‘China vormt veel meer een bedreiging voor zichzelf dan voor ons’

Een opslagplaats met maskers met het hoofd van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in het Chinese Jinhua.

Foto Aly Song/Reuters

Interview

Jörg Wuttke, voorzitter Europese KvK in China De Duitse Jörg Wuttke is hét gezicht van het Europese zakenleven in China. Dit voorjaar stopt hij als voorzitter van de Europese Kamer van Koophandel in het land. Hij is opvallend uitgesproken in zijn kritiek. „China is overmoedig geworden, net zoals het Duitse Keizerrijk eerder.”

„Voor deze functie moet je voldoende calcium in je ruggengraat hebben”, grapt de Duitse Jörg Wuttke, scheidend voorzitter van de Europese Kamer van Koophandel in China op zijn kleine werkkamer in het centrum van Beijing. Hij was in 2001 een van de oprichters van de Kamer. Hij vervulde het voorzitterschap al met al zo’n tien jaar. Dit voorjaar neemt hij afscheid. Hij blijft wel in China werken.

Wuttke (1958) is hét gezicht van het Europese zakenleven in China en de spin in het web dat Chinese en Europese overheden en bedrijven met elkaar verbindt. Hij woont al sinds 1994 permanent in Beijing.

Hij is zeer uitgesproken en direct in zijn kritiek op China, maar komt daar opvallend goed mee weg. Hij heeft toegang tot de hogere bestuurslagen binnen de Chinese overheid en de Communistische Partij. Hij kent de hoogste Europese leiders en de bestuurders van bedrijven. Toen voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen eerder deze maand in China was, sprak ze met Wuttke. Ook directeur Peter Wennink van ASML ging onlangs nog met hem uit eten in Beijing.

China wil steeds meer op eigen benen staan en steeds minder afhankelijk zijn van het Westen. Zijn Europese bedrijven dan nog wel welkom?

„Dat ligt eraan. Als het gaat om technologie die China nog niet heeft, dan is de rode loper heel pluizig, heel aangenaam. Overal waar ik kom in China gaat die rode loper voor me uit. Ze willen namelijk meer buitenlandse investeringen. Maar hoe krijg ik dat voor elkaar als er tegelijkertijd allerlei restricties gelden?

„Zo is er een zogeheten ‘negatieve lijst’ [van sectoren waarin buitenlandse investeringen niet toegestaan zijn]. Iets dergelijks hanteert Europa niet.

„Je kunt het zo zien: Europa is voor Chinese bedrijven die willen investeren net een buffet. Ze kunnen precies kiezen wat ze willen uit een heel gevarieerd aanbood. Maar omgekeerd kunnen wij hier alleen kiezen uit vier gerechten en een soep.”

Waarom is China zo terughoudend?

„Het grotere verhaal is dat China onafhankelijk wil worden van de rest van de wereld, maar de wereld wel afhankelijk wil maken van China. Dat heeft Von der Leyen heel goed gezegd in haar speech over de Chinees-Europese betrekkingen.

Lees verder…….