Huizenprijzen stijgen voor het eerst in tien maanden weer op jaarbasis

De prijzen van koopwoningen stijgen voor het eerst in tien maanden weer ten opzichte van een jaar eerder, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster. In december lag de prijs van een bestaande koopwoning gemiddeld 1,6 procent hoger dan in december 2022. In november waren koopwoningen juist nog een kleine procent goedkoper dan een jaar eerder.

Vorige week meldde makelaarsvereniging NVM al dat koopwoningen in het afgelopen kwartaal voor het eerst in ruim een jaar in prijs waren gestegen: met maar liefst 5,3 procent ten op zichte van eind 2022.

Lees ook Overbieden wordt weer gewoon: de extreme krapte op de woningmarkt is terug

Volgens het CBS en het Kadaster bedroeg de gemiddelde prijs van een koopwoning in december 422.000 euro, dat is 0,2 procent hoger dan in november. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in december ruim 93 procent hoger.

De nieuwe stijging komt door de schaarste op de woningmarkt en de gestegen salarissen van huizenkopers, waardoor de problemen door de hogere hypotheekrente ongedaan worden gemaakt.