Canadees trio General Idea speelde een indrukwekkend satirisch spel met de kunstwereld

Recensie Beeldende kunst

Tentoonstelling Het oeuvre van het Canadese kunstenaarstrio General Idea is een slimme mix van kunst en commercie. Het Stedelijk Museum, dat hun werk al in 1979 ontdekte, presenteert nu een groots overzicht.

General Idea, ‘Fin de Siècle’, 1990. Graci Collection.
General Idea, ‘Fin de Siècle’, 1990. Graci Collection. Foto Peter Tijhuis

‘Culturele criminelen’ en ‘media parasieten’. Zo omschreef General Idea zich, een groep vrienden die in 1970 in Toronto een kunstenaarstrio vormden. 25 jaar lang werkten ze samen: AA Bronson (1946), Felix Partz (1945-1994) en Jorge Zontal (1944-1994). Hun naam, General Idea, betekent natuurlijk ‘algemeen idee’, maar verwijst ook naar een fictieve generaal in het Canadese leger, zoals AA Bronson zegt in de catalogus bij de overzichtstentoonstelling die nu te zien is in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Ook refereerden ze met deze generaal aan de Amerikaanse schrijver en kunstenaar William Burroughs (1914-1997), vertegenwoordiger van de Beatgeneratie. Burroughs diende als rolmodel voor de groep, niet alleen door zijn maatschappijkritische romans, maar meer nog door zijn vrijgevochten manier van leven aan de onderkant van de samenleving.

General Idea speelde vanaf het begin een satirisch spel met de kunst en was vooral geïnteresseerd in hoe glamour en persoonsbekendheid gecreëerd worden door televisie en reclame. De drie kunstenaars verwisselden voortdurend van gedaante en poseerden vooral als de bad boys van de Canadese kunst. Daarbij zetten ze hun queer mannelijkheid in bij de productie van hun werk. General Idea omarmde allerlei verschillende soorten kunst: van Mail Art en Body Art tot performance, schilderkunst, sculptuur en videokunst. De persoon van de kunstenaar was het eigenlijke ‘merk’, en die was belangrijker dan het kunstwerk zelf. General Idea kwam ten einde in 1994, toen Partz en Zontal overleden aan aids.

Lees verder…….