Bedrijf achter ChatGPT mikt op megawaardering van 86 miljard dollar

Het zou een van de hoogste waarderingen zijn van een niet-beursgenoteerd bedrijf ooit: OpenAI, de onderneming achter het programma ChatGPT, is in gesprek met investeerders over een kapitaalronde die het bedrijf zou waarderen op 86 miljard dollar (81 miljard euro). Dat meldt de Financial Times (FT) vrijdagochtend.

De megawaardering illustreert het enorme commerciële vertrouwen in de toekomst van kunstmatige intelligentie. ChatGPT is bij het grote publiek de bekendste toepassing van ‘generatieve’ AI: het is een zeer geavanceerde chatbot die probeert op een zo menselijk mogelijke manier met gebruikers te interacteren. Deze is een jaar geleden breed beschikbaar gemaakt en kent inmiddels naar verluidt een omzet van ongeveer een miljard dollar per jaar. Die komt onder meer uit speciale abonnementen.

ChatGPT is qua gebruikers één van de snelstgroeiende computerprogramma’s aller tijden. Inmiddels is er ook een app, en kan het ook afbeeldingen genereren. Voor een nieuwe kapitaalronde mikt OpenAI nu op een waardering die ruim drie keer zo hoog is als afgelopen april, bij een vorige ronde. Toen stopte onder meer Microsoft geld in het techbedrijf; dat is voor ruim 49 procent eigenaar van OpenAI. Andere grote investeerders zijn onder meer investeringsfondsen Andreessen Horowitz en Sequoia Capital. Het is nog niet duidelijk of de nieuwe financieringsronde openstaat voor nieuwe én oude geldschieters, of alleen voor een van de twee groepen.

ChatGPT heeft voortdurend geld nodig omdat er een enorme computerkracht nodig is om het programma te laten werken. Het bedrijf moet deals sluiten met bestaande leveranciers daarvan, of investeren in eigen infrastructuur.

Meeprofiteren

Opvallend is volgens FT dat het bedrijf onder meer personeel met aandelen een optie zou bieden om stukken te verkopen aan investeerders. Daarmee kunnen zij meeprofiteren van het grote succes van de onderneming. Dat moet OpenAI weer een voorsprong geven als werkgever in de competitieve markt voor AI-talent: als OpenAI deze praktijk gebruikelijk maakt bij volgende kapitaalrondes of een beursgang, kan dat aantrekkelijk zijn voor nieuw personeel.

Op de markt voor toepassingen van AI wordt het drukker met bedrijven die allemaal de meest getalenteerde werknemers zoeken. Ook gevestigde namen als Google en Amazon zijn hard bezig hun eigen AI-toepassingen te creëren, waarbij ze ook naar personeel zoeken.

Als OpenAI een waardering van 86 miljard dollar weet te behalen, dan is het meer waard dan het Chinese webwinkel Shein, dat eveneens in private handen is. TikTok en SpaceX, in handen van Elon Musk, blijven OpenAI nog voor in de lijst meest waardevolle private ondernemingen.

Opvallend aan OpenAI, dat gevestigd is in San Francisco, is overigens dat oprichter en topman Sam Altman geen aandelen heeft, ongebruikelijk voor een groeiende en relatief jonge digitale onderneming – OpenAI bestaat acht jaar. Altman is wel indirect aandeelhouder via het bedrijf Y Combination, dat geld steekt in start-ups. Altman zegt geregeld dat hij al rijk genoeg is; hij investeerde onder meer in betalingsbedrijf Stripe, eveneens een van de meest waardevolle bedrijven in private handen.