Microsoft koopt ontwikkelaar van computerspellenreeks “Call of Duty” voor meer dan 60 miljard euro

Microsoft is bereid om 95 dollar te betalen per aandeel van het beursgenoteerde bedrijf. Het gaat om een premie van meer dan 45 procent op de slotkoers van Activision Blizzard van maandag. “Deze overname zal de groei van Microsofts gamingactiviteiten over mobiele toestellen, pc’s, consoles en de cloud heen versnellen”, luidt het.

Huidig CEO van Activision Blizzard, Bobby Kotick, blijft aan het hoofd staan. Hij is nochtans niet onbesproken sinds beschuldigingen van seksuele intimidatie in zijn bedrijf de kop op staken.

Eens de deal rond is, wordt Microsoft naar eigen zeggen het op twee na grootste gamingbedrijf ter wereld, na het Chinese Tencent en het Japanse Sony. Het Amerikaanse concern is zelf al lange tijd actief in de gamingsector, met name met zijn spelconsole Xbox en succesreeks “Halo”, en bezit momenteel via uitgever Xbox Game Studios ook al meer dan twintig gameontwikkelaars.

Door Activision Blizzard in te lijven, breidt Microsoft zijn portefeuille uit met heel wat bekende spelreeksen. Het zou zo gevestigde waarden exclusief kunnen voorbehouden voor de Xbox, ten koste van onder andere rivalen Sony met zijn PlayStation en Nintendo met zijn Switch.

De overname van Activision Blizzard door Microsoft is de tweede miljardendeal in de gamingsector in evenveel weken. Vorige week maakte de uitgever van computergames Take-Two Interactive bekend dat het de ontwikkelaar van mobiele spellen Zynga wil inlijven voor zowat 11 miljard dollar.

Lees verder…….