Biden vanuit Oval Office: ‘We staan op een keerpunt in de geschiedenis’

Israël, Verenigde Staten en Qatar bevestigen vrijlaten gijzelaars

Na Hamas en het Rode Kruis hebben ook Israëlische, Amerikaanse en Qatarese autoriteiten de vrijlating van de twee gijzelaars bevestigd. Dat melden internationale persbureaus. Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft op X dat de Amerikaanse moeder en dochter onderweg zijn naar een militaire basis in het midden van Israël, „waar hun families vol spanning wachten om hen weer te zien”.

Een Qatarese overheidsmedewerker zei volgens persbureau Reuters dat de vrijlating het gevolg is van „vele dagen van continue communicatie” tussen alle partijen.

In Tel Aviv zijn foto’s van vermiste en gegijzelde Israëliërs opgeplakt op een muur. Foto Petros Giannakouris/AP

De Amerikaanse president Joe Biden dicht op zijn beurt een belangrijke rol toe aan zijn eigen land. „Vandaag hebben we de vrijlating bewerkstelligd” van de twee gijzelaars, zegt hij in een verklaring. „Ik ben dolblij dat ze binnenkort herenigd zullen worden met hun familie, die zijn geteisterd door angst.”

Zo’n tweehonderd mensen worden momenteel volgens Israël gegijzeld in de Gazastrook. Israëlische militairen zeiden eerder op vrijdag dat het merendeel van hen nog leeft.

Hamas laat twee Amerikaanse gijzelaars vrij

Hamas heeft vrijdag twee Amerikaanse gijzelaars vrijgelaten. Dat zegt een woordvoerder van de fundamentalistische Palestijnse organisatie volgens persbureau Reuters, en bevestigt het Rode Kruis volgens Israëlische media.

De vrijlating is volgens Hamas „om humanitaire redenen, en om aan het Amerikaanse volk en de wereld te bewijzen dat de claims van [de Amerikaanse president] Biden en zijn fascistische regering onjuist zijn”. De vrijlating is volgens Hamas ook een gevolg van Qatarese bemiddelingspogingen.

Volgens persbureau AP gaat het om een moeder en haar minderjarige dochter, die sinds de verrassingsaanval van Hamas twee weken geleden in de Gazastrook werden vastgehouden. Het zou sindsdien de eerste keer zijn dat gijzelaars werden vrijgelaten.

Britse premier Sunak overlegt met Palestijnse en Egyptische presidenten: ‘alle partijen moeten burgers beschermen’

De Britse premier Rishi Sunak heeft vrijdag gesproken met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, en de president van Egypte, Abdel Fattah al-Sisi. In beide gesprekken kwam humanitaire hulp voor de inwoners van Gaza aan bod. Donderdag sprak Sunak al met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Tegenover Abbas heeft Sunak zijn „diepe condoleances betuigd voor het verlies van burgerlevens in Gaza”, schrijft de Britse regering in een persbericht. De twee waren het erover eens „dat alle partijen stappen moeten ondernemen om burgers te beschermen”. Daarmee doelt Sunak impliciet ook op Israël.

Met Al-Sisi had Sunak het ook over de grensovergang bij Rafah, waar nog altijd vrachtwagens met hulpgoederen klaarstaan om Gaza binnen te rijden. De twee zeggen te willen samenwerken om „ervoor te zorgen dat het proces om hulp Gaza binnen te krijgen zo efficiënt en effectief mogelijk verloopt”, schrijft Sunaks regering. Die hulp is nodig omdat Israël het gebied heeft afgesloten van water, elektriciteit en brandstof, terwijl aanhoudende Israëlische beschietingen op de Gazastrook doorgaan.

Donderdag zei Sunak na afloop van zijn gesprek met Netanyahu: „We steunen absoluut het recht van Israël om zichzelf te verdedigen in overeenstemming met het internationaal recht”. Sunak zei te weten dat Israël „alle voorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat burgers gewond raken”.

