Kabinet: geen oproep tot permanente wapenstilstand zolang Hamas dreiging vormt voor Israël

’27 doden bij aanval van Israëlische leger op VN-school in vluchtelingenkamp Jabalia’

Bij een Israëlische aanval op een school van de Verenigde Naties in het vluchtelingenkamp Jabalia in de Gazastrook zijn 27 mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid in Gaza. Ook zouden er 93 mensen gewond zijn geraakt.

De school biedt momenteel onderdak aan ontheemde Palestijnen die op de vlucht zijn voor het geweld en de bombardementen in andere delen van Gaza. Op het moment van de aanval zouden duizenden vluchtelingen in het kamp verblijven.

Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de uitspraken van het ministerie.

Kabinet: geen oproep tot permanente wapenstilstand zolang Hamas dreiging vormt voor Israël

Zolang Hamas een bedreiging vormt voor Israël wil het demissionaire kabinet geen permanent staakt-het-vuren in Gaza. Dat zei minister Hanke Bruins Slot (CDA, Buitenlandse Zaken) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over de oorlog, waarbij ze ook nadrukkelijk de aanvallen op Israël van Houthi-rebellen uit Jemen en van Hezbollah vanuit Libanon benoemd als dreigingen voor Israël. Een veroordeling van het grootschalige Israëlische offensief in Gaza, waarbij inmiddels 14.900 Palestijnen omkwamen, bleef uit. Donderdagochtend om 06.00 uur Nederlandse tijd gaat een vierdaagse wapenstilstand tussen Hamas en Israël in.

Eind vorige maand onthield Nederland zich in de VN-Veiligheidsraad van stemming over een resolutie die opriep tot een humanitair staakt-het-vuren. Verschillende hulporganisaties, die eerder „via verschillende wegen” bij het kabinet hadden aangedrongen om een einde te maken aan het geweld in Gaza, hebben de Nederlandse staat inmiddels aangeklaagd voor die houding.

Eerder deze maand signaleerden experts van de Verenigde Naties dat de „ernstige schendingen” die het Israëlische leger op dit moment tegen Palestijnen begaat in de Gazastrook, „wijzen op een genocide in de maak”. Over de vermeende Israëlische schendingen, waar verschillende mensenrechtenorganisaties inmiddels hun zorgen over uitten, deed Bruins Slot geen uitspraken. Het kabinet heeft vanaf het begin van de oorlog het Israëlische „recht op zelfverdediging” benadrukt.

Kolonistengeweld
Bruins Slot zei tijdens het debat dat de regering Israëlische kolonisten die geweld plegen op de bezette Westelijke Jordaanoever sancties op wil leggen. Daarvoor wil ze de Europese Unie inschakelen, door bijvoorbeeld het instellen van inreisverboden.

Het geweld door Israëlische kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever tegenover Palestijnen resulteerde de afgelopen twee maanden in ruim tweehonderd doden. Volgens de meest recente gegevens van de noodhulporganisatie van de Verenigde Naties OCHA hebben Israëlische kolonisten sinds het begin van de oorlog ruim duizend Palestijnen in de bezette Westelijke Jordaanoever met geweld uit hun woningen verdreven. Het OCHA registreerde in die periode zeker 277 verschillende geweldsincidenten.

Vlnr: Hanke Bruins Slot, minister van Buitenlandse Zaken (CDA), Marieke Koekkoek (VOLT), Sylvana Simons (BIJ1) en Stephan van Baarle (DENK), tijdens een debat over de situatie in Gaza. Foto Bart Maat

Gezondheidsministerie Gaza: ’14.854 doden gevallen, onder wie 6.150 kinderen’

In de Gazastrook zijn sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas 14.854 Gazanen overleden, onder wie 6.150 kinderen. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid van Hamas donderdag volgens Al Jazeera. De cijfers zijn niet te verifiëren voor NRC, maar doorgaans heeft het ministerie een goede reputatie wat betreft hun dodentellingen.

