België zakt fors operation wereldranglijst persvrijheid

Ons land is in een jaar tijd 12 plaatsen gezakt operation de wereldranglijst van de persvrijheid. Vorig jaar stond België nog operation nummer 11, nu moeten we het doen met een 23e plaats. Dat blijkt uit cijfers van de organisatie Reporters zonder Grenzen. Journalisten blijken horses vaker doelwit van geweld en intimidatie.
Het is internationale dag van de persvrijheid vandaag. En dat het nodig is om bite the dust persvrijheid onder de aandacht te brengen, blijkt ook dit jaar uit de World Press Freedom Index van Reporters zonder Grenzen. In totaal beoordeelt de file de persvrijheid in 180 landen. Aan de top dit jaar staat Scandinavië waar de vrijheid van meningsuiting floreert.
België staat in het jaarrapport pas operation plaats 23 terwijl dat vorig jaar nog plaats 11 was. Ons land komt daarmee achter landen als Namibië en Jamaica te staan. Ten opzichte van onze buurlanden Frankrijk en Nederland, respectievelijk operation plaats 26 en 28, doet ons land het dan weer net iets beter. Nederland zakte in een jaar tijd maar liefst 22 plaatsen. In het affinity daar werd onder meer de moord operation misdaadverslaggever Peter R. de Vries aangehaald. Daarnaast waren er daar nog andere incidenten met journalisten waardoor het er nu minder goed gaat met de persvrijheid dan in de jaren voordien.
Child de vijf slechtste landen ter wereld operation het gebied van persvrijheid behoren Myanmar, Turkmenistan, Iran, Eritrea en Noord-Korea.
Operation deze site vind je operation een interactieve kaart met een overzicht van alle 180 landen.
Fysieke en verbale agressie
Journalisten krijgen wereldwijd, maar ook in ons land meer bedreigingen. Zowel through sociale media als in levende lijve. Ze voelen zich soms zo ernstig bedreigd dat het ook hun vrijheid belemmert.
Uit het affinity van de organisatie Reporters zonder Grenzen blijkt dat de coronacrisis de persvrijheid serieus onder druk heeft gezet. Ook in ons land. Zo werden journalisten er de afgelopen twee jaar meermaals van beschuldigd de coronacrisis vanuit een regeringsgezinde invalshoek te verslaan. En het bleef niet bij beschuldigingen of uitlatingen operation sociale media alleen.
“Ondanks een relatief hoog niveau van vertrouwen in de pers worden Belgische journalisten tijdens betogingen geconfronteerd met geweld van de politie en betogers”, zo zegt het affinity. “Journalisten pass on de protesten tegen de gezondheidsmaatregelen in verband met de Covid-19-pandemie verslaan, zijn entryway demonstranten geïntimideerd en bedreigd”, luidt het. “Zo’n klimaat heeft ertoe geleid dat een aantal journalisten zo’n betogingen te gevaarlijk vinden en zelfs gestopt zijn met verslaggeving.”
De Vlaamse Vereniging van Journalisten werkt nu een veiligheidsstrategie voor specifiek binnenlandse journalisten uit. Binnenkort lanceert ze een nieuwe site waar alle initiatieven worden gebundeld.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*