Na drie succesvolle beursgangen verlaat Frank Slootman Snowflake en gaat hij (weer) met pensioen

Frank Slootman, dat klinkt Nederlands?

Frank Slootman is ook geboren in Nederland. Zijn wieg stond in Huizen, hij was ooit aangenomen op de officiersopleiding van het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder, maar hij koos uiteindelijk voor een studie economie in Rotterdam. Alleen: een Nederlands paspoort heeft Slootman niet meer. Nadat hij in Nederland bij Compuware werkte, vertrok hij in de jaren negentig naar Silicon Valley. Daar koos hij uiteindelijk voor naturalisatie tot Amerikaan.

Een Nederlandse Amerikaan dus. Waarom is zijn pensionering nieuws?

Snowflake, het softwarebedrijf waar de 65-jarige Slootman sinds 2019 de rol van bestuursvoorzitter had, maakte vorige week bekend dat hij per direct met pensioen zou gaan. Nou gaan er wel meer mensen met pensioen, maar persbureau Bloomberg merkte op dat Slootman aan zijn pensioen begint als een rijk man. Rijker zelfs dan Tim Cook van Apple of Satya Nadella van Microsoft.

Slootman kan aan zijn pensionering beginnen met een vermogen van ongeveer 3,7 miljard dollar, schrijft Bloomberg op basis van zijn jaarlijkse miljardairsindex (een soort wereldwijde versie van de Nederlandse Quote 500. Waarop Slootman overigens op plek zeven had gestaan als hij zijn paspoort niet had ingeleverd).

Slootman vergaarde zijn fortuin niet door zelf bedrijven op te richten, maar door als bestuursvoorzitter softwarebedrijven die door anderen zijn opgericht succesvol naar de beurs te brengen: Data Domain (2007), Servicenow (2012) en het meest recent Snowflake (2020).

Nog een reden voor de aandacht voor het vertrek van Slootman is zijn onconventionele, harde managementstijl. In NRC, rond de succesvolle beursgang van Snowflake, noemde hij het zakenleven „moderne oorlogsvoering”. „Alleen paranoïde mensen overleven in de zakenwereld. Je weet nooit waar de volgende aanval vandaan komt.”

Slootman is ook openlijk kritisch op diversiteitsdenken binnen de zakenwereld. „Als jij naar je werk komt dan ben ik alleen maar geïnteresseerd in je werk, niet in wat er gaande is in de wereld”, zei hij hierover tegen NRC. „Er moet 150 procent focus zijn op onze business. Laat je niet afleiden.” In 2021 stelde hij dat diversiteitsdoelen secundair waren aan prestaties bij het aannemen van mensen. Hij bood daar later zijn excuses over aan: hij had niet de suggestie willen wekken dat diversiteit en prestaties elkaar uitsluiten.

Lees ook ‘Mijn soort mensen is nooit tevreden. Nooit.’

Frank Slootman, topman van Snowflake

Wat gaat Slootman doen met al zijn geld?

Tegen zakenblad Fortune zei Slootman ooit dat hij 98 procent van zijn vermogen wil weggeven. „Ik wil mijn nageslacht niet rijk maken. Dat kan ze verpesten. Er is geen grotere beloning dan het zelf maken.” Zijn geld zit in een stichting. In het verleden heeft Slootman zijn geld gedoneerd aan Republikeinse en Libertarische politici, schrijft Bloomberg.

De vraag is ook of Slootman wel echt met pensioen gaat. Nadat hij 550 miljoen euro had verdiend met de beursgang van Servicenow was hij ook al met ‘pensioen’. In die tijd won hij met zijn zeiljacht Invisible Hand (dat verwijst naar de wind én naar de onzichtbare hand van de markteconomie) een zeilrace van Los Angeles naar Honolulu en bestierde hij een dierenstichting vanuit zijn woonplaats in Montana. Toen Snowflake bij hem aanklopte, was hij echter snel overtuigd: hij verveelde zich. Wie weet wat er gebeurt als de oprichter van een vierde softwarebedrijf aanklopt voor hulp.