Nog eens 7.000 Palestijnen zouden zijn vermist of begraven onder het puin. Over het aantal gewonden zijn inmiddels geen betrouwbare cijfers meer om door te geven, aldus het ministerie. Door de zware gevechten kunnen lichamen lastig geborgen worden en gewonden moeilijk geteld.

‘Israëlische leger doodt tientallen Palestijnen bij reeks aanvallen in de Gazastrook’

Het Israëlische leger heeft donderdag tientallen Palestijnen gedood met een reeks aanvallen op verschillende plekken in de Gazastrook. Dat melden Al Jazeera en het Palestijnse staatspersbureau WAFA. In het hele gebied zouden ook tientallen gewonden zijn gevallen. De Israëlische aanvalsgolven komen aan de vooravond van de vierdaagse wapenstilstand tussen Hamas en Israël, die donderdagochtend om 06.00 uur Nederlandse tijd in werking treedt.

De Qatarese nieuwszender maakt melding van tien Palestijnen die omkwamen bij een Israëlische aanval op een woning in de wijk Sheikh Radwan, nabij Gaza-Stad. Ook ten oosten van Khan Younis, in het zuiden van Gaza, namen Israëlische gevechtsvliegtuigen verschillende wijken onder vuur, waarbij minstens vijf Palestijnen werden gedood. Een andere Israëlische aanval in een nabijgelegen buurt zou vijfentwintig mensen hebben getroffen, waarvan het niet duidelijk is in welke toestand ze verkeren.

Het Israëlische leger heeft vooralsnog over geen van deze specifieke aanvallen gecommuniceerd. De afgelopen tijd heeft het leger zijn grootschalige offensief in Gaza consequent binnen de context van zijn anti-terreur-activiteiten geplaatst om Hamas te bestrijden. Zo laat Israël donderdag weten dat luchtmacht binnen één dag meer dan 300 „Hamas-doelen” in de Gazastrook onder vuur heeft genomen. Noch het precieze dodental van vannacht, noch het aandeel Palestijnse burgerdoden zijn voor NRC onafhankelijk te verifiëren.

Getroffen Palestijnen
Eerder op de dag namen Israëlische raketten Nuseirat onder vuur, het vluchtelingenkamp centraal gelegen in Gaza. Volgens informatie van het Palestijnse persbureau kwamen daarbij zeker tien mensen om, van wie het merendeel ontheemde Palestijnen uit Gaza-Stad zijn.

In Gaza-Stad zelf, in de wijken Al-Daraj en Al-Tuffah, kwamen vijf Palestijnen om door Israëlische luchtaanvallen. In een andere wijk, Al-Zaytoun, nam Israël tientallen huizen onder vuur in de buurt van een medisch complex en een lokale school. Van de veertig slachtoffers waar WAFA melding van maakt, is het onduidelijk hoeveel mensen omkwamen. Ook bij het vluchtelingenkamp Jabalia, dat begin november grotendeels verwoest werd door Israël, en de steden Beit Lahia en Beit Hanoun, werden twintig Palestijnen getroffen van wie niet duidelijk is hoe ze eraan toe zijn.

Intussen maakt Al Jazeera melding van een Palestijn die door het Israëlische leger werd doodgeschoten op de bezette Westelijke Jordaanoever in het dorp Burqa. Die informatie verkreeg de nieuwszender van het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Qatar: staakt-het-vuren gaat vrijdagochtend in, eerste 13 gijzelaars zelfde dag vrij

Vrijdagochtend 06.00 uur Nederlandse tijd gaat een vierdaagse gevechtspauze tussen de Israëlische krijgsmacht en Hamas in. Dat heeft een woordvoerder van het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag volgens internationale persbureaus gezegd. Ook Hamas bevestigde het tijdelijke staakt-het-vuren. Onder de overeenkomst komen Israëlische en Palestijnse gevangenen vrij. De eerste dertien Israëlische gijzelaars zouden vrijdag om 15.00 uur worden vrijgelaten. Ook wordt „zo snel mogelijk” meer humanitaire hulp de Gazastrook ingelaten.

