Gevers en ontvangers over cultuurdonaties: ‘Eigenlijk heb ik mezelf een cadeautje gegeven’

WIE André Marcet (71) van de Geefkring Suriname, en Thomas Polimé (68), woordvoerder van het Diitabiki Museum in Drietabbetje, Suriname.

WAT Met steun van de Geefkring Suriname is een deel van het Diitabiki Museum gerenoveerd en ingericht door de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas. Het museum is gewijd aan de cultuur en het erfgoed van de Aukaanse gemeenschap, een stam die wordt gerekend tot de marrons. Dat zijn de tot slaaf gemaakte Afrikanen die onder dwang naar Suriname zijn gebracht, daar zijn gevlucht en in de binnenlanden zelfstandige gemeenschappen hebben gevormd.

De geefkring is juni dit jaar opgericht en opereert onder de vlag van Het Cultuurfonds (tot voor kort het Prins Bernhard Cultuurfonds). Momenteel zijn er veertien donateurs die ieder jaarlijks minimaal 250 euro geven. Het project van het Diitabiki Museum is het eerste project waaraan de Geefkring Suriname bijdraagt. Eerder droeg het Cultuurfonds bij aan in totaal twaalf projecten in Suriname, onder andere de restauratie van het Ford Nieuw-Amsterdam en het Patershuis in Paramaribo.

OVER DE STEUN Ontvanger Thomas Polimé: „Het huidige stamhoofd van de Aukaners zag de jonge mensen uit zijn gemeenschap voor onderwijs of werk naar Paramaribo vertrekken. Hij vroeg zich af hoe hij de cultuur van zijn volk kon behouden. Hij vroeg me of ik kon helpen. In Nederland kwam ik bij Het Cultuurfonds en de Geefkring Suriname terecht. De drie oude huizen die samen het museum vormen hadden we zonder hun hulp niet kunnen opknappen. Het lijkt me goed als kinderen hun eigen cultuur en geschiedenis leren kennen.”

Gever André Marcet: „Door het museum kunnen de Aukaners leren wat hun wortels zijn. En ook kan het museum zorgen voor verbinding met de overige Surinamers. Mijn ervaring is dat een kleine donatie hier, dáár een groot verschil kan maken. Sinds ik geef, ervaar ik een enorm geluksgevoel. Eigenlijk heb ik mezelf een cadeautje gegeven. Hetzelfde ervaren mijn medegevers in deze gemêleerde geefkring. Ik hoop dat veel meer mensen die ervaring willen delen. Iedereen is écht welkom bij de Geefkring Suriname van het Cultuurfonds.”

Rob Rambags, van lichtkunstfestival Enchanted Gardens, en Jeanne Helgers
Foto Lars van den Brink

WIE Rob Rambags (53), initiatiefnemer van het lichtkunstfestival Enchanted Gardens in de tuinen van Kasteel Arcen in Limburg. En Jeanne Helgers (79), donateur van Het Cultuurfonds.

WAT Jeanne Helgers schenkt al jaren een vast bedrag aan Het Cultuurfonds, bestemd voor beeldende kunst. Een deel van haar donatie is dit jaar gegaan naar de achtste editie van het jaarlijkse lichtkunstfestival van Kasteel Arcen. Het festival, in de twee laatste weken van oktober, is opgezet als een vrolijke afsluiting van het tuinseizoen, zegt initiatiefnemer Rob Rambags. „De herfst is een mooi moment voor lichtkunst. Het is vroeg donker en er zit nog blad aan de bomen, belangrijk voor de reflectie van het licht.”

De organisatie van het festival kost zeker 1,5 ton. Het Cultuurfonds droeg 10.000 euro bij aan de financiering, voor een deel afkomstig van Helgers.

OVER DE STEUN Ontvanger Rob Rambags: „Ik heb samen met Jeanne door de tuin gelopen. Haar betrokkenheid bij het festival was groot. Later kwam ze nog eens terug met een vriendin. Fijn als de bal zo rond gaat.”

Gever Jeanne Helgers: „Zo leuk om te zien wat er met je geld gebeurt. Dat heb ik mijn contactpersoon bij Het Cultuurfonds laten weten nadat ik het festival had bezocht. We maakten een twee uur durende wandeling door de kasteeltuin. Zo mooi, echt een onvergetelijke ervaring. Bij de lichtkunstwerken was speciaal muziek gecomponeerd. Wat ik ook fijn vond: alles gemaakt door Limburgse kunstenaars en componisten. Limburg is een behoorlijk vergeten provincie. Of ik het festival volgend jaar weer steun? Daar heb ik nog niet over nagedacht, maar het zou goed kunnen.”

Carla van Vugt-Bennebroek en trompettist Floris Onstwedder
Foto Lars van den Brink

WIE Floris Onstwedder (32), trompettist bij het Residentie Orkest. En Carla van Vugt-Bennebroek (76), die ruim twintig jaar geleden samen met echtgenoot het Laurent en Carla van Vugt Bennebroek Fonds oprichtte, een van de 450 fondsen op naam bij Het Cultuurfonds, alle met een zelfgekozen naam en doelstelling.

WAT Het fonds van Carla van Vugt en haar vier jaar geleden overleden echtgenoot steunt talentvolle jonge klassieke musici. Mede dankzij hun bijdrage kon Floris Onstwedder zes jaar geleden twee jaar gaan studeren aan de Musikschule Konservatorium Zürich (MKZ). Om verschillende redenen wilde hij dat heel graag, zegt de trompettist. „. Het conservatorium in Zürich heeft fenomenale capaciteiten, bijvoorbeeld vijf zalen met elk een andere akoestiek. Maar ik wilde vooral naar Zürich omdat de Nederlandse trompettist Frits Damrow daar les geeft.”

OVER DE STEUN Gever Carla van Vugt: „Het fonds was een idee van mijn man Laurent. We dachten eerst aan het financieren van beeldende-kunstprojecten, maar toen het fonds voorstelde om jonge muzikanten te steunen vonden we dat een mooi idee. Zelf hebben we geen kinderen.

„Het geeft veel voldoening als ik bij Podium Witteman, het Grachtenfestival of het Prinses Christina Concours muzikanten zie optreden die we ooit hebben gesteund. Het is zo leuk om te geven. Daarom ga ik ook door, ook al is mijn man overleden.”

Ontvanger Floris Onstwedder: „Zonder die studiebeurs was ik nooit naar Zürich gegaan. Het geld heeft me op weg geholpen en ervoor gezorgd dat internationaal allerlei deuren voor me zijn opengegaan. Het heeft me als mens en muzikant gevormd. Dat was me nooit gelukt als ik in Maastricht was blijven studeren. Die cruciale, levensveranderende ervaring heb ik dus aan Carla en het fonds te danken.”

Lees verder…….