Ziekenhuis in Rafah gedeeltelijk verwoest

Israëlische commando’s zijn donderdag het grootste nog functionerende ziekenhuis in de Gazastrook, het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis, binnengevallen in de hoop daar de lichamen te vinden van omgekomen gijzelaars die Hamas op 7 oktober had meegenomen. De militairen zeiden „geloofwaardige” inlichtingen te hebben ontvangen.

Ten minste één patiënt werd bij de actie gedood en zeven anderen raakten gewond. Een deel van het ziekenhuis werd ook verwoest, terwijl het personeel en patiënten die daartoe in de gelegenheid waren wegvluchtten. De Israëliërs openden daarnaast een massagraf op het ziekenhuisterrein. Veel ontheemde Gazanen hadden juist een goed heenkomen gezocht bij het hospitaal in de veronderstelling daar veiliger te zijn dan elders. Onder hen vielen volgens Palestijnse bronnen de laatste dagen ook enkele doden.

Lees ook ‘Voor Gazanen met brandwonden zijn er geen pijnstillers of zalf’

<strong>Gewonde Palestijnen </strong>worden overgebracht naar het Koeweit-ziekenhuis in Rafah, na aanvallen op een vluchtelingenkamp in het zuiden van Gaza.

Ook medewerkers van Artsen zonder Grenzen, die in het Nasser-hospitaal werkzaam waren, zagen zich volgens de hulporganisatie genoopt om in allerijl te vluchten met achterlating van patiënten. Het ziekenhuis was al enige dagen omsingeld door het Israëlische leger. Van de 36 ziekenhuizen in Gaza is maar ongeveer een derde deel nog operationeel. Ook in het Nasser-ziekenhuis heersen ernstige tekorten. Het personeel eet vaak maar één keer per dag, doorgaans ingeblikt voedsel.

Daags tevoren had het Israëlische leger de inwoners van Rafah en vele honderdduizenden ontheemden die in of bij de plaats aan de grens met Egypte bivakkeren opdracht gegeven tot evacuatie. Maar dit bevel zorgde voor grote verwarring onder veel Gazanen, omdat niet duidelijk is waar ze vervolgens naar toe zouden moeten.

Sommigen trokken naar de noordelijke kustplaats Deir el-Balah, anderen gaven hun vluchtpoging op naberichten overontheemden die onderweg waren beschoten. Martin Griffiths, de VN-coördinator voor noodhulp, noemde het „een illusie” dat er nog veilige plaatsen in de Gazastrook over zouden zijn. Eerder was Rafah en omgeving nog door de Israëliërs als een veilige plaats bestempeld.

Staakt-het-vuren

De indirecte onderhandelingen in de Egyptische hoofdstad Caïro over een staakt-het-vuren tussen Israël en Hamas en de vrijlating van de overgebleven ruim 130 gijzelaars, die volgens sommige berichten van eerder deze week vooruitgang hadden geboekt, werden woensdag volgens Israëlische media door Israël afgebroken.

Hoewel dit niet officieel werd bevestigd, herhaalde premier Netanyahu later op de dag zijn standpunt dat alleen „sterke militaire druk en harde onderhandelingen” tot vrijlating van de gijzelaars zou kunnen leiden. Netanyahu heeft er geen geheim van gemaakt dat hij liever doorvecht tot „de totale overwinning” is bereikt.

Een van de Amerikaanse bemiddelaars, CIA-directeur William Burns, zou in verband met het Israëlische besluit de onderhandelingen over een bestand op te schorten, een plotseling ingelast bezoek aan Israël brengen. Daarbij stond ook een gesprek met Netanyahu op de rol. Naast de VS proberen ook Egypte en Qatar een bemiddelende rol te spelen.

De belangrijkste VN-hulporganisatie voor de Palestijnen, UNRWA, waarschuwde intussen donderdag bij monde van directeur Philippe Lazzarini dat de organisatie met ingang van volgende maand haar activiteiten drastisch zou moeten terugschroeven door financiële tekorten. Veel donoren, waaronder Nederland, hebben de hulp aan UNRWA bevroren na beschuldigingen dat twaalf medewerkers bij het bloedbad betrokken waren dat Hamas op 7 oktober in Zuid-Israël aanrichtte.