De 10 beste strips van 2023 volgens NRC

Jaaroverzicht strips 2023 was een rijk stripjaar. De mooiste strip van afgelopen jaar was een magistrale leeservaring over koloniale schuld, loyaliteit en familiebanden.

Jaaroverzicht Cultuur

10 Alfred: Senso (Lauwert Uitgeverij)

Een vriendelijke Italiaanse komedie, met een beetje romantiek, een beetje avontuur en veel zalige smalltalk.

9 Frank Pé & Zidrou: Het Beest 2 (Dupuis)

Een vrij klassiek verhaal, over de Marsupilami nota bene. Maar wel eentje die schitterend en behaaglijk is getekend, gesitueerd in het Brussel van de jaren vijftig.

Lees ook: Een adembenemend mooie avonturenstrip over een echtere Marsupilami

8 Jillian & Mariko Tamaki: Roaming (Drawn & Quarterly)

Drie negentienjarigen, vijf dagen New York: een fijne queerstrip die dicht op de huid van de jongeren zit.

Lees ook: Vijf dagen reizen door het hoofd van drie negentienjarigen

7 Nicolas Debon: Marathon (Scratch Books)

Een meeslepende bewerking van de marathon van de Olympische Spelen van Amsterdam in 1928, die oogt als een grafische choreografie.

Lees ook: 42 kilometer rennen in een vloeiende choreografie

6 Nicolas Barral: Als de Fado weerklinkt (Lauwert Uitgeverij)

Een liefdesgeschiedenis die niet los te zien is van de omtrek: van het dictatoriale Portugal, waar wegkijken, negeren en doorlopen je een gemakkelijker bestaan verschafte dan de confrontatie op te zoeken.

5 Étienne Davodeau: Het grondrecht (Concerto Books)

Een contemplatief wandelverslag, met de centrale vraag: hoe geven wij de aarde door aan volgende generaties?

Lees ook: Lopen van oergrot naar kerndump

4 Jean-Paul Eid: De kleine astronaut (Dark Dragon Books)

Een prachtige, emotionele graphic novel over een jong gezin dat een kindje krijgt met een hersenverlamming. Jean-Paul Eid tekende zijn eigen verhaal: hij is de vader van een zwaar gehandicapt kind dat ook niet kan praten en lopen. Eid schetst een lieve vertelling waarin offers, moeilijkheden, twijfels en positiviteit dicht bij elkaar liggen.

3 Michaël Olbrechts: Galapagos (Oogachtend)

Het prachtig uitgewerkte en waargebeurde verhaal van Friedrich Ritter, die in 1929 besluit om met zijn vriendin een nieuw begin te maken op het onbewoonde eiland Floreana: een ascetisch leven, naar Nietzsches theorie van de übermensch. Het onheil kondigt zich aan als steeds meer figuren opduiken en Ritter zijn idealisme ziet verwateren.

Lees ook: Hun paradijs werd een hel

2 Camille Jourdy: Juliette (Drawn & Quarterly)

De eindtwintiger Juliette verlaat Parijs om een tijdje onder te duiken in haar geboorteplaats, ergens op het platteland. Het loopt haar over de schoenen, de angststoornissen waar ze mee kampt drukken op haar gemoed. Gerust is ze allerminst: het eindstation van haar tijdelijke reis is niet bepaald een warm bad. En toch leest Juliette als een fijne, gevoelige zomerfilm, met liefde, drama en emotie.

1 Pierre-Henry Gomont: Malaterre (Sherpa)

Een literaire, overdonderende familiesaga over een eigenwijze alcoholist die de koloniale familiejuwelen wil redden en zich rücksichtslos in een exotisch avontuur stort. Prachtig verteld, zeker in de smetteloze Nederlandse vertaling die heerlijk leest: het is volop gniffelen en genieten. Een magistrale leeservaring over schuld, loyaliteit en familiebanden. Een tien.

Lees ook: Graphic novel ‘Malaterre’ is magistrale familiesaga over schuld en loyaliteit

Lees verder…….