Manifesteren: het universum doet niet altijd wat je wilt

Manifesteren

Manifesteren is populair. Aanhangers geloven dat je met negatieve en positieve gedachten, negatieve en positieve dingen aantrekt in je leven. Het universum geeft je zo wat je vraagt.

Dit denkbeeld is niet nieuw. Nu volgen mensen manifestatie-influencers zoals Gabby Bernstein. Zestien jaar geleden lazen miljoenen het boek The Secret van Rhonda Byrne. En in de jaren vijftig dweepten mensen massaal met Norman Vincent Peale. Wie online zoekt op ‘new thought’ of ‘law of attraction’ ziet dat het geloof in manifesteren al bijna tweehonderd jaar rondwaart.

Werkt het?

De Australische psycholoog Lucas Dixon is gefascineerd door de succesindustrie en deed samen met collega’s onderzoek naar het geloof in manifesteren. Ze vroegen ruim duizend Amerikanen naar hun overtuigingen op dit gebied, hun maatschappelijke situatie, persoonlijke kenmerken en financieel gedrag.

De resultaten? Een derde van de deelnemers scoorde hoog op geloof in manifesteren. Deze groep bleek financieel niet succesvoller dan de rest. Wel dachten zij positiever over zichzelf en meenden ze ook dat ze een grotere kans op succes hadden dan anderen. Believers vonden het bijvoorbeeld een aannemelijk scenario dat zij, dankzij hun talenten en vaardigheden, in de toekomst 300.000 dollar per jaar zouden verdienen.

Ook interessant: manifesteerders gedroegen zich overmoediger op financieel gebied. Zo investeerden ze vaker in cryptomunten en waren ze ook vaker het slachtoffer van fraude.

Magisch denken

Psychologen noemen het idee dat onze gedachten de wereld om ons heen beïnvloeden een vorm van ‘magisch denken’. Mensen zijn hier vatbaar voor. Voorbeeld: onderzoek laat zien dat we geneigd zijn te geloven dat het in gedachten aanmoedigen van sporters invloed heeft op hun succes.

Volgens Dixon en collega’s kan magisch denken mensen soms helpen om optimistisch te blijven en vol te houden wanneer ze werken aan een doel. Maar bij manifesteren is het risico dat serieuze inspanningen achterwege blijven. Omdat het idee is dat het universum zich voor je inspant.

Dixon en collega’s concluderen uiteindelijk dat het geloof in manifesteren de kans op geldproblemen vergroot. Maar ze verwachten dat de believers zich hierdoor niet van de wijs laten brengen. Die geloven doorgaans niet dat tegenvallers betekenen dat hun theorie niet werkt, maar dat ze gewoon nog iets beter hun best moeten doen om het universum gunstig te stemmen.

Wie goed doet

Het geloof in manifesteren kent allerlei verschijningsvormen. Orthodoxe aanhangers zien het universum als een soort Amazon.com, waar je enkel door aan dingen te denken, krijgt wat je wilt: een mooie auto, een aantrekkelijke partner, een nieuwe baan. Vrijzinnige manifesteerders belijden dat je positieve ‘energie’ moet uitstralen om een fijner leven te krijgen, maar daar ook zelf een beetje aan moet werken.

En dan zijn er nog talloze agnosten. Mensen die zelf nooit het woord manifesteren in de mond zullen nemen, maar bijvoorbeeld wel geloven in ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Psychologen noemen deze overtuiging – mensen krijgen wat ze verdienen – ook wel de just world-hypothesis en beschouwen haar als een van onze vele denkfouten.

Ideetje: zou het geen aardig experiment zijn om vandaag allemaal het universum te vragen om wat meer gezond verstand?

Lees verder…….