Indiase premier Modi opent omstreden hindoetempel met toespraak over ‘goddelijk India’

Een hindoeïstisch Vaticaan. Zo werd de nieuwe tempel voor de figuur Ram, in de Noord-Indiase stad Ayodhya, vooraf beschreven. De opening van het enorme religieuze complex werd maandag live uitgezonden op Indiase zenders. Daarbij speelden ook politieke belangen – zeker die van premier Narendra Modi – een grote rol.

De ceremonie in Ayodhya was formeel voor speciale genodigden, maar duizenden kwamen kijken. Bij de onthulling van het standbeeld van Ram, stortten overvliegende helikopters bloemblaadjes uit over het publiek. Zo zijn „een reis” en „een gevecht” van de god, „na bijna vijfhonderd jaar”, volbracht, luidde de slogan die volgelingen op sociale media deelden. Die refereert aan de chaotische ontstaansgeschiedenis van de tempel. De Ram Mandir staat op wat de geboortegrond van de god zou zijn. Maar daar stond ook eeuwenlang een zestiende-eeuwse moskee, de Babri Masjid. Dat historische monument werd in 1992 verwoest door hindoeïstische bendes. De afbraak leidde tot landelijke rellen en geweld, met duizenden doden tot gevolg. In de aanloop naar de opening verschenen getuigenissen in nationale media, waarin moslims vertellen over de doodangsten die zij destijds uitstonden.

De ruzie over het grondgebruik werd in 2019 beslecht door het Indiase Hooggerechtshof: dat wees de locatie toe aan de hindoes. Een archeologische vondst, nóg ouder dan de moskee, zou aantonen dat er een ander heiligdom was geweest. Er is een perceel buiten de stad bestemd voor een nieuwe moskee.

Lees ook Moslims vrezen onder Modi hun plek in India te verliezen

Nadat de <strong>Indiase premier Modi</strong> (links) vorig jaar ruim herkozen werd voor een tweede termijn heeft hij vaart gemaakt met zijn hindoe-nationalistische agenda. Dit leidt tot <strong>protest van moslims</strong> (rechts).

Hindoenationalisme

Behalve een religieuze viering, beleefde India maandag ook een politieke mijlpaal. Tijdens de opening speelde premier Narendra Modi een hoofdrol, zelfs in de ceremonie. Dat een politicus daaraan deelnam aan een taak voor priesters, stuitte bij enkele puristen op weerstand.

Maar de bouw van de Ram-tempel past precies in het beeld dat Modi en zijn regeringspartij BJP (Bharatiya Janata-partij) propageren: van een India waarin hindoeïsme domineert. Het was zelfs een verkiezingsbelofte uit Modi’s eerste gewonnen nationale verkiezingen in 2014. Hijzelf legde in 2020 de eerste steen. Dat was, zo stelde hij destijds, het fundament voor Ram Mandir én voor de Hindu Rashtra, de hindoeïstische natie die Modi en de BJP nastreven. Aanhangers van dergelijk hindoe-nationalisme, zien moslims en christenen als ‘indringers’ van India, die als tweederangsburgers gelden.

Een helikopter van de Indiase luchtmacht strooit maandag bij de opening van de tempel bloemblaadjes uit.
Foto Rajesh Kumar Singh/AP
De Indiase premier Narendra Modi in de tempel tijdens de inwijding, temidden van bloemen.
Foto EPA
Hindoes bij een tempel in het Indiase Jammu volgen de opening op televisie.
Foto Channi Anand/AP
Foto’s Channi Anand/AP, Rajesh Kumar Singh/AP, EPA

Maandag waren overheidsdiensten in het hele land gesloten tot na de openingsceremonie. Critici noemden dat een schending van de scheiding tussen religie en staat, terwijl India volgens de grondwet uit 1947 seculier is. Ook buiten Ayodhya werd de opening groots aangepakt. In woonwijken in hoofdstad New Delhi en andere grote steden hingen feloranje vlaggen, met een afbeelding van de tempel, aan de gevels.

‘Goddelijk India’

„Vanaf dit moment beloven we een India te bouwen dat niet alleen zelfredzaam is, maar ook resoneert met grootsheid en goddelijkheid”, zei de premier maandag. De stad Ayodhya kreeg afgelopen jaren een nieuw internationaal vliegveld en treinverbindingen. Het tempelcomplex moet de lokale economie aanzwengelen. Modi laat graag zien dat hij India moderniseert.

Hindoes met vlaggen nemen deel aan de processie tijdens de opening van de tempel in Ayodhya.
Foto Piyal Adhikary/EPA
Indiase artiesten tijdens een voorstelling bij de inwijdingsceremonie van de hindoetempel in Ayodhya.
Foto Jagadeesh Nv/EPA
Foto’s Rafiq Maqbool/AP, Jagadeesh/EPA

De werkzaamheden aan de tempel zijn overigens nog niet voltooid, en de moskee ter vervanging van de Babri Masjid ook niet. Wanneer de opening van de Ram-tempel zou plaatsvinden, werd bepaald aan de hand van numerologie waarmee een zogeheten ‘gunstige tijd’, van datum (22 januari 2024) en tijdstip (12:29 lokale tijd), wordt berekend. Die kwam op de nationale agenda te staan. Voor Narendra Modi, die een derde termijn als regeringsleider ambieert, is die timing zeker gunstig: zo’n vier maanden vóór de nationale verkiezingen. Religieuze hoogtij, triomf, en de premier zullen vanaf afgelopen maandag voor veel Indiërs met elkaar verweven lijken.

Lees ook Niet elke god is geliefd in het ‘land van de goden’

Niet elke god is geliefd in het ‘land van de goden’