Lees ook Eerste vrachtwagens met humanitaire hulp mogelijk vrijdag vanuit Egypte naar Gaza

Onduidelijkheid over schade aan Grieks-orthodox kerkgebouw

Over de precieze schade aan de Grieks-orthodoxe kerk in Gaza-Stad komen tegenstrijdige berichten naar buiten. Onder meer Wall Street Journal meldde in de nacht van donderdag op vrijdag dat een explosie had plaatsgevonden op het terrein van de kerk van Sint Porphyrius, waarbij een kerkhal beschadigd zou zijn geraakt. Al Jazeera meldde vrijdag dat ook de façade van de kerk volgens getuigen zou zijn geraakt. Later schreef een OSINT-kanaal daarentegen op X dat het kerkgebouw zelf grotendeels schadevrij is. Een bijgebouw zou zijn geraakt en daarbij deels op de kerk zijn gevallen. NRC kan de berichten niet onafhankelijk verifiëren.

Van Egypte tot Zuid-Korea vonden vrijdag pro-Palestijnse demonstraties plaats

Wereldwijd is vrijdag geprotesteerd in solidariteit met Palestijnen in de Gazastrook. Met name in islamitische landen gingen veel mensen de straat op, meldt persbureau AP. In Nederland protesteerden zo’n honderd mensen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Ook in Amsterdam en Tilburg werd gedemonstreerd.

Nederland niet uitgenodigd voor vredestop in Caïro

Nederland is niet uitgenodigd voor de vredestop over de oorlog tussen Israël en Hamas die deze zaterdag plaatsvindt in de Egyptische hoofdstad Caïro. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag aan persbureau ANP. Veel andere Europese leiders zullen wel bij de top zijn: onder anderen de Italiaanse premier Giorgia Meloni, de Spaanse premier Pedro Sanchez en buitenlandministers van Duitsland en Frankrijk reizen af naar Egypte.

Nederland is in EU-verband wel vertegenwoordigd, want ook voorzitter van de Europese Raad Charles Michel zal aanwezig zijn in Caïro. Andere landen die hoogstwaarschijnlijk niet naar de top gaan zijn de Verenigde Staten, China en Rusland, aldus persbureau Reuters.

Witte Huis wil steunpakket van 14 miljard dollar geven aan Israël

De regering van de Amerikaanse president Joe Biden wil Israël steunen met 14,3 miljard dollar. Dat melden internationale persbureaus vrijdag. Het grootste deel van het geld zou volgens persbureau AP gaan naar Israëlische luchtafweersystemen. Het Witte Huis schrijft dat een deel ook naar humanitaire hulp in Gaza moet gaan.

Of Biden het geld ook daadwerkelijk kan uitgeven, is nog niet zeker. Het is onderdeel van een uitgavenpakket van meer dan 100 miljard dollar dat ook naar Oekraïne en controle aan de zuidgrens van de Verenigde Staten moet gaan. Het Congres moet daar zijn goedkeuring voor geven, maar dat is vastgelopen omdat het de Republikeinen niet lukt een nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden te kiezen. Ook als dat wel lukt, zal het volgens AP nog een uitdaging worden om genoeg steun te vinden.

In een speech vanuit het presidentiële Oval Office kondigde Biden donderdagavond lokale tijd al extra steun aan voor Israël. „We gaan ervoor zorgen dat de Iron Dome de lucht boven Israël blijft bewaken”, zei hij toen.

Lees ook Republikeinse ‘burgeroorlog’ om nieuwe Huis-voorzitter wordt een uitputtingsslag

Wereldleiders komen zaterdag samen voor vredestop in Caïro

Er melden zich steeds meer internationale staatshoofden aan voor de belangrijke vredestop die zaterdag in de Egyptische hoofdstad Caïro wordt gehouden. De bijeenkomst, die op initiatief van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi wordt georganiseerd, komt te midden van de Israëlische dreigementen om bovenop de huidige luchtaanvallen, een grondoffensief uit te voeren.

