Handballers Lions blijven geloven in toekomst: ‘De steun uit alle hoeken is hartverwarmend’

‘We want more Kembit-Lions!’ en ‘Tophandbal Zuid-Limburg’ staat op de spandoeken die zondagmiddag langs het veld in de Sittardse Stadsporthal hangen. De houdbaarheidsdatum van die leuzen is even onduidelijk.

Afgelopen dinsdag vroeg Stichting Top Handbal Zuid-Limburg (THZL), motor achter de Lions, faillissement aan nadat de rechter oud-speler Jão Ramos 50.000 euro toewees vanwege het op onjuiste wijze ontbinden van zijn verbintenis met de club.

In de hoop dat ze kunnen blijven bestaan, spelen de Lions voorlopig toch door. Dezelfde dinsdag klopten ze in de kwartfinale van de beker het Drentse Hurry-Up overtuigend met 39-28. Deze zondag nemen de Sittardenaren, die vierde staan, het in de BeNe-League op tegen nummer vijf Aalsmeer. Het is vlak voor het einde van de competitie een sleutelwedstrijd voor een plek bij de Final Four.

De Lions kunnen het seizoen, zo is de hoop, afmaken met steun van een noodfonds.
Lions-speler Jasper Adams (rechtsvoor): „Wij moeten ons concentreren op het sportieve. Al het andere is niet in onze handen.”
De Duitser Tobias Weiler is een van de weinige buitenlandse spelers bij de Lions.
De drie oorspronkelijke verenigingen achter de Lions dragen veel handbalgeschiedenis met zich mee.

Foto’s: Chris Keulen

Maar hebben de Lions nog toekomst en zo ja, hoe? „Deze uitspraak raakt de hele amateursport”, verzucht Thieu Kikken, lid van de raad van toezicht van THZL. Hij maakt de vergelijking met het Bosman-arrest, dat in 1995 internationaal het profvoetbal op zijn kop zette. „Als deze uitspraak overeind blijft, kan dat allerlei amateurclubs met rekeningen opzadelen die ze helemaal niet kunnen ophoesten.”

Ramos liep in het tweede deel van het seizoen 2022-2023 een zware kruisbandblessure op. De club bood hem geen nieuw contract aan. Hij kon assistent-trainer worden, voor een fractie van de vergoeding die hij tot dan toe kreeg. Dat weigerde de Portugees. De club besloot in dat geval niet met hem door te gaan. Ramos vocht die beslissing aan; hij had vanaf augustus 2014 elk jaar een contract voor tien maanden gehad. Was daarom niet gewoon sprake van een doorlopende arbeidsovereenkomst? Ja, vond ook de rechter. Nee, vinden de Lions. Kikken: „Deze club bedrijft amateurtopsport met een begroting van 250.000 euro per jaar. Daar moet alles van worden betaald. Hier gaat niks onder de tafel. De spelers, amateurs die met uitzondering van woensdag twee keer per dag trainen, krijgen een kleine vergoeding voor gemaakte kosten. Daar hebben we duidelijke afspraken over met de Belastingdienst. Dan is het zuur als de rechterlijke macht daar nu doorheen gaat en het een arbeidsovereenkomst noemt.”

Geen geheime schikking

Ramos wil zondag de pers niet te woord staan. „Veel woede richt zich nu op hem. Hij wordt afgeschilderd als de grote geldwolf”, vertelt juriste Jessy Beckers, die de speler bijstaat. „Maar hij wil nu niet in de slachtofferrol kruipen.”

De speler was volgens haar nooit uit op een faillissement. „Tussentijds zijn er voldoende momenten geweest om er op een andere manier uit te komen. Jão wilde schikken voor 8.000 euro. Waarschijnlijk is de club nu meer kwijt aan het ingehuurde advocatenkantoor. Maar ze wilden dat bedrag niet geven, waren bang voor de precedentwerking. Terwijl we een geheimhoudingsbeding oké vonden.”

Kikken zegt dat dit geen optie was: „Bij alle transparantie die we nastreven, is het goed dat er een duidelijke uitspraak komt in een zaak als deze. Dan moet je niet iets in het diepste geheim gaan afspreken.”

De Lions hebben misschien toekomst onder de vlag van een nieuwe rechtspersoon. De wedstrijdlicentie is nog altijd die van HV Sittardia.
Foto Chris Keulen

Vanwege de bredere impact hebben de Lions inmiddels contact met sportkoepel NOC-NSF en het Nederlands Handbal Verbond (NHV). „Die bekijken nu onze stukken. Als we in beroep willen, is het zaak dat ook hun juristen zich erachter zetten”, zegt Kikken.

De faillissementsaanvraag wordt nu bekeken door een curator. Het seizoen kan, zo is de hoop, worden afgemaakt, met steun van een noodfonds. Kikken: „Bedrijven en burgers melden zich, zelfs een twaalfjarige jongen uit Midden-Limburg die een inzameling voor ons wilde gaan doen. De steun uit alle hoeken is sowieso hartverwarmend. Toen de mannen dinsdag het veld opkwamen, kregen ze een staande ovatie.” Kikken schiet vol als hij het vertelt.

Nieuwe rechtspersoon

De Lions hebben misschien toekomst onder de vlag van een nieuwe rechtspersoon. De wedstrijdlicentie is nog altijd die van HV Sittardia. Dat biedt misschien ook mogelijkheden.

2008 was een jaar waarin voornemens om de wisselend presterende en financieel kwakkelende betaaldvoetbalclubs Roda JC en Fortuna Sittard op te laten gaan in een krachtig FC Limburg, stukliepen op hoogoplopende emoties. In het handbal kwam het wel tot de Lions. HV Sittardia, Vlug & Lenig uit Geleen en HV BFC uit Beek kozen voor een krachtenbundeling bij de topsport om weer tot handbal op niveau te komen. „Het doel was Europese subtop”, zegt Kikken. „Dat is niet gelukt. Omdat het moeite kost om talent vast te houden. Maar tijdens het laatste EK kwamen toch maar mooi zeven van de spelers van Oranje oorspronkelijk van Lions.”

De drie oorspronkelijke verenigingen, op slechts enkele kilometers van elkaar gevestigd in het toch al handbalgekke Limburg, dragen veel handbalgeschiedenis met zich mee. Alleen al de mannen van Sittardia behaalden achttien landstitels en speelden meer dan honderd Europese wedstrijden, deels achter het IJzeren Gordijn.

In Limburg zijn jong en oud gek op handbal.
De wedstrijd tussen de Lions en Aalsmeer eidndigde in een gelijkspel (36-36).

Foto’s: Chris Keulen

De Lions bleven na 2008 niet zonder succes. De mannen wonnen drie keer de landstitel en de beker, twee keer de BeNe-League en één keer de Supercup. De wedstrijd tegen Aalsmeer gaat zondag in het begin gelijk op. Daarna neemt de thuisploeg afstand. De marge is vrijwel steeds zo’n drie, vier, vijf doelpunten. Maar vlak voor tijd lijkt het gedaan met het scorend vermogen van de Limburgers. De wedstrijd eindigt daardoor in 36-36. „Waar het fout gaat, moeten we de komende dagen gaan analyseren”, zegt Jasper Adams, uitgeroepen tot speler van de wedstrijd.

„De Final Four blijft haalbaar. Van het faillissement proberen we ons af te sluiten. Wij moeten ons concentreren op het sportieve. Al het andere is niet in onze handen.”

Lees verder…….