Hoogleraar Tanja Bueltmann: ‘Gary Lineker heeft gelijk met zijn jarendertigvergelijking’

BBC-rel De Britse omroep BBC verkeert in crisis, nadat ze tv-presentator Gary Lineker op non-actief zette omdat hij een asielplan van de regering vergeleek met Duitsland in de jaren 30. Zo raar is die vergelijking niet, zegt historica Tanja Bueltmann. „Het nazisme begon niet met massamoord.”

Voetbalanalist Gary Lineker. Nadat de BBC de sterpresentator vrijdag op non-actief stelde, heeft een groeiend aantal collega’s besloten de sportprogramma’s van de omroep te boycotten.
Voetbalanalist Gary Lineker. Nadat de BBC de sterpresentator vrijdag op non-actief stelde, heeft een groeiend aantal collega’s besloten de sportprogramma’s van de omroep te boycotten.

Bij de BBC is een interne opstand uitgebarsten over het besluit om tv-presentator en voormalig voetballer Gary Lineker voorlopig op non-actief te zetten, omdat hij zich op de sociale media niet onpartijdig uitgelaten had. Analisten, presentatoren en commentatoren van het voetbalprogramma Match of the Day weigeren deze zaterdag op tv te verschijnen uit solidariteit met hun collega. Sportprogramma’s zijn daardoor opgeschort of zullen zonder commentaar worden uitgezonden.

Lineker schreef deze week op Twitter dat het plan van de Britse regering om bootmigranten na aankomst direct terug te sturen „onmetelijk wreed beleid” is, „gericht op de meest kwetsbare mensen in een taal die niet veel verschilt van die van Duitsland in de jaren dertig”. Aanvankelijk leverde hem dit veel kritiek op, maar behalve van zijn collega’s kreeg Lineker ook bijval op Twitter van hoogleraar geschiedenis Tanja Bueltmann van de Universiteit van Strathclyde, in Glasgow. „Als we onze historische kennis niet kunnen gebruiken om overeenkomsten te identificeren, waar dient de geschiedenis dan voor?”, zegt ze over de telefoon uit Schotland.

Waarom voelde u de noodzaak om te reageren op de ophef over de opmerkingen van Gary Lineker?

Tanja Bueltmann: „Zijn opmerkingen zijn hier niet het echte verhaal – het verhaal is waarom de Britse regering beleidskeuzes blijft maken waarvan we weten dat ze niet zullen werken, en waarom ze ervoor kiezen om de taal te gebruiken die ze gebruiken. Maar het is wel al lang een van mijn zorgen dat opmerkingen als die van Lineker meteen worden afgedaan als ‘over the top’ of ‘extreem’.

„Een directe vergelijking tussen het Verenigd Koninkrijk en nazi-Duitsland zou in mijn ogen onjuist zijn, maar dat deed hij niet. Het gaat om het herkennen van overeenkomsten in de populistische gereedschapskist. Ik vind dit vooral belangrijk omdat het nazisme niet begon met massamoord, het begon op veel geleidelijker manieren en taal speelde daarin een sleutelrol.”

Lees verder…….