Feyenoord opnieuw niet voorbij Midtjylland, AZ verliest op Cyprus

Europees voetbal Net als vorige week eindigde de wedstrijd van Feyenoord tegen FC Midtjylland in 2-2. PSV won thuis met 5-0 van FC Zürich, terwijl AZ op Cyprus met 1-0 verloor van Apollon Limasol
De Mexicaanse Feyenoord-spits Santiago Gimenez in duel met Erik Sviatchenko van Midtjylland.

Foto Pieter Stam de Jonge/ANP

Feyenoord is er donderdag opnieuw niet in geslaagd om het Deense FC Midtjylland te verslaan. Net als vorige week in Denemarken eindigde de wedstrijd in De Kuip in 2-2. Daardoor staan de Rotterdammers na vier wedstrijden met vijf punten in de Europa League-poule, net als Mydtjylland, SS Lazio en Sturm Graz.

Matig uitverdedigen van de Feyenoord-defensie leidde na ruim een kwartier de openingstreffer in van Midtjylland. De Uruguayaan Emiliano Martínez schoot van afstand de bal laag in de linkerhoek achter doelman Justin Bijlow. De gelijkmaker kwam in de 32ste minuut op naam van Quinten Timber, die op aangeven van de Pool Sebastian Szymanski van dichtbij raak schoot.

Vlak na rust bracht David Hancko de thuisploeg op voorsprong. Lutsharel Geertruida verlengde een hoekschop bij de eerste paal met zijn hak, waarna de Slowaak kon scoren. De 2-2 volgde een klein kwartier later: Erik Sviatchenko kopte een vrije trap van de Braziliaan Evander raak. Feyenoord hoopte met het inbrengen van aanvallers Javairo Dilrosun, Danilo en Patrick Walemark nog de 3-2 te maken, maar verder dan een schot van Walemark op de paal kwam het niet.

PSV – FC Zürich

PSV won opnieuw met grote cijfers van FC Zürich. Werd het vorige week in Zwitserland nog 1-5, nu lukte het om wel de nul te houden: 5-0. Binnen tien minuten scoorde Érick Gutiérrez de 1-0, door na een tegengehouden kopbal van Armando Obispo de bal in te tikken. Daarop volgden de 2-0 van Joey Veerman (schot vanaf de rand van de zestien) en de 3-0 van Ibrahim Sangaré (een kopbal).

Via schoten van opnieuw Veerman en Anwar El-Ghazi, die zijn eerste maakte namens PSV, werd het uiteindelijk 5-0. PSV staat nu met zeven punten uit drie wedstrijden tweede in de poule, achter koploper Arsenal dat FK Bodø/Glimt met 1-0 versloeg. Volgende week staan PSV en Arsenal tegenover elkaar in Londen, als de vanwege het overlijden van Queen Elizabeth uitgestelde wedstrijd wordt ingehaald.

Conference League

In de Conference League slaagde AZ er niet in om zich na vier speelrondes al te verzekeren van Europese overwintering. Na drie overwinningen op rij verloor de club uit Alkmaar met 1-0 op bezoek bij het Cypriotische Apollon Limasol. De Fransman Valentin Roberge scoorde in de 35ste minuut het enige doelpunt. AZ blijft met negen punten eerste in de groep, al nadert het Oekraïense Dnipro-1 dankzij een 2-1 overwinning bij FC Vaduz in Liechtenstein tot op twee punten.