Naast de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel, de Italiaanse premier Georgia Meloni en de Spaanse premier Pedro Sánchez hebben ook verschillende Arabische leiders, onder wie de Palestijnse president Mahmoud Abbas, hun aanwezigheid bevestigd. Of een vertegenwoordiger van de Israëlische regering naar Caïro afreist is niet duidelijk.

Ook Duitsland, Bahrein, Cyprus, Japan, Koeweit en Zuid-Afrika sturen vertegenwoordigers naar de top. Hoewel het niet precies bekend is welke kwesties precies op de agenda staan, hebben meerdere landen aangegeven op een wapenbestand uit te zijn en de opheffing van de Israëlische blokkade voor humanitaire hulp na te streven.

Ook de Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zijn aanwezigheid bevestigd voor de belangrijke vredestop die zaterdag in de Egyptische hoofdstad Caïro wordt gehouden Foto Lisi Niesner/Reuters

Guterres bezocht Rafah-grensovergang, dringt aan op snel doorlaten hulpgoederen

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres heeft vrijdag de grensovergang tussen Gaza en Egypte bij Rafah bezocht. Guterres zei vanaf de Egyptische kant dat de konvooien met hulpgoederen die voor de grens staan te wachten zo snel mogelijk het belegerde Gaza in moeten kunnen om de humanitaire crisis daar te beteugelen. Gaza wordt al bijna twee weken door Israël belegerd, waardoor onder meer voedsel, water en medische goederen opraken.

„Dit zijn niet zomaar vrachtwagens”, zei Guterres, „ze zijn een levenslijn, voor mensen in Gaza maken ze het verschil tussen leven en dood”. Volgens Guterres zijn de Verenigde Naties in gesprek met Egypte, Israël en de Verenigde Staten om de doorloop van de goederen zo spoedig mogelijk te laten beginnen. Donderdag zeiden de drie landen dat de grensovergang vrijdag zou opengaan, nu is de verwachting bijgesteld naar zaterdag.

Tijdens zijn toespraak werd Guterres onderbroken door Egyptische demonstranten die pro-Palestijnse leuzen riepen.

De secretaris-generaal van de VN António Guterres bij Rafah. Amr Abdallah Dalsh/Reuters

Palestijnse dodental in Gaza loopt verder op: 4.137 mensen, onder wie 1.661 kinderen

In de afgelopen twee weken zijn 4.137 Palestijnen omgekomen. Dat schrijft Al Jazeera vrijdag op basis van vrijgegeven cijfers van het lokale ministerie van Volksgezondheid. Deze cijfers zijn voor NRC niet onafhankelijk te verifiëren.

Onder de doden in de Gazastrook – waar de inwoners voor bijna de helft uit kinderen bestaat – telden de Palestijnse autoriteiten de afgelopen twee weken ook 1.661 kinderen.

Daarnaast vielen in het Palestijnse gebied ook 13.260 gewonden, onder wie 720 kinderen. De vrijgegeven cijfers komen te midden van een humanitaire context die met de dag zorgwekkender wordt. Internationale en lokale hulpverleningsorganisaties maken zich al dagen zorgen over wankelende medische hulpverlening in Gaza. Naar alle waarschijnlijkheid valt later vandaag de stroom helemaal uit in het Al-Shifa-ziekenhuis, de belangrijkste medische faciliteit in Gaza.

Israëlisch leger: ‘Meer dan honderd doelen vernield vannacht’

Het Israëlische leger heeft naar eigen zeggen „in de nacht meer dan honderd operationele doelen vernietigd” in de Gazastrook, waaronder „tunnelschachten, munitiedepots en tientallen hoofdkwartieren”. Dodentallen uit Gaza van vannacht zijn er nog niet. Onder meer een Grieks-orthodoxe kerk die stamt uit de zevende eeuw in het centrum van Gaza-Stad is door een explosie beschadigd. Tientallen Palestijnse families zouden daar geschuild hebben. Volgens Al Jazeera zijn bij die ontploffing minstens acht doden en tientallen gewonden gevallen.

Correctie 19.35 uur: de precieze schade aan de Grieks-Orthodoxe kerk is onduidelijk. Zie daarover het dit bericht.

