Dominant Ajax wint in Alkmaar en staat weer in de bekerfinale

Reportage

KNVB-beker Ajax kwam donderdag tegen AZ niet in de problemen en bereikte voor de 27ste keer de finale van de KNVB-beker dankzij een 2-0 overwinning.

Ajax-aanvaller Antony (midden) werkt een bal weg. Op de achtergrond doelman André Onana, die weinig te doen kreeg.

Foto Olaf Kraak/ANP

Dominantie, het is misschien wel het belangrijkste doel dat Ajax-trainer Erik ten Hag met zijn team voor ogen heeft. Het doel om de tegenstander volledig af te troeven, het liefst het merendeel van de tijd met de bal aan de voet. Op zoek naar bewustwording bij de opponent, die moet weten dat er tegen Ajax niets valt te halen.

Anderhalve wedstrijd was de ploeg van Ten Hag de dominantie, en de daarbij horende overtuiging kwijt. Met een zeer wankele tweede helft tegen Benfica in de achtste finale van de Champions League vorige week woensdag en een zeer onverwachte nederlaag tegen Go Ahead Eagles in de Eredivisie afgelopen zondag tot gevolg. Onhandig, zeker als de verdeling van de prijzen in het seizoen dichterbij komt.

Een opluchting moet het ook voor Ten Hag zijn geweest dat Ajax zich donderdagavond herpakte. In de halve finale van de KNVB-beker tegen AZ in het AFAS-stadion in Alkmaar domineerde Ajax bijna de hele wedstrijd. Een vroeg doelpunt van middenvelder Steven Berghuis en een late treffer van de ingevallen Davy Klaassen zorgden voor de overwinning en opnieuw een plaats in de bekerfinale. Op zondag 17 april is PSV de tegenstander in de Kuip in Rotterdam.

Discipline

Zijn spelers wisten wat er fout was gegaan zondag in Deventer, had Ten Hag voorafgaand aan het duel in Alkmaar gezegd. Zijn team had gefaald, afspraken waren niet nagekomen, aan de bal had het gehaperd. Tegen AZ was weer 100 procent discipline vereist, in de zoektocht naar dominantie.

Volledig tevreden kan Ten Hag ook na donderdag nog niet zijn. Slechts bij vlagen kwam het soepele spel waarmee Ajax eerder dit seizoen tegenstander na tegenstander over de knie legde – alleen in de Eredivisie won Ajax dit seizoen al acht keer een duel met 5-0 – er ook echt uit. Maar dominantie komt in meer vormen. Ajax wist het spel van AZ te ontregelen; nuttige druk van aanvallers, of een belangrijk gewonnen duel een linie later, het loonde, juist tegen een team in vorm.

AZ verloor op 7 november vorig jaar voor het laatst. Met als grootste mijlpaal de overwinning in Amsterdam op Ajax in december. Trainer Pascal Jansen had zijn ploeg na een stroeve seizoensstart op de rit gekregen. Dat lastige begin was niet onlogisch, want AZ was onder meer aanvoerder Teun Koopmeiners en de jonge aanvallers en neo-internationals Myron Boadu en Calvin Stengs kwijtgeraakt. Van die lichting, een vriendengroep zelfs, is alleen linksback en aanvoerder Owen Wijndal nog over.

Tegen Ajax kreeg AZ niet voor elkaar wat het de laatste duels wel lukte: vrijuit voetballen. Centrale verdedigers Pantelis Hatzidiakos en Bruno Martins Indi werden veelal geforceerd tot een lange, verre haal. Een slippertje van Ajax-verdediger Perr Schuurs na weer zo lange trap leek in de eerste helft even een kans voor Zakaria Aboukhlal op te leveren, maar Schuurs werd geholpen door mede-verdediger Lisandro Martinez.

De Argentijn is voor Ajax in een tijd waarin het voetballende gedeelte hapert sowieso van grote waarde. Tegen Go Ahead Eagles was de 24-jarige Martinez de enige die een voldoende haalde. Tegen AZ toonde hij opnieuw de gezonde agressie die een elftal in beweging kan brengen. Net als de slimmigheid om na vijf minuten opzettelijk hard, maar fair, zijn directe tegenstander te blokken.

Weinig tegendoelpunten

Wat coach Ten Hag, en ook zijn spelers het meest zal storen is de geringe hoeveelheid kansen die werden gecreëerd. De dominantie die Ajax dit seizoen op eigen helft laat zien – in de Eredivisie slechts zeven tegendoelpunten in 24 wedstrijden – kwam er op de helft van de tegenstander tegen AZ opnieuw niet uit.

Een schotje van de Braziliaanse aanvaller Antony was in de tweede helft een makkelijke prooi voor AZ-doelman Peter Vindahl. Spits Sébastien Haller, toch vooral afhankelijk van de beweging en voetbalgogme om hem heen, kwam nauwelijks in het stuk voor. Uitgerekend invaller Davy Klaassen, die niet altijd meer verzekerd is van een basisplaats, besliste vlak voor tijd het duel.

Ten Hag zal vooral tevreden zijn dat zijn ploeg nog altijd op drie fronten meedoet om de prijzen. Na de groepsfase van de Champions League, waarin Ajax alle zes wedstrijden won, waakte de trainer voor mogelijke gevolgen van die dominantie. Gemakzucht ligt altijd op de loer, maar tegen AZ lieten de spelers weer een beetje de honger zien die zij eerder dit seizoen ook hadden.