Huizenprijs stijgt minder snel

Bouw & Woningmarkt22 aug ’22 06:00Aangepast op 22 aug ’22 09:50Auteur: ANP

Het tempo waarin de Nederlandse huizenprijzen toenemen zwakt af. In juli merkte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de tweede maand op rij een flink lagere prijstoename, terwijl er wederom veel minder huizen werden verkocht. Daarmee lijkt de markt tekenen van afkoeling te vertonen, zeiden deskundigen eerder al.

Voor huizen moest gemiddeld 14,5 procent meer betaald worden dan in dezelfde maand een jaar terug. In juni kwam de toename nog uit op 16,6 procent. De prijstoename is nog altijd fors maar is bij lange na niet meer zo sterk als begin dit jaar. Toen ging het om een plus van zo’n 21 procent, het hoogste niveau in decennia.

Lees ook | Huizenkopers maken pas op de plaats door hogere hypotheekrente

Hypotheekrente

Als belangrijkste reden voor de minder harde prijsstijging noemt woningmarkteconoom Mirjam Bani van ING de verhoging van de hypotheekrente. ‘Dat doet natuurlijk iets met het bedrag dat huizenkopers kunnen lenen en dat heeft ook invloed op wat kopers willen bieden voor een woning.’ Daarnaast spelen volgens haar de grote onzekerheden van dit moment een rol. ‘Bijvoorbeeld de oorlog in Oekraïne. Dat kan ervoor zorgen dat mensen grote aankopen zoals een woning liever uitstellen.’ Ook ziet zij dat de vraag van beleggers dit jaar lager uitvalt dan in eerdere jaren, en dat komt door nieuwe reguleringen. ‘Denk aan de opkoopbescherming in de grote steden en de recent aangekondigde regulering van de middenhuur.’

Verder raken volgens Bani de hoge prijzen van energie en boodschappen de huizenkoper. ‘Huizenkopers zijn meer kwijt aan boodschappen en energie.’ Maar zij zegt er wel bij dat het effect op de woningmarkt kan meevallen, omdat de gemiddelde koper van een woning vaak een bovengemiddeld inkomen heeft, plus goede financiële buffers. ‘Dat maakt dat de vraaguitval op de woningmarkt kan meevallen.’

Lees ook | Stijging huizenprijzen naar laagste niveau in bijna een jaar

Makelaarsorganisatie NVM constateerde al dat het aantal huizen dat te koop staat in Nederland de laatste maanden flink is toegenomen.

Maar mensen zouden over het algemeen hun huis eerst willen verkopen voordat ze zelf een nieuwe woning aanschaffen, zeiden de makelaars er toen ook bij. Dat laatste kan verklaren waarom het aantal verhuizingen veel lager ligt dan een jaar geleden. Het Kadaster registreerde vorige maand 16.417 woningtransacties. Dat is bijna 14 procent minder dan een jaar eerder.

Stabilisatie

Wat de huizenprijzen komende tijd gaan doen, is nog wel de vraag. Inmiddels heeft de hypotheekrente de weg omlaag weer gevonden, merkte hypotheekadviesketen De Hypotheekshop onlangs op. Economen van ING schreven eerder deze maand dat het waarschijnlijker is dat de huizenprijzen stabiliseren dan dat de prijzen komende tijd flink omlaag gaan. ‘Dat kan betekenen dat er afwisselend kleine stijgingen en dalingen zullen van de prijs zullen zijn, maar wij gaan er nog niet vanuit dat de prijzen flink gaan dalen’, zegt Bani.

Lees ook | Amsterdam duurste stad om te wonen in Europa

Wat op de achtergrond meespeelt is dat het huizenaanbod in Nederland nog steeds erg beperkt is. Pas als er meer huizen bij komen, kan de woningmarkt in de ogen van de meeste kenners echt een andere trend laten zien. En dat kan nog wel eens jaren gaan duren. De stikstofproblematiek is een van de redenen dat de versnelling bij de nieuwbouw van woningen maar niet op gang komt.

Lees verder…….