Gestrande vrachtwagens in afwachting van grensopening tussen Egypte en Gaza

De humanitaire nood in Gaza is nijpend, waarschuwen verschillende mensenrechtenorganisaties keer op keer. Er is nauwelijks elektriciteit beschikbaar, voedsel en drinkwater dreigen op te raken en ook de toevoer van medicijnen en brandstof komt in gevaar sinds Israël de grens naar de Gazastrook heeft geblokkeerd en het gebied praktisch heeft geïsoleerd.

Deze week leek er een antwoord te komen op de noodkreten, toen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu na een gesprek met de Amerikaanse president Joe Biden beloofde humanitaire hulp aan Gaza via de grens met Egypte toe te staan. Ook Egypte ging akkoord en zegde toe dat twintig vrachtwagens het gebied in mogen.

De vrachtwagens met hulp staan echter nog altijd te wachten tot de grens opengaat. Aanvankelijk zou Rafah, de enige grensovergang tussen Egypte en Gaza, vrijdag opengaan omdat de weg eerst hersteld moest worden. Dat lijkt nog niet gebeurd te zijn.

Inmiddels is op satellietbeelden te zien dat donderdag zeker vijftig vrachtwagens met hulpgoederen stonden te wachten voor de grenspost.

Rood reisadvies Libanon vanwege ‘onvoorspelbare ontwikkelingen Israël en Palestijnse gebieden’

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Libanon vrijdagochtend op rood gezet. Aanleiding zijn „verhoogde spanningen in Libanon” vanwege „de onvoorspelbare ontwikkelingen” in de oorlog tussen Israël en Hamas. Nederlanders wordt afgeraden naar Libanon af te reizen.

Wie al in Libanon is, wordt aangeraden te vertrekken „als dat veilig kan”. Voor wie blijft: „Zorg als dat mogelijk is voor voldoende voorraad eten, drinken, medicijnen en eventueel brandstof.” Van repatriëring van Nederlanders in Libanon is (nog) geen sprake. Eerder werden Nederlanders wel teruggehaald uit Israël en de Palestijnse gebieden.

Sinds de oorlog twee weken terug uitbrak, beschieten Israël en de Libanese militantengroep Hezbollah, een bondgenoot van Hamas, elkaar in het grensgebied af en toe met raketten. Volgens Buitenlandse Zaken is het „onvoorspelbaar of dit geweld zich uit zal breiden naar andere delen van Libanon”. In 2006 viel Israël Libanon binnen om Hezbollah een klap uit te delen.

Lees ook Een oud conflict laait weer op, nu Zuid-Libanon beschoten wordt door Israël. ‘De enige die ons beschermt is Hezbollah’

Tot een echt conflict is het tot nog toe niet uitgelopen, maar de spanningen lopen op. Als Hezbollah een tweede front opent tegen Israël, zou dat voor het Israëlische leger een groot probleem vormen. Maar, zo schreef NRC vijf dagen terug, het ziet er naar uit „dat beide partijen een escalatie aan die grens niet zien zitten, en dat de beschietingen meer als waarschuwingen dienen”.

Een rookpluim na een raketaanval op een grensdorpje in Zuid-Libanon. Foto Hassan Ammar/AP

Artsen zonder Grenzen: grootste ziekenhuis Gaza vandaag nog zonder stroom, vrees voor ineenstorting patiëntenzorg

Het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad heeft nog voor minder dan 24 uur aan brandstof om zijn generatoren te laten draaien. Dat schrijft Artsen zonder Grenzen donderdag in een verklaring. Het is de zoveelste noodkreet van hulporganisaties uit het Palestijnse gebied, waar de humanitaire omstandigheden met de dag penibeler worden. Het ziekenhuis geldt als belangrijkste medische faciliteit van Gaza en is een van de weinige plaatsen in Gaza waar nog elektriciteit beschikbaar is.

