Ziekenhuispersoneel staakt op 16 maart, spoedeisende zorg gaat wel door

Staking De stakende ziekenhuismedewerkers willen een loonsverhoging van 10 procent plus 100 euro, ter compensatie van de hoge inflatie. Ook moet de werkdruk structureel omlaag.
De gang die leidt naar de intensive care in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg.
De gang die leidt naar de intensive care in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg. Foto Ilvy Njiokiktjien

Ziekenhuismedewerkers gaan op 16 maart staken voor een hoger loon en een lagere werkdruk. Vakbond FNV meldt donderdag dat personeel op 64 locaties het werk 24 uur stillegt. Het verschilt per ziekenhuis welke afdelingen zullen sluiten. De spoedeisende zorg gaat overal wel door.

Lees ook: Ziekenhuizen wijzen ultimatum vakbonden af, stakingen aangekondigd

De staking begint op 16 maart om 8.00 uur. Tijdens de landelijke actiedag vinden er in de ziekenhuizen wel activiteiten plaats, waarbij vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers toespraken houden.

De stakende ziekenhuismedewerkers voelen zich „in de steek gelaten” door de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die namens hun werkgevers overlegt over de cao. Ze willen onder meer een loonsverhoging van 10 procent plus 100 euro per maand, vanwege de opgelopen inflatie. Ook moet de werkdruk structureel lager komen te liggen. Tot slot eisen medewerkers een flexibelere opstelling van hun werkgevers bij het inroosteren, schrijft de FNV.

De ziekenhuis-cao geldt voor ruim tweehonderdduizend mensen die werken in ziekenhuizen en revalidatiecentra. Nederland telt in totaal 65 ziekenhuizen en 14 revalidatiecentra, waarvan een aantal met meerdere locaties.

Ultimatum

Dat er gestaakt zou gaan worden, werd in februari al duidelijk toen de werkgevers niet tijdig ingingen op een door de vakbonden gesteld ultimatum. De onderhandelingen duren al maanden, maar grote voortgang is niet te bespeuren.

Behalve de genoemde loonsverhoging en verlaging van de werkdruk willen de werknemers ook een hogere reisvergoeding. Een verpleegkundige krijgt nu 8 cent per kilometer en moet ook nog (gedeeltelijk) zelf betalen voor de parkeerkosten bij het ziekenhuis, terwijl veel andere werkgevers kiezen voor het kilometerbedrag dat belastingvrij mag worden uitgekeerd: nu 21 cent per kilometer.

De NVZ had in de cao-onderhandelingen een loonstijging van in totaal 13 procent over 2023 en 2024, hogere vergoedingen voor oproepdiensten en recht op onbereikbaarheid in de vrije tijd in het vooruitzicht gesteld. Ook zou de reiskostenvergoeding stapsgewijs toenemen, via 11 naar 14 cent. Volgens de bonden een op het eerste oog prima voorstel, ware het niet dat de loonstijging dit jaar in twee stapjes van 5 procent komt, gevolgd door nog eens 3 procent in 2024. Hiermee zou de achteruitgang in koopkracht niet snel genoeg worden gedempt, bovendien is de hoogte van de inflatie volgend jaar nog ongewis.

Naar aanleiding van het verlopen van het ultimatum vroeg NVZ-voorzitter Ad Melkert in een verklaring de zorgverzekeraars en minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid, D66) mee te betalen aan de cao. Volgens Melkert hebben de ziekenhuizen onvoldoende geld om aan de wensen van de werknemers te kunnen voldoen. Kuipers ging niet in op het verzoek. Volgens hem heeft zijn ministerie voor 2023 al voldoende extra geld (800 miljoen euro) beschikbaar gesteld voor personeelskosten.

Lees verder…….