In een turbulent kwartier na rust zet Feyenoord het duel met Celtic naar zijn hand

Reportage

Europees voetbal Feyenoord is na zes jaar met een overwinning teruggekeerd in de Champions League. De ploeg van trainer Arne Slot won met 2-0 van Celtic, dat de wedstrijd met negen man beëindigde.

Calvin Stengs (midden) maakte voor Feyenoord de 1-0 uit een vrije trap en viert dat met zijn teamgenoten. Foto John Thys / AFP

Op een natte, winderige najaarsavond, waarop de winterjas uit de kast kon worden getrokken voor een pot Champions League-voetbal, is Feyenoord goed begonnen bij zijn terugkeer op het hoogste Europese podium. Het Schotse Celtic, gezien als de zwakste tegenstander in groep E, wordt in Rotterdam met 2-0 verslagen.

Dat Feyenoord na zes jaar afwezigheid weer tussen de Europese elite staat, is dinsdagavond te merken op Rotterdam-Zuid. De wegen rond de Kuip zijn ruim een half uur voor de aftrap opvallend rustig, de meesten zijn al binnen – niemand wil te laat zijn. De tickets waren eerder niet voor niets in no-time verkocht.

De Kuip schudt letterlijk van opwinding, even voor 21 uur, voor de spelers het veld opkomen. Maar daarna wacht lange tijd een taai, wat afwachtend gevecht. Een tactisch steekspel, waarin weinig ruimtes worden weggegeven. De verdediging van Feyenoord, de best ingespeelde linie, houdt makkelijk stand. Op een enkel moment na, een snelle uitbraak van Daizen Maeda, doelman Timon Wellenreuther redt prima op zijn schot.

Stengs vindt gaatje

Stadionspeaker Peter Houtman heeft net omgeroepen dat er drie minuten extra tijd bijkomen in de eerste helft als Feyenoord op een meter of 25 van het doel een vrije trap krijgt. Calvin Stengs neemt een korte aanloop voor hij hem binnenschiet als Pierre van Hooijdonk in zijn beste dagen – al doet Stengs het met links.

Belangrijk detail: Feyenoord-verdediger David Hancko stapt gewiekst op het juiste moment uit de Celtic-muur, bukkend voor de bal. Precies het gaatje dat Stengs vindt, met een lastige stuit in de hoek buiten bereik van doelman Joe Hart.

De timing is ideaal, kort voor rust, na een eerste helft waarin Feyenoord het moeilijk heeft. Al na 50 seconden geeft coach Arne Slot de eerste aanwijzingen, in reactie op de hoge druk van Celtic op Feyenoords verdediging. Het is Celtic dat verrassend makkelijker voetbalt in de openingsfase en de thuisploeg naar achteren duwt.

In de strijd om het middenveld heeft Feyenoord het zwaar, met name Stengs en Quinten Timber. Die laatste leidt meerdere keren balverlies, ziet soms de vrijstaande man niet, en draait zich dan de moeilijkheden in. Uitzondering is Mats Wieffer, die er vaak tussen zit met zijn benen en zuiver is in de passing. Zijn vormdip aan het begin van dit seizoen, toen regelmatig in gevecht met de bal, lijkt hij achter zich te hebben gelaten.

Voorin is het zoeken naar de juiste afstemming. Door het ontbreken van Santiago Gimenez (geschorst) en Ayase Ueda (geblesseerd) mist Feyenoord een spits en dus een aanspeelpunt. Nu vullen Igor Paixao en Yankuba Minteh die positie afwisselend in, vanaf links ondersteund door Luka Ivanusec. Tot vloeiende aanvallen komt Feyenoord nauwelijks, kansen creëert het niet.

Negen man

In een turbulent kwartier in de tweede helft zet Feyenoord het duel naar zijn hand, geholpen door lomp, onhandig verdedigen van de Schotten. Eerst krijgt Gustaf Lagerbielke zijn tweede geel en dus rood als hij wapperend met zijn rechterarm Paixao in de nek raakt. De Braziliaanse aanvaller neemt de toegekende strafschop slecht, Joe Hart stopt. Paixao krijgt een bemoedigend tikje op zijn achterhoofd van Slot, als hij kort erop wordt gewisseld.

Vijf minuten later staat Celtic met negen man. Dit na een onbesuisde overtreding op Wieffer van de kort daarvoor ingevallen Odin Thago Holm. Uit die vrije trap van Stengs, denkt Geertruida, en met hem het hele stadion, gescoord te hebben, maar de goal wordt na lang wikken en wegen afgekeurd vanwege buitenspel. Even later maakt invaller Alireza Jahanbakhsh alsnog de bevrijdende 2-0, nadat hij de bal via Ondrej Lingr en een Schots voorhoofd op een presenteerblaadje krijgt.

Tegenvaller voor Feyenoord is het uitvallen van de creatieve aanvaller Ivanusec, die met een kwetsuur aan zijn enkel met een brancard van het veld wordt gedragen. De verwachting is dat hij zondag ontbreekt in de Klassieker tegen Ajax, zegt Slot na afloop.

Hoewel een prima start in Europa, is de ontnuchtering over het wegvallen van een van de sleutelspelers merkbaar in de opvallend stille laatste minuten in de Kuip.