9 procent van Nederlanders ervaart voedselnood, armoede belangrijkste oorzaak

Zo’n 9 procent van de Nederlanders heeft wel eens te weinig te eten. Dat blijkt dinsdag uit een onderzoek dat Ipsos I&O uitvoerde in opdracht van het Rode Kruis. De helft van die mensen geeft aan dat er na het betalen van de vaste lasten te weinig geld over is voor boodschappen. Het Rode Kruis schat dat het gaat om 450.000 Nederlanders in voedselnood, en dat het werkelijke aantal nog hoger zal liggen, omdat mensen zonder adres niet zijn meegenomen.

Een gebrek aan gezond of gevarieerd eten, een andere vorm van voedselnood die Ipsos onderzocht, heeft in driekwart van de gevallen te maken met te weinig geld. Verder is tijdgebrek een reden voor voedselnood die respondenten vaker noemen; te weinig tijd om boodschappen te doen, te weinig tijd om gezond te koken. 4 procent van de Nederlanders zou eigenlijk graag voedselhulp willen, maar krijgt die niet. Bijna de helft van die groep denkt daar geen recht op te hebben, een kwart schaamt zich om erom te vragen.

Drie jaar geleden voerde Ipsos hetzelfde onderzoek ook al uit; het percentage Nederlanders dat aangeeft te weinig te eten te hebben, is sinds de eerste meting nauwelijks veranderd. Voedselnood komt relatief vaak voor onder Nederlanders met een migratieachtergrond, bij gezinnen met kinderen en alleenstaanden. Ook bij lager- en middelbaar opgeleiden is het probleem groter.