Qatar heeft een bemiddelende rol gespeeld in de onderhandelingen over een staakt-het-vuren. Het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt volgende week maandag nadere afspraken over de vrijlating van gijzelaars en het wapenbestand bekend te maken. De Israëlische regering suggereerde volgens persbureau Reuters dat de gevechtspauze langer kan duren dan de nu aangekondigde vier dagen, als Hamas tenminste tien gijzelaars per dag vrijlaat.

Eerder deze week leek de overeenkomst donderdag al geïmplementeerd te worden, maar omdat de onderhandelingen niet afgerond waren, werd de deal op het laatste moment uitgesteld.

In totaal zitten zo’n 240 Israëlische gijzelaars vast in de Gazastrook. Zij werden allemaal bij de aanvallen van 7 oktober door Hamas en Islamitische Jihad meegenomen naar de Gazastrook. In Israëlische gevangenissen zitten volgens een Palestijnse functionaris momenteel 8.300 Palestijnen vast. Zo’n drieduizend van hen kennen hun aanklacht niet. Het is niet duidelijk hoeveel Palestijnen als onderdeel van de deal vrijkomen.

Palestijnen vanuit Gaza-Stad op weg naar het zuiden van de Gazastrook. Foto Victor R. Caivano/AP Photo

Israëlische leger bevestigt aanhouding Al-Shifa-directeur vanwege ‘terroristische activiteiten’

Israël heeft de aanhouding van de directeur van het al-Shifa-ziekenhuis donderdag bevestigd, zo staat in een verklaring op X. Samen met meerdere collega-artsen werd Mohammad Abu Salmiya donderdagochtend door het Israëlische leger gearresteerd vanwege „terroristische activiteiten”. De Israëlische autoriteiten zouden over bewijs beschikken „dat aantoont dat het ziekenhuis, onder Abu Salmiyas directe leiding, diende als commandocentrum van Hamas”. Over die aantijgingen is Abu Salmiya inmiddels ondervraagd door de Israëlische veiligheidsdienst ISA.

Eerder deze maand viel het Israëlische leger het ziekenhuis, gelegen in het noorden van Gaza binnen omdat Hamas-militanten daar hun toevlucht zouden hebben gezocht. Sluitend bewijs leverden de Israëlische autoriteiten daarvoor niet. De beschuldigingen herhaalde het Israëlische leger donderdag.

Rode Kruis-medewerkers onder vuur genomen in noorden van Gaza

Medewerkers van het Rode Kruis zijn donderdag beschoten terwijl ze humanitaire hulp probeerden te bieden in het noorden van Gaza. Dat laat een woordvoerder van de hulporganisatie donderdag weten aan Al Jazeera. De toedracht van de beschietingen is vooralsnog niet bekend. Het Israëlische leger heeft de afgelopen weken, te midden van zijn grootschalige offensief die aan veel Palestijnse burgers het leven kostte, meermaals humanitaire faciliteiten onder vuur genomen in de Gazastrook.

In zijn reactie tegenover de Arabische nieuwszender verwees het Rode Kruis naar het internationaal recht door te stellen dat humanitaire zorgmedewerkers speciale bescherming genieten. Het benadrukte nogmaals het belang van de „onmiddellijke bescherming” van alle burgers. Daarnaast herhaalde het Rode Kruis wat andere humanitaire organisaties al wekenlang vaststellen: ziekenhuizen in Gaza zijn de afgelopen weken veranderd in „begraafplaatsen en oorlogsvelden”.

Het Israëlische leger heeft de afgelopen weken, te midden van zijn grootschalige offensief die aan veel Palestijnse burgers het leven kostte, meermaals humanitaire faciliteiten onder vuur genomen in de Gazastrook.
Foto AFP

Kabinet gaat niet stoppen met doorvoer onderdelen F-35 naar Israël, ‘geen bewijs voor schendingen’

Nederland gaat de doorvoer van reserveonderdelen voor het F-35 gevechtsvliegtuig naar Israël niet stoppen. Dat schrijven demissionair ministers Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel, VVD) en Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken, CDA) in een donderdag verstuurde brief aan de Tweede Kamer, meldt persbureau ANP. Volgens de twee ministers is er geen bewijs dat de vliegtuigen bij schendingen van het oorlogsrecht zijn betrokken.

