Holland Festival krijgt Braziliaans accent dankzij ‘associate artist’ Christiane Jatahy

De 77ste editie van het Holland Festival opent op 6 juni met Stravinsky’s Sacre du printemps begeleid door een film van Evangelia Kranioti. Daarnaast wordt Caroline Shaws muziekstuk Music in Common Time opgevoerd in begeleiding van een nieuwe film van de Braziliaanse theaterregisseur Christiane Jatahy, die ook ‘associate artist’ van het festival is. Dit maakte het Holland Festival dinsdag bekend.

Het Holland Festival sluit af op 29 juni met de 24-uur durende voorstelling The Second Woman. Hierin speelt een actrice 24 uur achter elkaar steeds dezelfde break-up-scène met een steeds wisselende, haar onbekende, tegenspeler.

Dit jaar presenteert het podiumkunstenfestival veertig veelal internationale producties en ruim 380 artiesten op 21 verschillende locaties in Amsterdam. Georg Friedrich Haas brengt het grootschalige 11.000 Saiten, een werk voor ensemble en vijftig piano’s. Theatermaker en vaste gast Tiago Rodrigues komt met de voorstelling Dans la mesure de l’impossible, gebaseerd op gesprekken met humanitaire hulpverleners.

De legendarische Braziliaanse componist en zanger Arthur Verocai treedt op en Forced Entertainment viert zijn veertigjarige jubileum én maakt zijn festivaldebuut met Signal to Noise, een voorstelling die oproept tot waakzaamheid zonder ‘de absurditeit van het bestaan’ uit het oog te verliezen.  Choreograaf Trajel Harrell komt terug naar het festival met het grootschalige The Romeo.

Christiane Jatahy mocht als associate artist van het festival over de programmering meedenken. Van haar is Hamlet te zien, waarin Hamlet een volwassen vrouw is geworden. Dankzij Jatahy krijgt het festival een Braziliaans accent, onder meer via haar voorstelling Depois do silêncio, over de afschaffing van de slavernij in Brazilië. Onder de noemer ‘Cruzando’, kruisende wegen, ontwikkelt Jatahy een lokaal project waarin bewoners van Amsterdam en kunstenaars in gesprek gaan over het begrip ‘thuis’. Op haar initiatief speelt ook Macacos van Clayton Nacimento, over vooroordelen, uitsluiting en geweld in Brazilië. En dansgezelschap Grupo Cena 11 komt met Eu não sou só eu em mim (‘Ik ben niet alleen mij in mijzelf’).