Hulporganisaties waarschuwden de afgelopen weken herhaaldelijk voor de grote risico’s van de Israëlische blokkade die de inwoners van Gaza van elektriciteit, brandstof, medicijnen, water, voedsel, en andere basisbehoeften onthoudt. „We zijn nu al getuige van de ineenstorting van de patiëntenzorg”, aldus lokale AzG-vertegenwoordiger Guillemette Thomas. „De medische staf kan mensen niet meer goed behandelen of nieuwe patiënten opnemen. Alles gebeurt onder extreem slechte omstandigheden, met een tekort aan personeel, medicijnen en medische apparatuur. Er zijn constante stromen patiënten en ernstig gewonden, met complexe traumawonden, brandwonden, breuken en verbrijzelde ledematen.”

In het Al-Shifa-ziekenhuis, de belangrijkste medische faciliteit van Gaza, gaat de stroom de komende uren nog uitvallen te midden van de ‘constante stroom van patiënten en ernstig gewonden’. Foto Abed Khaled/AP

Dertien doden, onder wie vijf kinderen, na luchtaanval Israël op vluchtelingenkamp in Westelijke Jordaanoever

Dertien Palestijnen, onder wie vijf kinderen, zijn vrijdagochtend omgekomen tijdens een luchtaanval van Israël op een vluchtelingenkamp in de Westelijke Jordaanoever. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid van de Westelijke Jordaanoever. De luchtaanval vond plaats in het Nur Shams-vluchtelingenkamp, dat iets meer dan dertig kilometer verwijderd is van de grens met Israël.

In vergelijking met de Gazastrook is het rustig in de Westelijke Jordaanoever, maar inmiddels zijn er om en nabij de zeventig Palestijnen in de Westelijke Jordaanoever gedood door Israël. Volgens Al Jazeera verrichte Israël in twee weken tijd meer dan negenhonderd arrestaties in het bezette Palestijnse gebied.

Ook gisteren werd Nur Shams gebombardeerd, toen is deze foto gemaakt. Foto Majdi Mohammed/AP

Dit gebeurde er in de afgelopen uren in oorlog tussen Israël en Hamas

Een kort overzicht van de gebeurtenissen in de nachtelijke uren in het conflict tussen Israël en Hamas.

  • Afgelopen nacht zijn er opnieuw Israëlische luchtaanvallen op de Gazastrook uitgevoerd. Daarbij is onder meer een Grieks-orthodoxe kerk in het centrum van Gaza-Stad geraakt. Tientallen Palestijnse families zouden daar hebben geschuild. Volgens Al Jazeera zijn bij die ontploffing zeker acht doden en tientallen gewonden gevallen.
  • Israël heeft de afgelopen nacht aanvallen uitgevoerd op delen van vrijwel het gehele grondgebied van de Gazastrook, ook in zones die tot voor kort als „veilig” werden bestempeld.
  • Ondertussen maakt de Israëlische krijgsmacht zich op voor een grondoffensief in Gaza. Defensieminister Yoav Gallant zegt dat militairen zich moeten klaarmaken voor een hervatting van de strijd op Palestijns grondgebied. Wanneer Israël dit offensief begint, maakte hij niet bekend.
  • Human Rights Watch heeft zich kritisch uitgelaten over de „passieve” houding van Washington en zijn Europese bondgenoten en het uitblijven van scherpe veroordelingen van de haast onophoudelijke Israëlische aanvallen. Dat Israëlische bondgenoten de Russische daden in de Oekraïne-oorlog streng afkeuren, maar Israël nu grotendeels uit de wind houden, vindt de organisatie onaanvaardbaar.
  • Het Israëlische ministerie van Defensie heeft vrijdagochtend bekendgemaakt inwoners in de grensplaats Kirjat Sjmona te zullen evacueren. De stad ligt vlakbij de Libanese grens. Israël en Libanon hebben elkaar de afgelopen week bestookt met aanvallen. De inwoners van Kirjat Shjmona zullen naar opvanglocaties worden gebracht.
  • Eerder maanden de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hun burgers al om Libanon te verlaten naar aanleiding van de oplopende spanningen tussen Israël en de in Libanon gevestigde milities van Hezbollah.
  • De Britse premier Rishi Sunak heeft aangekondigd naar Egypte te zullen afreizen voor „gesprekken met regionale leiders”. Israël heeft woensdag beloofd twintig vrachtwagens met humanitaire steun aan Gaza via de Egyptische grens toe te staan. De enige grensovergang naar Gaza, Rafah, blijft echter nog altijd gesloten. Mogelijk gaat de verzamelde humanitaire hulp pas zaterdag de grens over.

