (NARA) vroeg oud-president Donald Trump ruim een jaar voor de inval van de FBI in zijn privéresort Mar-a-Lago al om de teruggave van staatsdocumenten. Dat schrijft The Washington Post woensdagavond. De krant heeft een e-mail in handen uit mei 2021. Daarin vraagt het hoofd van de archiefdienst, Gary Stern, om de papieren.

In de mail schreef Stern dat de NARA had vastgesteld dat er zo’n 24 dozen met officiële presidentiële documenten ontbraken. Ook schreef de instelling de „onmiddellijke hulp” van Trumps advocaten nodig te hebben om de dozen terug te krijgen. Een van de advocaten van Trump zou vlak voor het vertrek van de president in januari 2021 al hebben bepaald dat de papieren moesten worden afgedragen aan het archief. Dat was echter nog niet gebeurd op het moment dat de mail in mei dat jaar werd verstuurd.

Stern merkte op dat er twee specifieke documenten waren die de NARA niet kon vinden: de originele correspondentie tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, en een brief die oud-president Barack Obama had achtergelaten voor Trump op zijn eerste dag in functie.

Kim Jong-un

Vlak voor Trump het Witte Huis verliet, werd de correspondentie tussen hem en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in een map voor de president gedaan, schreef Stern. Deze kwam echter nooit in het archief terecht, zoals wettelijk vereist is. „Het is essentieel dat deze oorspronkelijke documenten zo snel mogelijk worden overgedragen”, aldus Stern.

Volgens bronnen van The Washington Post deed de baas van het archief in het najaar van 2021 meerdere pogingen om de documenten in bezit te krijgen. Pas nadat hij dreigde het Congres in te lichten over de papieren, zou Trump hebben meegewerkt.

Begin deze maand deed de FBI een inval in Mar-a-Lago, een buitenhuis van Trump in Florida. Onder de paperassen bevonden zich meerdere documenten die Trump niet mee had mogen nemen. Deze hadden formeel gearchiveerd moeten worden door de NARA nadat hij zijn ambt had verlaten. In totaal werden er zo’n twintig dozen met materiaal in beslag genomen.

Lees verder…….