Klaus Mäkelä wordt óók chef-dirigent van het Chicago Symphony Orchestra

Klaus Mäkelä (28), vanaf 2027 de chef-dirigent van het Amsterdamse Concertgebouworkest, wordt tegelijkertijd chef-dirigent van het Chicago Symphony Orchestra. Dat heeft het Amerikaanse toporkest dinsdag bekendgemaakt. Daarmee is een gerucht dat al langer in de klassieke muziekwereld rondging bevestigd.

De jonge Finse dirigent stond in 2022 voor het eerst voor het Chicago Symphony Orchestra en wordt dan in 2027 de opvolger van Riccardo Muti, die vorig jaar afzwaaide. Mäkelä komt daarmee in een rijtje illustere namen, onder wie Bernard Haitink, Daniel Barenboim en Georg Solti.

Klaus Mäkelä werd in 2022 door het Concertgebouworkest benoemd tot hun nieuwe chef per 2027. Tot die tijd heet hij ‘artistiek partner’, en dient hij zijn contract uit als chef van het Orchestre de Paris. Om het KCO en het Chicago Symphony te kunnen combineren, stopt de Finse dirigent met zijn chef-schap bij het Oslo Filharmonisch Orkest.

‘Opwindend’

Mäkelä noemt zijn benoeming tot Music Director in het persbericht ‘groots en opwindend’. Algemeen directeur van het Concertgebouworkest Dominik Winterling zegt het „fantastisch nieuws” te vinden voor Mäkelä en het KCO, „omdat wij altijd een goede band hebben gehad met het Chicago Symphony Orchestra en de concertzaal in Chicago.”

Zowel in Amsterdam als in Chicago heeft Mäkelä een contract getekend voor in elk geval vijf jaar. In Chicago dirigeert hij minimaal veertien weken per seizoen. Het KCO, waar hij oorspronkelijk voor minimaal twaalf weken per seizoen tekende, zegt dat hij in Amsterdam evenveel zal gaan dirigeren.

Lees ook Leer de nieuwe chef van het Concertgebouworkest, Klaus Mäkelä, kennen in vier stappen

De Finse dirigent Klaus Mäkelä (26) is vanaf 2027 de nieuwe chef-dirigent van het Concertgebouworkest

Correctie 2 april: in een eerdere versie van dit artikel stond dat Klaus Mäkelä meer gaat dirigeren in Chicago dan in Amsterdam, op basis van het aantal weken waarvoor Mäkelä bij de orkesten heeft getekend. Dat is hierboven aangepast.