Begin november schreef NRC dat de Nederlandse regering na het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas besloot door te gaan met het leveren van reserve-onderdelen voor Israëlische F-35-gevechtsvliegtuigen. Dit ondanks ambtelijke waarschuwingen dat Israël met zijn bombardement op Gaza mogelijk het oorlogsrecht schendt. De ministers schrijven nu: „Door doorlevering van F-35-onderdelen aan Israël te stoppen zouden er beperkingen opgelegd worden aan de mogelijkheid van Israël de toestellen in het kader van deze regionale dreigingen in te zetten”.

De ministers voegen daaraan toe dat het stoppen van leveranties „ongewenste gevolgen” zou hebben. Het kan er volgens hen onder meer toe leiden dat de positie van de opslagplaats in Woensdrecht, vanuit waar de onderdelen naar Israël werden doorgevoerd, ter discussie komt te staan. Ook is het volgens Schreinemacher en Bruins Slot op het moment niet duidelijk of Nederland „de mogelijkheid heeft om in te grijpen in de doorlevering naar Israël”. Dat gaat het ministerie nog onderzoeken.

Lees ook: Nederland blijft Israël F35-onderdelen leveren ondanks waarschuwing schending oorlogsrecht

Gezondheidsministerie Gaza stopt voorlopig samenwerking met WHO als reactie op arrestatie Al-Shifa-directeur

Het ministerie van Volksgezondheid van Gaza stopt voorlopig de samenwerking met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor de evacuatie van gewonden uit Palestijnse ziekenhuizen. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie, dat onder het gezag van Hamas staat, donderdag, volgens nieuwszender Al Jazeera. Het besluit komt een paar uur nadat Israëlische autoriteiten Mohammad Abu Salmiya, de directeur van het al-Shifa-ziekenhuis, arresteerden samen met verschillende andere artsen.

Het ministerie houdt de Verenigde Naties, waarvan de WHO onderdeel is, mede verantwoordelijk voor de aanhoudingen. Het is niet bekend waarvan Abu Salmiya beschuldigd wordt, noch welke rol de WHO bij de arrestatie zou spelen. In een aparte verklaring heeft Hamas de arrestatie streng veroordeeld en internationale organisaties opgeroepen zich in te spannen om hen onmiddellijk vrij te laten.

Israëlische inval ziekenhuis
Abu Salmiya zou donderdagochtend samen met zijn collega’s onderweg zijn geweest naar het zuiden van de Gazastrook toen het Israëlische leger hen tegenhield, ondanks eerder gemaakte afspraken met Israël over een evacuatie. Volgens het gezondheidsministerie van Gaza zou daarbij geweld zijn gebruikt. Abu Salmiya zou vervolgens zijn ondervraagd door Israëlische inlichtingendienst Shin Bet.

Twee weken geleden stopte het grootste ziekenhuis van Gaza haar medische activiteiten vanwege brandstof- en stroomtekort. Het medische complex lag vervolgens dagenlang in een vuurlinie. Vervolgens viel het Israëlische leger het ziekenhuis binnen, omdat Hamas-militanten zich zouden ophouden in het ziekenhuis. Daarvoor hebben de Israëlische autoriteiten vooralsnog geen sluitend bewijs geleverd, enkel niet geverifieerde beelden van wapens en tunnels. Wel werden grote vernielingen aangericht aan het gebouw.

Duitse politie doet invallen bij actie tegen verboden organisaties Hamas en Samidoun

De Duitse politie zegt donderdag in vier deelstaten invallen gedaan te hebben bij aanhangers van de verboden Palestijnse organisaties Hamas en Samidoun, aldus Duitse media. In totaal werden vijftien panden doorzocht, waarvan elf in Berlijn, zo meldt het stadsbestuur van de hoofdstad.

