‘Fontana is een icoon van onze sport’, zeggen shorttrackers

Shorttrack Grote bewondering van de Nederlandse shorttrackers voor de gouden race van de Italiaanse Arianna Fontana op de 500 meter.

Arianna Fontana (links) heeft Suzanne Schulting verslagen op de 500 meter.
Arianna Fontana (links) heeft Suzanne Schulting verslagen op de 500 meter.

Foto Toby Melville/Reuters

De blonde engel is weer even terug in de hemel. Bij L’Angelo Biondo, zoals de bijnaam van Arianna Fontana in het Italiaans luidt, staan tranen in haar ogen als haar coach de Italiaanse driekleur in haar handen drukt. Weer olympisch kampioen. Weer op de 500 meter. Net als Ireen Wüst wint ze voor de vijfde Spelen op rij een medaille. De twee schaatssters zijn aan elkaar gewaagd: tien (Fontana) om twaalf (Wüst) olympische medailles, twee om zes goud.

Fontana is het beste voorbeeld van haar eigen theorie dat shorttrack een typische sport voor vrouwen is. In november vertelde ze op de website van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat de sport om de beheersing van veel verschillende componenten vraagt: snelheid, explosiviteit, maar ook tactisch inzicht, intelligentie en het vermogen om een wedstrijd ‘te lezen’. „De meeste mensen vinden het een mannensport omdat het vrij fysiek kan zijn. Maar ik denk dat er veel andere kwaliteiten bij komen kijken.”

Meester op de sprint

Zelf is Fontana een meester op de sprint. Ze geldt als een van de beste starters, maar dat geldt ook voor Suzanne Schulting en de Canadese Kim Boutin. De drie vrouwen staan in de finale van de 500 meter naast elkaar, en denken alledrie aan een superstart.

De eerste keer is Boutin te snel vertrokken. Valse start. Na de tweede start moet de wedstrijd weer opnieuw nadat de schaatsen van Fontana en Schulting elkaar op het rechte eind raken en ze bijna ten val komen.

Bij de derde start gaat Schulting buitenom, en dit keer moet Fontana haar meerdere erkennen in de Nederlandse. De wedstrijd lijkt beslist, maar Fontana liet al in de halve finale zien dat ze ook na een mindere start kan winnen. Ze ziet Schulting voor zich een aantal keer de bocht volgens hetzelfde patroon aansnijden: eerst wijd, om vervolgens naar de blokjes toe te glijden. Op anderhalf rondje voor het einde ziet Fontana haar kans: precies op het moment dat Schulting naar buiten stuurt voor de bocht, gaat de Italiaanse binnendoor,

„Na de start kon ik kalm blijven”, zegt ze na afloop van de race. „Daarna moest ik afwachten tot het juiste moment. Mijn inhaalmanoeuvre was clean, en ik kon Schulting daarna voor blijven.”

Haar Nederlandse concurrente was na afloop teleurgesteld, vooral omdat Fontana haar al vaker op die manier gepasseerd was. „Maar ik heb meer dan respect voor haar. Ze kan binnendoor en buitenlangs, en ze sprong in het gat dat ik liet vallen.” Ook de Nederlandse bondscoach Jeroen Otter heeft niets dan respect voor de Italiaanse winnares . „Het was een geweldig mooie actie. Fontana is al jaren een heel slimme rijdster, echt een icoon in onze sport, en dit speelde ze goed.”


Lees ook: Aandacht is de kurk waar Suzanne Schulting op drijft

Dat Fontana sinds haar debuut in 2006 bij elke Spelen een medaille heeft gewonnen noemt zij „geweldig”. „Ik ben in staat gebleken om te groeien als mens en als schaatser. Ik heb me altijd geprobeerd te verbeteren, en hier zijn we.” Over vier jaar zijn de Spelen opnieuw in Italië. Ze is dan 35 jaar, en ze heeft al eens aangegeven te denken dat ze er fysiek toe in staat is. Maar op dit moment staat haar hoofd er niet naar, zegt ze. „Ik ben de afgelopen twee jaar tegengewerkt door de Italiaanse bond. Als er niets verandert, dan ben ik niet van plan om mezelf, mijn coach en mijn familie dat nog eens aandoen.”

Toch laat Fontana een klein kiertje open voor een zesde olympisch optreden. „Ik maakte mijn debuut in Turijn, en nu zal het opnieuw in Italië plaatsvinden. Ik denk niet dat er een sporter is geweest die de kans had om op die manier haar carrière af te sluiten.”

Lees verder…….