Chevron aasde op olie bij Guyana via overname met 53 miljard dollar van olie-exploratiebedrijf Hess

Voor het eerst durfde het Internationaal Energieagentschap (IEA) dinsdag de voorspelling aan: niet alleen de consumptie van kolen, maar ook die van olie en gas, zal „een piek bereiken” tegen het jaar 2030. Daarna zal het gebruik van de drie fossiele brandstoffen afnemen. Bij kolen zal die afname rap gaan, in het geval van olie en gas heel langzaam, zo staat in de jaarlijkse World Energy Outlook.

De transitie naar schone energie is „wereldwijd gaande” en is „niet te stoppen”, zei IEA-directeur Fatih Birol bij publicatie van het rapport. Tegelijkertijd blijft de vraag naar fossiele energie „veel te hoog” om de klimaatopwarming te beperken tot 1,5 graad, zoals internationaal afgesproken in Parijs (2015), zo waarschuwt het agentschap.

Cluster van olievelden in Guyana en Suriname

Juist op die blijvend hoge vraag rekenen de Amerikaanse oil majors, de reuzen in de oliesector. Ze willen expanderen en ze zijn op overnamepad. Eerder deze maand kondigde Exxon Mobil aan één van de grootste spelers in de schaliesector over te nemen, Pioneer Natural Resources, voor 60 miljard dollar (57 miljard euro). Deze week volgde nieuws van ExxonMobils rivaal Chevron: voor 53 miljard dollar koopt Chevron olie-exploratiebedrijf Hess.

Lees ook Met de spectaculaire overname van Pioneer neemt ExxonMobil een gok

Olieveld bij Midland, Texas. Midland ligt in <strong>het Permian Basin gebied</strong>, waar Exxon nu een overname doet.

Chevron koopt zo toegang tot wat in de oliesector als grote inkomstenbron van de komende jaren wordt gezien: het zogeheten Stabroek-blok voor de kust van Guyana, een cluster van meerdere olievelden. Chevron heeft al exploratierechten voor de kust van buurland Suriname. ‘Stabroek’ is genoemd naar de oude, Nederlandse naam van de stad Georgetown, hoofdstad van het huidige Guyana.

Het land met zo’n 800.000 inwoners dat in het verleden meerdere Europese kolonisatoren kende, is de voorbije jaren een wingewest geworden voor de internationale olie-industrie. Het Stabroek-blok werd in 2015 door Exxon ontdekt en zal naar schatting 11 miljard olievaten opleveren. Nu al komen er dagelijks zo’n 400.000 vaten olie uit de bodem. Er wordt tevens aardgas gewonnen. Hess heeft een belang van 30 procent in Stabroek, dat voor 45 procent in handen is van Exxon. De overige 25 procent van de rechten is in bezit van de Chinese firma CNOOC International. Een andere reden waarom Chevron aasde op Hess, zijn winstgevende schalieolievelden in de Amerikaanse staat North Dakota die Hess uitbaat.

De reuzen in de oliesector willen expanderen en ze zijn op overnamepad

De trend in de Amerikaanse olie-en gasindustrie is al enkele jaren ‘consolidatie’. De groten slokken de kleintjes en de middelgrote bedrijven op. Pioneer, dit jaar de prooi van Exxon, kocht in 2021 zelf twee kleine bedrijven op, Parsley Energy en DoublePoint Energy. Chevron nam in 2020 Noble Energy uit Texas over. De overnametrend kreeg extra vaart met de enorme winsten die in de energiesector worden geboekt sinds de Russische invasie van Oekraïne in 2022, die de olie-en gasprijzen fors opdreef. Momenteel zorgt een andere geopolitieke schok, het geweld in Israël en Gaza, voor verdere opwaartse druk op de olieprijs, die dinsdag tegen de 90 dollar per vat lag.

De overnames van Chevron en Exxon worden sterk gedreven door de roep van aandeelhouders om hogere dividenden. Niet voor niets staat bovenaan het persbericht van Chevron over de acquisitie dat „hogere uitkeringen aan aandeelhouders” in het verschiet liggen.

Overigens bezien aandeelhouders de deal met enige scepsis: het aandeel Chevron werd maandag in New York 3,7 procent lager gezet en stond dinsdag ook in de min.

En het klimaat? In het persbericht zeggen Chevron en Hess dat de CO2-intensiteit van de oliewinning voor de kust van Guyana relatief laag ligt, verder wordt het thema gemeden. In een recent interview met de Financial Times werd Chevron-topman Mike Wirth naar de klimaattransitie gevraagd. Hij zei dat de wereld simpelweg olie en gas zal blijven gebruiken – en dat Chevron daaraan wil blijven verdienen.

Over de scenario’s van het IEA zei hij: „Ik denk dat ze het echt bij het verkeerde eind hebben (…) Je kunt wel scenario’s maken, maar wij leven in de echte wereld en moeten kapitaal investeren om te voldoen aan de vraag van de echte wereld”. De vraag naar fossiele brandstoffen zal blijven groeien, zei hij, „tot 2030 en daarna.”