Ook in de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein voerde de politie huiszoekingen uit. Het doel van de operatie is volgens de binnenlandminister Nancy Fraeser (SPD) tweeledig: enerzijds wil ze het eerder deze maand ingestelde verbod op de organisaties handhaven, anderzijds wil ze de organisatiestructuren beter in kaart brengen. De „extremisten moeten met de volledige hardheid van de rechtsstaat rekening houden”, aldus Fraeser.

Volgens de Duitse inlichtingendiensten heeft Hamas zo’n 450 leden in Duitsland. Samidoun is een organisatie die zich naar eigen zeggen inzet voor „solidariteit met Palestijnse gevangenen en hun strijd voor vrijheid”. Volgens de Duitse autoriteiten verheerlijkte de organisatie de terroristische aanvallen op 7 oktober van Hamas op Israël.

Lees ook: Het Duitse verleden klinkt door in omgang met pro-Palestina-demonstraties

‘Israël arresteerde sinds 7 oktober meer dan 3.130 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever’

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas op 7 oktober zijn meer dan 3.130 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever opgepakt. Dat meldt The Palestinian Prisoners Club, een ngo die werd opgericht door Palestijnen die in Israël gevangen gezeten hebben en die opkomt voor deze groep, schrijft nieuwszender Al Jazeera.

Israël arresteerde de afgelopen weken onder meer voormalig gevangenen. Ook verricht het Israëlische leger arrestaties bij vluchtelingenkampen. Afgelopen nacht pakte Israël nog negentig Palestijnen op bij onder meer het Arroub-vluchtelingenkamp, vlakbij Bethlehem.

Israëlische militairen arresteerden al voor het begin van de oorlog Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever, maar dat doen ze sinds 7 oktober veel frequenter. De arrestaties hebben volgens het Israëlische leger als doel Palestijnen op te pakken die verdacht worden van betrokkenheid bij „terroristische activiteiten en het aanzetten tot haat”. Afgelopen week sprak het Israëlische leger nog over 2.760 gevangenen. Het is onduidelijk hoeveel arrestanten vast zitten.

Israël pakt directeur en zorgmedewerkers Al-Shifa-ziekenhuis op

Israël heeft Mohammad Abu Salmiya, de directeur van het Al-Shifa-ziekenhuis in Noord-Gaza, donderdag gearresteerd. Ook enkele andere medewerkers zijn opgepakt, meldt persbureau AFP. De Israëlische televisiezender Israel Broadcasting Authority heeft de arrestaties eveneens gemeld.

Waarom Israël de zorgmedewerkers heeft gearresteerd, is onduidelijk. Bekend is dat Hamasstrijders zich volgens Israël schuilhouden onder het ziekenhuis. Overtuigend bewijs daarvan ontbreekt; Israël toonde alleen niet te verifiëren beelden van Hamas-tunnels onder het ziekenhuis.

Israëlische militairen vielen afgelopen week het ziekenhuis binnen en verhoren sindsdien zorgmedewerkers. Ook richtten zij grote vernielingen aan in het gebouw. Sinds 7 oktober kwamen door Israëlische aanvallen tientallen Palestijnen om in het ziekenhuis, waar naast patiënten ook duizenden andere mensen hun toevlucht hebben gezocht.

Veel patiënten zijn de afgelopen dagen geëvacueerd naar ziekenhuizen in Zuid-Gaza, onder wie ongeveer dertig te vroeg geboren baby’s. Door stroomuitval zouden zeven baby’s in het ziekenhuis zijn overleden. Het ziekenhuis kampt ook met steeds nijpender wordende water- en voedseltekorten.

Ziekenhuisdirecteur Mohammad Abu Salmiya tijdens een persbijeenkomst op 1 november. Hamas Media Office

‘Staakt-het-vuren zeker met een dag uitgesteld, komende uren meer duidelijkheid’

Een vierdaags staakt-het-vuren tussen Hamas en Israël, dat donderdag in zou gaan, is op het laatste moment uitgesteld. Volgens een Palestijnse functionaris met kennis van de onderhandelingen komt dat door „discussies” over de namen van de Israëlische gijzelaars en de voorwaarden voor hun overdracht aan een derde partij, aldus persbureau AFP. Een bron binnen de Israëlische regering laat donderdag aan de BBC weten ervanuit te gaan dat de deal vrijdag wel ingaat.

