Apple iMessage en Microsoft Edge ontkomen aan strenge regels: te weinig gebruikers in de EU

Amerikaanse techreuzen Apple en Microsoft hoeven zich voor een deel van hun diensten niet te houden aan de strenge Europese regels tegen machtsmisbruik. Dat is de conclusie van marktonderzoek dat de Europese Commissie dinsdag publiceerde.

Op 6 maart treedt in de Europese Unie de Digital Markets Act (DMA) in werking, die de marktmacht moet breken van de grootste digitale platforms. Zo moeten de bedrijven, voornamelijk Amerikaanse techreuzen, bijvoorbeeld concurrerende apps toelaten op hun platforms. De EU legt de ondergrens voor regulering bij diensten die meer dan 45 miljoen gebruikers hebben binnen de Europese Unie, oftewel 10 procent van de EU-inwoners. Microsoft en Apple, momenteel de waardevolste bedrijven ter wereld, gingen in beroep omdat ze vonden dat een aantal van hun producten de markt helemaal niet domineren. De EU onderzocht de klacht en ging akkoord, zo werd dinsdag bekend.

Lees ook Een beetje vreemdgaan in WhatsApp, straks mag het

Een beetje vreemdgaan in WhatsApp, straks mag het

Een van de betreffende producten is iMessage van Apple. Hoewel iMessage de standaard applicatie waarmee je berichten verstuurt en sms’jes ontvangt is op elke iPhone – en daarvan zijn er in de EU meer dan 100 miljoen in gebruik – ‘appen’ Europeanen namelijk amper via iMessage, oordeelden de marktonderzoekers.

De dominante berichtendienst in de EU is WhatsApp, eigendom van Meta. Vanaf volgende maand moet WhatsApp ook berichten, foto’s en video’s met andere netwerken kunnen uitwisselen. De EU wil zo de hoge muren rondom de berichtendiensten afbreken zodat iedereen, ongeacht welke dienst ze gebruiken, met elkaar kan communiceren – net zo makkelijk als je een telefoonnummer kiest.

De waardevolle voorkeurspositie van iMessage als standaard berichtenapp op elke iPhone hoeft Apple niet af te staan. Vermoedelijk zal iMessage straks wel met WhatsApp kunnen praten via de opvolger van het aloude sms’je, RCS (Rich Communication Services).

Voor andere toepassingen zal Apple wel marktmacht moeten inleveren. Het bedrijf gaat vanaf maart op Europese iPhones ruimte bieden voor concurrerende downloadwinkels. Ook zullen iPhones toestaan dat naast Apple Pay ook andere apps contactloos kunnen afrekenen bij de winkelkassa. Tot nu toe reserveert Apple die voorkeurspositie voor zichzelf en vraagt het een provisie voor transacties. De aanpassingen die Apple wil invoeren om aan de DMA te voldoen, zijn volgens critici nog lang niet ingrijpend genoeg.

Microsoft

De EU stelt hoge eisen aan zogeheten ‘gatekeepers’ of poortwachters, bedrijven die een platform met minstens 45 miljoen gebruikers aanbieden. Volgens het marktonderzoek heeft Microsofts browser Edge, standaard onderdeel van besturingssyteem Windows, niet genoeg gebruikers om zijn positie te misbruiken. De dominante webbrowser op dit moment is Google Chrome. Op computers heeft Chrome driekwart van de markt, op telefoons is dat ruim 60 procent.

Ook Microsofts zoekmachine Bing en het digitale advertentienetwerk van de techreus zijn niet zo groot als de dominante advertentieplatforms van Google en Meta.