Akkoord ministerie en satellietprovider, Nederland kan zich voorbereiden op invoering van snelle variant 5G

Telecom Satellietprovider Inmarsat maakt plaats voor het snelle 5G-netwerk. Noodsignalen van de scheepvaart gaan vanaf 2024 niet via Friese, maar Griekse schotelantennes.

Het satellietstation van Inmarsat in het Friese Burum.
Het satellietstation van Inmarsat in het Friese Burum. Foto Hollandse Hoogte/ANP

Dankzij een nieuw akkoord tussen satellietprovider Inmarsat en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) kan Nederland zich voorbereiden op de invoering van een sneller mobiel netwerk.

Na jarenlange discussie hebben beide partijen een deal, zo maakte Inmarsat woensdag in Rotterdam bekend, aan het begin van een rechtszaak over de verdeling van 5G-frequenties. Inmarsat is een internationaal satellietbedrijf dat via een grondstation bij het Friese Burum onder meer noodsignalen van schepen verwerkt. Die signalen komen van over de hele wereld en worden vanuit Burum doorgegeven aan de kustwacht.

Voor de zekerheid moet Inmarsat die noodvoorziening via twee grondstations aanbieden. Eén staat in Italië, de ander staat nu nog in Friesland. Dat laatste station moet vanaf februari volgend jaar plaatsmaken voor het mobiele 5G-netwerk dat van de 3,5 GHz-frequentie gebruik wil maken. Die bandbreedte biedt meer ruimte voor snelle internetverbindingen tussen apparaten. Nederland is volgens EU-afspraken verplicht dat snelle 5G-netwerk in te voeren. De meeste moderne telefoons zijn al voorbereid voor gebruik ervan.

Miljoenen aan kosten

Inmarsat was aanvankelijk bang dat het in Griekenland, de beoogde nieuwe locatie voor het grondstation dat ‘Burum’ vervangt, al na een paar jaar zou moeten verhuizen. Maar het bedrijf heeft zich er nu van laten overtuigen dat het de noodsignalen daar tien jaar lang ongehinderd kan ontvangen – tegen die tijd zijn de satellieten sowieso aan vervanging toe. De afgelopen dagen is hierover overleg geweest met ambtenaren van Economische Zaken en de Griekse telecomautoriteiten.

Ook over financiële compensatie van Inmarsat zijn afspraken gemaakt. Hoeveel het Rijk betaalt voor de verhuizing wil Inmarsat niet zeggen; plaatsing van nieuwe satellietantennes kost doorgaans miljoenen. Voor de verplaatsing hoeven nu alleen nog de handtekeningen gezet te worden.

Lees ook: In het Friese Burum botst het 5G-netwerk met schepen in nood

Door het akkoord trekt Inmarsat zijn bezwaren tegen het Nederlandse frequentieplan in. Dat was de grootste hobbel bij de invoering van sneller 5G, maar er zijn meer drempels. De bestuursrechter buigt zich deze week ook over de bezwaren van de nationale telecomproviders en particuliere netwerkaanbieders die het niet eens zijn met de verdeling van de schaarse frequenties.

De veiling van de 3,5 GHz-band zal op zijn vroegst in het eerste kwartaal van 2024 plaatsvinden, vertelde demissionair minister Micky Adriaansens (EZK, VVD) afgelopen weekend in NRC.

Lees verder…….