Als onderdeel van de overeenkomst zouden dagelijks tien door Hamas vastgehouden Israëlische gijzelaars worden vrijgelaten in ruil voor een veelvoud aan Palestijnse gevangenen op de Westelijke Jordaanoever. In de nacht van woensdag op donderdag liet het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu al weten dat de gijzelaars niet vóór vrijdag vrij zouden komen. Nu lijkt ook de rest van de deal een dag uitgesteld.

Het Qatarese ministerie van Buitenlandse Zaken, betrokken bij de onderhandelingen over de deal, maakte donderdagochtend bekend dat het moment waarop overeengekomen gevechtspauze wel ingaat „de komende uren” duidelijk zal worden.

Een gewonde man wordt weggedragen na een Israëlische luchtaanval in Rafah. Foto Mohammed Abed/AFP

Vier doden in Zuid-Libanon door Israëlische aanval

Door een Israëlische aanval in Zuid-Libanon zijn volgens persbureau Reuters in de nacht van woensdag op donderdag vier mensen omgekomen. De aanval vond plaats in het dorp Beit Yahoun. Israël zegt zich in Zuid-Libanon te richten op Hezbollah, maar bij die aanvallen kwamen tot nu toe meermaals burgers om het leven. Begin november reageerde de Libanese premier Najib Mikati woedend op een Israëlische aanval waarbij Libanese kinderen en een oma omkwamen.

Daarnaast heeft een Amerikaans oorlogsschip dat patrouilleert in de Rode Zee donderdag vanuit Jemen gelanceerde drones met explosieven onderschept. De drones waren volgens de Amerikanen afkomstig uit een regio in Jemen die onder controle staat van Houthi-rebellen. De afgelopen weken hebben deze rebellen, die de Palestijnen steunen in de oorlog tussen Israël en Hamas, meerdere drones en raketten gelanceerd in de richting van Israëlisch grondgebied. Eind oktober lieten de Houthi’s al weten dat ze van plan waren meer drone-aanvallen richting Israël uit te voeren.

Kantoor Netanyahu: vrijlating gijzelaars niet voor vrijdag

De vrijlating van gijzelaars door Hamas, onder meer in ruil voor een wapenstilstand in Gaza, zal niet vóór vrijdag plaatsvinden. Dat heeft het kantoor van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaard, meldt persbureau Reuters.

Israël en Hamas bereikten woensdagochtend vroeg een akkoord over een staakt-het-vuren in Gaza van vier dagen, om humanitaire hulp binnen te laten en vijftig van de gijzelaars vrij te laten die sinds de aanval van 7 oktober door Hamas worden vastgehouden. In ruil laat Israël 150 Palestijnse gevangenen vrij.

Het tijdstip waarop de wapenstilstand ingaat en de vrijlating van de gijzelaars van start gaat, moest nog officieel worden aangekondigd. Hamas had eerder aangegeven dat de gevechtspauze donderdagochtend om 10.00 uur zou ingaan.

„De onderhandelingen over de vrijlating van onze gijzelaars vorderen en gaan voortdurend door”, zei de Israëlische nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi in een verklaring van het kantoor van Netanyahu. „De start van de vrijlating zal plaatsvinden volgens de oorspronkelijke overeenkomst tussen de partijen, en niet vóór vrijdag”, aldus de verklaring.

De Israëlische publieke omroep Kan meldde, op basis van een anonieme Israëlische functionaris, dat er een vertraging van 24 uur is opgetreden omdat de overeenkomst nog niet zou zijn ondertekend door Hamas en bemiddelaar Qatar. De bron zei optimistisch te zijn dat de overeenkomst zou worden uitgevoerd zodra het akkoord is ondertekend.

Lees verder…….