Dimitri de Vreeze

Waarom was dit een belangrijke week voor Dimitri de Vreeze?

Zomaar een kwart van je omzet schrappen – dat is niet zomaar een beslissing. Topman De Vreeze van het Zwitserse voedingschemiebedrijf DSM Firmenich was niet over één nacht ijs gegaan toen hij donderdag aankondigde dat de diervoedingstak van de firma in de uitverkoop gaat. DSM Firmenich, in 2023 ontstaan uit een fusie van het Nederlandse DSM en het Zwitserse Firmenich, heeft veel geprobeerd om de diervoedingstak, die al langer te lijden had onder lage vitamineprijzen, op te peppen. Twee vitaminefabrieken in China gingen dicht, er werd gereorganiseerd. Maar de aanhoudende malaise in de markt voor dierlijke vitamine – onder meer veroorzaakt door tegenvallende vraag uit China – noopte DSM tot het besluit de tak af te stoten. Een „moeilijk moment”, zei de Nederlander De Vreeze zelf in een persbericht, maar „beter voor beide bedrijfsonderdelen en hun personeel”. De Vreeze (1967) kent de onderneming door en door: hij werkt al decennia voor DSM en leidt het bedrijf sinds 2020. Eerst samen met co-bestuurder Geraldine Matchett, sinds september vorig jaar alleen.

Kwam dit besluit onverwacht?

Oorspronkelijk, zei De Vreeze donderdag tegen Het Financieele Dagblad , zou het bedrijf dit jaar zijn hele portefeuille tegen het licht gaan houden. Maar „gezien de marktdynamiek” heeft de onderneming „dit proces versneld”. De Vreeze is niet wars van snelheid, zeiden mensen die hem kennen vorig jaar september tegen NRC. Hij maakt graag „tempo”, zei Inge Brakman, commissaris bij DSM Nederland. „Hij is bold en neemt quantum leaps”, zei vriend en Unilever-topman Hein Schumacher.

Lees ook Topman met zelfspot, die past bij nieuwe generatie leiders

<strong>Dimitri de Vreeze</strong> was eerder duo-bestuursvoorzitter bij DSM, voor de fusie met het Zwitserse Firmenich.

Hoe reageerden beleggers op de stap?

Ronduit verheugd: het aandeel DSM Firmenich sloot de week een kleine 12 procent hoger af. De Vreezes voorspelling in het persbericht dat de afsplitsing „meer waarde zal genereren” voor „al onze stakeholders” werd op de markten duidelijk omarmd. De niet al te fraaie jaarcijfers (zowel omzet als winst vielen procenten lager uit dan een jaar eerder) namen ze voor lief. Beleggers in het fusiebedrijf, dat in mei 2023 van start ging, hebben wel wat te verduren gehad. Het aandeel staat nog steeds 12 procent lager dan toen de fusie plaatshad.

Zei De Vreeze verder nog iets nieuwswaardigs?

Hij gaf naar aanleiding van de jaarcijfers interviews aan het FD en aan De Telegraaf, waarin hij ook inging op het investeringsklimaat in Nederland. „Daar maak ik me wel zorgen over. Bij een goed investeringsklimaat hoort namelijk een consistent beleid”, aldus De Vreeze in De Telegraaf. „Als het investeringsklimaat niet verbetert, merk je het pas over drie tot vijf jaar”, zei hij in het FD. Erg specifiek was De Vreeze niet, maar de uitspraken passen in de recente stroom aan oproepen vanuit het bedrijfsleven aan politici in Den Haag om vooral het ondernemingsklimaat niet te vergeten. Er bestaan zorgen over belastingverhogingen, over restricties voor arbeidsmigranten en over de politieke instabiliteit in Nederland. Op de dag van de DSM-cijfers presenteerde werkgeversclub VNO-NCW een enquête waarin 20 procent van de bedrijven zegt te overwegen uit Nederland te vertreken. DSM Firmenich, dat in Nederland tweeduizend medewerkers heeft, is zover niet, afgaande op wat De Vreeze deze week zei. „Het is toch onze thuishaven”, zei hij in het FD.

Lees verder…….