De bank Knab krijgt eindelijk een bank als eigenaar

Na jaren komt Knab eindelijk in handen van een bank. De bank met bijna vierhonderdduizend klanten was sinds haar oprichting in handen van verzekeraars, wat nooit een gelukkig huwelijk opleverde.

Donderdag werd bekend dat ASR de onlinebank Knab verkoopt aan de Oostenrijkse bank BAWAG Group. ASR had Knab in handen gekregen na de overname van de Nederlandse activiteiten van branchegenoot Aegon. Daarbij werd direct gespeculeerd over een verkoop, want bekend was al dat ASR liever geen eigen bank heeft.

BAWAG is een voormalige vakbondsbank uit Wenen die de strategie heeft om te groeien met behulp van internationale overnames – de afgelopen tien jaar deed het al twaalf andere overnames. De Oostenrijkse bank betaalt 510 miljoen euro voor Knab, zo meldden de partijen donderdag.

Knab is in 2012 opgericht als volledig digitale bank en zette zich nadrukkelijk af van andere banken, die onder vuur lagen vanwege de kredietcrisis. Vandaar ook de naam Knab: bank, maar dan omgekeerd.

De bank had de eerste jaren niet veel succes, en begon pas echt te groeien toen ze zich vanaf 2014 ging richten op zzp’ers en kleine bedrijven. Ze heeft 270.000 ondernemers in haar klantenbestand, meldt de bank op haar site. De klanttevredenheid is hoog, en de bank scoort goed op innovatie en gemak.

Geen groot succes

Knab werd opgericht met geld van Aegon en viel jaren volledig onder Aegon bank. dat bleek geen groot succes. HetFinancieele Dagblad omschreef hoe de bank een last zou zijn geweest voor het verzekeringsbedrijf. De bankvergunning van Knab zou bij Aegon zorgen voor extra druk van de toezichthouder en hogere kapitaaleisen. Moederbedrijf Aegon zou ook stevigere rendementen willen zien van Knab. De bank nam daarop meer risico door samen te werken met online leenplatforms en consumenten via die plaforms leningen aan te bieden. Zo kon ze profiteren van hogere rentes bij dit soort platformen. De Nederlandsche Bank (DNB) was niet gelukkig met Knab: de bank zou te optimistisch zijn over de risico’s van zulke leenplatforms. Knab kreeg een formele aanwijzing van DNB en besloot geen nieuwe contracten meer aan te gaan met zulke partijen.

Afgelopen zomer nam ASR de Nederlandse activiteiten van Aegon over, en kreeg zo ook Knab onder z’n hoede. Zelf had ASR een paar jaar eerder zijn bankactiviteiten ondergebracht bij Achmea, en dus werd er al snel gespeculeerd dat Knab te koop stond.

Het nieuwe moederbedrijf BAWAG groeit al jaren door overnames. BAWAG bedient 2,1 miljoen klanten in onder meer Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en de VS. De groep biedt allerlei producten en diensten aan op het gebied van sparen, betalen, lenen, beleggen en verzekeringen.

BAWAG staat bekend als een efficiënte bank, met lage kosten. Knab kan er baat bij hebben efficiënter te worden.

Voor klanten van Knab betekent de overname voorlopig weinig. Hun geld is beschermd door wetgeving en zal onder Nederlands toezicht blijven.