China’s nieuwste zet: Peng Shuai was niet eens verdwenen

Vrijheid van meningsuiting De Chinese tennisster Peng Shuai gaf een interview en sprak IOC-baas Thomas Bach. Beide ontmoetingen hielpen China om haar #MeToo-beschuldigingen te ontkrachten.

Peng sprak in november al eens met IOC-voorzitter Bach via een videoverbinding.
Peng sprak in november al eens met IOC-voorzitter Bach via een videoverbinding.

EPA/IOC

China heeft een nieuwe stap gezet in het offensief om de beschuldigingen van seksueel misbruik te ontkrachten die de Chinese tennisster Peng Shuai eerder uitte. Daaraan heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dit weekeinde ook een steentje bijgedragen.

Peng schreef in november op microblogsite Weibo dat de voormalige Chinese vicepremier Zhang Gaoli haar tot seks had gedwongen. Die verklaring werd al snel van het internet verwijderd, en zelf verdween de tennisster weken van de radar. Toen zij weer tevoorschijn kwam, ontkende zij dat ze de beschuldiging had gedaan.

Volgens een maandag uitgegeven verklaring van het IOC hebben Peng en Thomas Bach, voorzitter van het IOC, zaterdag samen gedineerd binnen de Olympische bubbel. Op de donderdag voorafgaand aan dat diner zei Bach dat hij Peng wilde vragen of ze een onderzoek wil naar het misbruik. „En natuurlijk zouden we haar daarin steunen”, voegde hij daar aan toe. „Maar het is haar beslissing, het is haar leven, het is haar beschuldiging”, zei hij ook.

‘Interview’

Op zondag werd nogmaals duidelijk dat Pengs beschuldiging als sneeuw voor de zon is gesmolten. Zij had gesproken met journalisten van de Franse sportkrant l’Équipe, onder het toeziend oog van een hoge ambtenaar van het Chinese Olympisch Comité. De vragen moesten van tevoren worden ingediend en er mocht niet van worden afgeweken.


Lees ook Chinese tennisster Peng Shuai verdwenen na #MeToo-beschuldigingen

In het interview ontkent ze dat ze ooit iemand heeft beschuldigd van seksueel misbruik, en zelfs dat ze ooit is verdwenen. Ze had het alleen maar te druk om op alle berichten te reageren. Ook zegt ze dat ze haar oorspronkelijke bericht over het misbruik persoonlijk van internet heeft gehaald.

Op maandag meldde het IOC dat Peng had verteld stoppen met tennissen, en dat ze graag weer eens naar Europa wilde reizen.

Het IOC is goed bekend met het Chinese staatssysteem. Het lijkt daarom onaannemelijk dat Bach zijn opmerkingen maakt uit pure naïviteit. Maar hoe waarschijnlijk is het dat Peng in China inderdaad een zaak kan beginnen tegen een hoog lid van de Communistische Partij? En hoe waarschijnlijk is het dat ze die wens vrijelijk kan uiten als de Chinese overheid haar speciaal de Olympische bubbel heeft binnengebracht om onder het toeziend oog van de staat met Bach te spreken?

Overijverige bewaker

Er deed zich nog een incident voor waarbij het IOC een merkwaardige rol speelde. Sjoerd den Daas, correspondent voor de NOS, werd vrijdag terwijl hij live op televisie was door een bewaker voor de camera weggetrokken. Het leidde tot internationale ophef: het incident werd wereldwijd vertoond en besproken.

Een woordvoerder van het IOC verklaarde zaterdag tijdens een persbriefing dat het zou zijn gegaan om een overijverige bewaker. „Zulke dingen gebeuren soms, hopelijk was het eenmalig”, voegde de woordvoerder daar aan toe. Ook zei hij dat het IOC contact had gehad met de NOS over het incident.

De NOS ontkent dat. „Noch de NOS-directie, noch de hoofdredacties Nieuws en Sport, noch de leiding van onze Olympische ploeg in Peking, noch onze correspondent zelf heeft iemand van het IOC over het incident gesproken”, verklaarde de NOS zaterdag.

China zal tevreden zijn over de aanpak van het IOC in beide kwesties. Het land investeert veel in een sterke posities binnen internationale organisaties, omdat het die ziet als wapen in de strijd tegen de macht van de Verenigde Staten. Want, zo luidt het van Chinese kant steeds vaker: niet de VS en een klein clubje westerse bondgenoten, maar internationale organisaties weerspiegelen de ware wil van de meerderheid van de wereldbevolking.


Lees ook: De Spelen beginnen, maar China was liever geen organisator geweest

Lees verder…….