Human Rights Watch hekelt westerse ‘dubbele standaard’: na Rusland ook Israël ter verantwoording roepen

Human Rights Watch heeft zich scherp uitgelaten over de „passieve” houding van Washington en Europese bondgenoten tegenover de Israëlische militaire acties in Gaza. In een vrijdag gepubliceerde verklaring wijst de mensenrechtenorganisatie op het uitblijven van scherpe veroordelingen van de haast onophoudelijke Israëlische aanvallen, waarbij inmiddels 3.860 Palestijnen omkwamen.

Dat de Verenigde Staten en Europese leiders de Russische daden in de Oekraïne-oorlog streng afkeuren, maar Israël nu grotendeels uit de wind houden, vindt de mensenrechtenorganisatie onaanvaardbaar. Human Rights Watch spreekt van „hyprocisie en dubbele standaarden van westerse staten”. Indien zij de rest van de wereld willen „overtuigen van hun universele principes rond mensenrechten”, zo stelt programmadirecteur Tom Porteous, horen die ook te gelden voor „Israëls brutale minachting voor Palestijnse burgers in Gaza”.

Collectieve bestraffing
Porteous benoemt in de verklaring ook de „terechte westerse veroordelingen” van de „wreedheden” van zowel Rusland in Oekraïne als Hamas in Israël, maar zet tegelijk grote vraagtekens bij de stilte over de situatie in Gaza. „Waar zijn de duidelijke en ondubbelzinnige oproepen aan Israël om de internationale normen te respecteren, laat staan om verantwoording af te leggen? Waar is de duidelijke veroordeling van de verscherpte Gaza-blokkade, een collectieve bestraffing die neerkomt op een oorlogsmisdaad?”

„Mensenrechtenovertredingen van de ene partij”, schrijft Porteous verwijzend naar de aanval van Hamas bijna twee weken geleden, „rechtvaardigen geen schendingen door de andere partij.” Bovendien, waarschuwt hij, dreigen de Israëlische militaire acties „het jarenlange nauwgezette werk van humanitaire en mensenrechtenorganisaties te ondermijnen”.

Zeker 21 journalisten omgekomen sinds begin oorlog

Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Hamas zijn zeker 21 journalisten omgekomen, waaronder zeventien Palestijnen. Dat meldde de ngo Committee to Protect Journalists (CPJ) donderdag. Nog eens acht journalisten zijn gewond geraakt terwijl ze hun werk deden, drie journalisten worden momenteel vermist of worden ergens vastgehouden.

De aantallen kunnen nog oplopen, meldt het CPJ, dat nog onderzoek doet naar meldingen over „andere journalisten die gedood, vermist, vastgehouden, verwond of bedreigd zouden zijn”. Volgens de organisatie lopen journalisten in Gaza grote risico’s door het ophanden zijnde grondoffensief van het Israëlische leger en de luchtaanvallen die het land uitvoert op Gaza.

Biden vanuit Oval Office: ‘We staan op een keerpunt in de geschiedenis’

De Amerikaanse president Joe Biden heeft donderdagavond lokale tijd een zeldzame toespraak gehouden vanuit het presidentiële Oval Office. „Dit is een van de momenten waarop de beslissingen die we vandaag nemen, de toekomst voor de komende decennia zullen bepalen”, aldus Biden, die sprak over Israël en Oekraïne, twee landen die uitgebreide militaire steun ontvangen van de VS, en de situatie in Gaza. „We staan op een keerpunt in de geschiedenis”, zei hij.

