Na negen jaar is de grootste Nederlandse faillissementszaak bijna afgerond – de schuld was anderhalf miljard euro

Twee dagen deden ze erover om hun handtekening te zetten, maar de opluchting is groot.

Dinsdag gingen de belanghebbenden in de faillissementszaak van technisch dienstverlener Royal Imtech akkoord met het schikkingsvoorstel van de curatoren. Daarmee is het einde in zicht van de slepende juridische afwikkeling van Royal Imtech, het Nederlandse bedrijf dat in augustus 2015 failliet ging.

De gesprekken voor de schikking vonden begin deze week plaats bij advocatenkantoor NautaDutilh, aan de Amsterdamse Zuidas. Maandag diende als een generale repetitie, om de puntjes op de i te zetten en de laatste pdf’jes heen en weer te sturen. Bij de ceremoniële ondertekening van de schikking, op dinsdag, waren 36 verschillende partijen aanwezig.

De belanghebbenden – oud-bestuurders, commissarissen, verzekeraars, accountants, beleggers en schuldeisers – kregen elk eigen kamers bij het advocatenkantoor toegewezen, en „pendelden vooral veel heen en weer”, aldus een van de betrokkenen.

Toen het doek viel in augustus 2015, telde de multinational 22.000 werknemers, verdeeld over zeven divisies en 35 landen

Het akkoord luidt het einde in van een van de grootste faillissementszaken in Nederland: Imtech liet een schuld van anderhalf miljard euro achter.

De curatoren van Royal Imtech N.V. en beleggersvereniging VEB schikten met de bestuurders en commissarissen van Imtech, hun verzekeraars en accountant KPMG. De eindafrekening bedraagt 40 miljoen euro. Dit bedrag wordt door de verzekeraars en KPMG betaald aan de curatoren. Samen met eerdere afspraken is er ongeveer 60 miljoen euro beschikbaar voor de nog onbetaalde crediteuren.

Als, zoals de curator verwacht, in oktober dit jaar de schulden aan de crediteuren formeel worden vastgesteld, zijn er negen jaren verstreken sinds Imtech failliet werd verklaard.

Stoommachine

Imtech begon als Hollands glorie: een van de stamvaders van het bedrijf is zeekapitein Jan Jacob van Rietschoten, die in 1860 besloot scheepstakelaar in Rotterdam te worden. Hij gebruikte stoommachines, toen een novum. Het bedrijf groeide op de vleugels van de industriële revolutie. Maar anderhalve eeuw later verslikte Imtech, inmiddels een Europese gigant in de technische dienstverlening, zich in zijn internationale expansiedrift.

In 2013 gierde de koers naar beneden door een fraudezaak in Polen en een boekhoudschandaal in Duitsland. Twee reddingspogingen mochten niet baten. Toen het doek viel in augustus 2015, telde de multinational 22.000 werknemers, verdeeld over zeven divisies en 35 landen.

Jeroen Princen van DVDW Advocaten was als curator vanaf het eerste uur betrokken bij de afhandeling van het faillissement. „Het duurde zo lang omdat iedereen met iedereen overhoop lag. Het was een ingewikkelde puzzel, waarin bestuurders, verzekeraars, accountants en banken elkaar nalatigheid verweten en vorderingen op elkaar hadden.”

Op hun beurt werd de curatoren verweten dat ze de afhandeling expres vertraagden om meer geld aan de afhandelingen te verdienen. Princen: „We zijn voor de tuchtrechter gesleept en ze dreigden ons persoonlijk aansprakelijk te stellen voor 15 miljoen euro. Maar ja, dat hoort bij het vak. De vorderingen zijn vorig jaar ingetrokken en ik heb er niet wakker van gelegen.”

Volgens de curator was het nodig eerst de lege boedel te vullen door onderdelen af te stoten en vervolgens het handelen van de verschillende partijen voorafgaand aan het faillissement te beoordelen. Hij vat negen jaar in vier zinnen samen: „We moesten eerst door onderdelen te verkopen geld verdienen om het onderzoek te kunnen financieren. Dat onderzoek was omvangrijk en duurde een tijd. Daarna hebben we onze concepten voorgelegd aan alle partijen, die hebben ze beoordeeld. En daardoor hebben we dit nu kunnen schikken zonder veel procedures.”

Een doorslaggevend moment was de schikking met vier banken, in oktober 2023. De banken zijn de grootste schuldeisers van Imtech, maar ze hadden volgens de curatoren ook de andere crediteuren benadeeld door pandrechten te krijgen op aandelen in dochterbedrijven. De banken betaalden 25 miljoen euro aan de Imtech-boedel en lieten voor circa 900 miljoen aan vorderingen varen door andere crediteuren voorrang te geven. Dat voorkomt dat de in totaal 65 partijen elkaar jarenlang via de rechters de tent uit zouden vechten.

Particuliere beleggers

De curatoren stelden de bestuurders en commissarissen verantwoordelijk voor onbehoorlijk bestuur en onvoldoende toezicht en verweten accountant KPMG dat die de cijfers niet goed gecontroleerd zou hebben. Die partijen hebben nu geen aansprakelijkheid of schuld erkend, maar ze betalen wel. Beleggersvereniging VEB krijgt door deze schikkingen in totaal 10 miljoen euro om investeerders te compenseren die na februari 2013 zijn ingestapt. „Imtech was een populair aandeel, ook bij particuliere beleggers”, zegt VEB-directeur Gerben Everts. „Het was een van de Nederlandse topbedrijven waarin onze achterban heel graag belegde. Op het moment dat het al fout dreigde te gaan, zijn er nog een hoop particulieren ingestapt.”

Volgens Everts was het hoog tijd dat de Imtech-zaak afgerond werd. „Er zijn inmiddels bestuurders en commissarissen overleden, dus zitten hun erfgenamen met de gevolgen. De accountants kunnen nu ook de oude dossiers afsluiten.”

Het duurde negen jaar om de Gordiaanse Knoop te ontwarren die Imtech achterliet. Voor curator Jeroen Princen is er weer ruimte voor andere bezigheden. „Ik verheug me er ook op dat ik weer gewoon advocaat kan worden, en weer iets korter lopende zaken kan doen waarbij je ook vooruit moet kijken. Als curator leef je grotendeels in het verleden.”