De advocaat poot nu liever aan als vrijwilliger in de natuur

‘Zesduizend bomen, een record!”, roept advocaat Renée Elzinga (64) tegen ‘bosbaas’ Martijn Wolters (47), groenbeheerder van landgoederen Amelisweerd en Rijnauwen. Het is de eerste oogstdag deze herfst van Meerbomennu, een door Urgenda opgezet initiatief om Nederland, aldus Elzinga, „sneller, goedkoper en socialer te vergroenen”.

In de stromende regen heeft zij vanochtend met een ploegje vrijwilligers jonge esdoorns, vogelkers en andere soorten uitgegraven. „We tellen ze en binden ze samen in bussels van vijftig of honderd.”

De boompjes worden in de regionale ‘bomenhubs’ van Meerbomennu ‘opgekuild’ in sleuven in de grond. „Tijdens de uitdeeldagen in het voorjaar kun je ze gratis afhalen.” Particulieren, of een boer uit de buurt die een gemengde heg wil. „Het dna van de bomen klopt, de grondsoort klopt en je hebt geen milieuschade van lang transport.” Martijn Wolters knikt tevreden. Door het werk van Meerbomennu hoeft hij bovendien minder te maaien, wat beter is voor de aronskelken en andere bodembedekkers.

In restaurant De Veldkeuken doet Elzinga haar doorweekte rugzak af en vertelt hoe ze bij Meerbomennu belandde. Na jaren in de advocatuur, onder andere bij een kantoor op de Zuidas en later voor NS nam ze een sabbatical. Op reis door Australië zag ze wat klimaatverandering aanrichtte, bosbranden, „waanzinnige stormen”, het verwoeste Great Barrier Reef. „Ik vroeg me af wat ik méér kon doen dan de verwarming laag zetten, minder vlees eten, geen plastic kopen en veel minder vliegen.” Recentelijk bouwde ze haar praktijk als advocaat af. Ze werd vertrouwenspersoon voor D66, trad toe tot raden van toezicht in de culturele sector en ging aan de slag voor Meerbomennu. Bewuste verdeling over politiek, cultuur en natuur? „Ja, ik wilde mijn vaardigheden zo zinvol mogelijk inzetten.”

In Utrecht kon Elzinga meteen als coördinator het bos in. „Urgenda werkt bottom-up, met groenbeheerders en andere partijen die al met vergroening bezig zijn. De werkwijze is non-bureaucratisch en heeft direct resultaat.” Haar werkervaring kwam van pas toen de gemeente Utrecht belde. „Er was een motie dat de vergroening versneld moest worden met Meerbomennu, dat snel bomen en struiken kon leveren. De gemeente vroeg wat wij nodig hadden. Ik zei: een locatie in het centrum. Nu komt er een bomenhub in het stenige Transwijk.”

In de Green Deal sprak Europa af dat er drie miljard bomen bij moeten voor 2030. „We zijn bezig onze werkwijze internationaal te introduceren. Dan komt mijn internationale ervaring van pas. Van onze aanpak heb ik al een samenvatting in het Frans aangeleverd.”

Maar evengoed staat ze met haar voeten in de modder. „Het was aanpoten vandaag.” Ze waren met zeventien personen, van ecoloog tot projectontwikkelaar, en ook twee kinderen. „Sommigen komen op witte Balenciaga’s en moeten alles leren, anderen kunnen ook in de winter elke boom determineren. Werken met al die gemotiveerde mensen is zo feestelijk.”

Lees verder…….