Biden noemde terreurbeweging Hamas en de Russische president Vladimir Poetin in één zin. „Dit hebben ze gemeen: ze willen allebei een naburige democratie volledig vernietigen”, aldus de Amerikaanse president, die pas voor de tweede keer in zijn presidentschap een toespraak vanuit het Oval Office hield.

Biden kondigde in zijn toespraak, zoals eerder werd verwacht, tientallen miljarden dollars aan militaire steun aan voor Israël. „We gaan ervoor zorgen dat de Iron Dome de lucht boven Israël blijft bewaken”, zei Biden. „We moeten er in Israël voor zorgen dat ze krijgen wat ze nodig hebben om hun mensen te beschermen, vandaag en altijd.” Naast Israël ontvangen ook Oekraïne en Taiwan militaire steun. Precieze details over het steunpakket zijn niet bekendgemaakt.

„Hoe moeilijk het ook is, we kunnen de vrede niet opgeven, we kunnen een tweestatenoplossing niet opgeven”, zei de Amerikaanse president over het conflict tussen Israël en de Palestijnse gebieden. Hij benadrukte dat „de VS zich blijft inzetten voor het recht van de Palestijnen op waardigheid en zelfbeschikking. De daden van Hamas nemen dat niet weg.”

Joe Biden vanuit het Oval Office. Foto Jonathan Ernst / EPA

Zware schade aan eeuwenoude Grieks-orthodoxe kerk in Gaza-Stad na explosie

Een Grieks-orthodoxe kerk in Gaza-Stad, gebouwd in de zevende eeuw, is zwaar beschadigd door een explosie. Dat meldt onder meer The Wall Street Journal. Tientallen Palestijnse families schuilden in de kerk op het moment van de ontploffing. Reddingswerkers moesten, nadat een deel van de kerk was ingestort, mensen onder het puin vandaan halen.

Volgens Al Jazeera zijn er zeker acht doden gevallen. De zender zegt dat de explosie kwam door een Israëlische luchtaanval. Het orthodoxe patriarchaat van Jeruzalem heeft het geweld veroordeeld. „Het aanvallen van kerken en hun instellingen, samen met de schuilplaatsen die ze bieden om onschuldige burgers te beschermen, vooral kinderen en vrouwen die hun huis hebben verloren door Israëlische luchtaanvallen op woonwijken in de afgelopen dertien dagen, is een oorlogsmisdaad”.

Westerse landen roepen burgers op om Libanon zo snel mogelijk te verlaten

De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben hun burgers donderdag opgeroepen om Libanon te verlaten. Aanleiding zijn de oplopende spanningen tussen de in Libanon gevestigde militie Hezbollah en Israël, die elkaar haast dagelijks met raketten bestoken. „We raden Amerikaanse burgers in Libanon aan de nodige maatregelen te nemen om het land te verlaten; er zijn momenteel nog commerciële opties beschikbaar”, zo meldt de Amerikaanse ambassade in Beiroet.

Op donderdag gaf het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken ook een wereldwijde waarschuwing uit. Daarin worden Amerikaanse burgers in het buitenland opgeroepen extra voorzichtig te zijn, omdat de kans op „terroristische aanslagen, demonstraties of gewelddadige acties tegen Amerikaanse burgers” is toegenomen. Daarnaast zijn de afgelopen dagen Amerikaanse militaire bases in Irak en Syrië aangevallen met drones, schrijven Amerikaanse media.

De Britse ambassade in Libanon raadt burgers ook aan te vertrekken „zolang er nog commerciële opties beschikbaar zijn”. Daarnaast worden Britten opgeroepen gebieden te vermijden waar demonstraties worden gehouden. Ook landen als Frankrijk, Spanje Canada en Australië raden burgers af nog naar Libanon af te reizen.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken scherpte het reisadvies voor bepaalde delen van Libanon twee dagen geleden aan. Het grensgebied van tussen Israël en Libanon is inmiddels rood, wat betekent dat daarheen reizen wordt afgeraden. „Beide landen voeren in het grensgebied raketaanvallen uit en er wordt met scherp geschoten”, aldus het ministerie.

Lees verder…….