Levensverzekeringstak Achmea mogelijk in de etalage

De afdeling van Achmea voor levensverzekeringen wordt mogelijk in de verkoop gezet. Dat heeft de coöperatieve verzekeraar maandag bevestigd na berichtgeving van het Financieele Dagblad.

De levensverzekeringsafdeling van Achmea heeft een miljoen klanten, een portefeuille waarvoor de verzekeraar ongeveer 3 miljard euro aan bufferkapitaal moet aanhouden. Volgens bronnen van het FD zou dat bedrag ook zo ongeveer de overnameprijs kunnen zijn.

De verzekeraar zegt dat alle opties worden onderzocht in een „verkenning” naar de toekomst van de afdeling Pensioen & Levensverzekeringen. Mocht Achmea uiteindelijk de afdeling in de verkoop zetten, dan zou de coöperatieve verzekeraar een brede trend volgen binnen de verzekeringssector om levensverzekeringen af te stoten.

Naast verkoop zal Achmea ook opties onderzoeken als het herverzekeren van het risico van de portefeuille, samenwerking met een andere partij of juist zelf koper worden op de levensverzekeringsmarkt, om juist grotere volumes te verkrijgen, aldus een woordvoerder. Volgens het FD heeft de verzekeraar de Amerikaanse zakenbank JP Morgan ingehuurd om alle mogelijkheden te wegen.

Woekerpolisschandaal

Veel verzekeraars gingen Achmea al voor met het zoeken van een ‘andere optie’ voor de portefeuille met levensverzekeringen. Het gaat daarbij om verzekeringsproducten waarbij klanten na een bepaalde looptijd, van tien, twintig of dertig jaar een bedrag krijgen uitgekeerd. Zulke producten, waar beleggingsverzekeringen onder vallen, waren vooral in de jaren negentig bij alle Nederlandse verzekeraars een populair product. Mede door het woekerpolisschandaal, maar ook door aangescherpte belasting- en kapitaalregels, zijn alle verzekeraars gestopt met het aanbieden van deze producten.

Hierdoor komen er geen nieuwe klanten meer bij. Omdat tegelijk de kosten voor het beheren van de portefeuille voor de bestaande klanten even hoog blijven – zoals voor de ict en voor het beleggen van de premies, om zo de beloofde uitbetalingen te kunnen doen – leveren deze portefeuilles financiële problemen op voor verzekeraars.

Consolidatieslag

Dit zorgde de afgelopen jaren voor een grote consolidatieslag in de verzekeringswereld. Het idee: door meerdere portefeuilles te combineren, kunnen de kosten per deelnemer verlaagd worden. En door met grotere bedragen te kunnen beleggen, kunnen de opbrengsten ook verhoogd worden, is de theorie.

Met dat idee kocht ASR met de overname van Aegon Nederland vorig jaar een flink ‘levenboek’. Eerder nam Athora, dat in meerdere landen levensverzekeringstakken kocht, het levendeel over uit de Vivat-boedel (het schadedeel van die verzekeraar ging toen naar NN). Het Britse Chesnara, in Nederland actief onder de naam Waard Verzekeringen, nam levenboeken over van onder meer Robein, Monuta, Argenta en Brand New Day.

Bestuursvoorzitter Bianca Tetteroo zei een jaar geleden tegen het FD dat Achmea wel geïnteresseerd is in meer overnames. Het coöperatieve Achmea kocht tot nu toe alleen de premiepensioeninstelling van ABN Amro – wat een ander pensioenproduct is dan een levensverzekering. Mogelijk biedt groei in zulke andere pensioenproducten een manier voor de coöperatieve verzekeraar om af te komen van het probleem van de aflopende levensverzekeringen. De nieuwe pensioenwet kan ook positief uitpakken voor de verzekeraar, omdat onder de nieuwe regels deelnemers mogelijk vaker individueel gaan bijsparen voor hun pensioen. „We staan hiervoor goed gepositioneerd”, aldus Achmea in het jaarverslag over 2022.