Inflatie in september opnieuw flink gedaald, laagste cijfer sinds 2016

Prijzen De daling komt met name door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit. In de supermarkt merken mensen waarschijnlijk nog niet heel veel van de afgenomen inflatie; voedsel was alsnog flink duurder.
Dat de inflatie zo laag uitvalt, komt vooral door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit.
Dat de inflatie zo laag uitvalt, komt vooral door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit. Foto Remko de Waal/ANP

De inflatie is in september opnieuw iets gedaald. De prijzen van consumentengoederen en -diensten zijn deze maand 0,3 procent goedkoper geworden in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van een snelle raming met het Europees rekenmodel. In augustus stegen de prijzen op jaarbasis met 3,4 procent. Het CBS benadrukt dat de raming is berekend op basis van nog onvolledige brongegevens.

Statistiekbureau Eurostat meldt op basis van een voorlopige raming dat de inflatie in de eurozone in september is afgezwakt tot 4,3 procent op jaarbasis. In augustus was het nog 5,2 procent. Door de afzwakkende inflatie kan de Europese Centrale Bank (ECB) langer doorgaan met het pauzeren van de renteverhogingen. Doel van de ECB is om inflatie terug te brengen naar 2 procent.

Dit zijn de kleinste prijsstijgingen die het CBS sinds september 2016 bekendmaakte. Dat de inflatie zo flink is gedaald, komt met name door de invloed van de prijzen voor gas en elektriciteit, aldus het CBS. In 2022 schoten energieprijzen flink omhoog nadat Rusland de toevoer van aardgas naar Europa grotendeels had afgeknepen, inmiddels zijn de prijzen weer een stuk lager. In de supermarkt is de daling echter nog niet te merken: de prijzen voor voedingsmiddelen, dranken en tabak waren in september nog 10 procent hoger dan een jaar eerder.

Europees rekenmodel

Het inflatiecijfer is gebaseerd op de zogeheten Europees geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP). Dat cijfer publiceert het CBS sinds 1996, samen met de consumentenprijsindex (CPI). Het belangrijkste verschil tussen de twee rekenmodellen is dat de CPI geen rekening houdt met de kosten voor het wonen in een eigen woning.

De HICP-methode wordt in alle EU-landen gebruikt, waardoor het Europees statistiekbureau Eurostat de inflatie voor alle lidstaten kan berekenen. Op die manier zijn de inflatiecijfers van alle landen in de Unie beter met elkaar te vergelijken, en kan de ECB makkelijker monetair beleid voor heel de eurozone ontwikkelen.

Dit bericht is om 13:45 uur aangevuld met informatie over de inflatie in de eurozone.

Lees verder…….