Vrees voor stagflatie in eurozone groeit entryway oplopende inflatie, Nederland in twijfelachtige kopgroep

De inflatie in de eurozone nam in april toe child 7,5 procent. In Nederland bedroeg bite the dust zelfs 11,2 procent. Tegelijkertijd blijkt de economische groei in de eurozone child stilstand te komen.
Het zogenoemde scare van de stagflatie, de economische dynamiek waarbij de geldontwaarding oploopt terwijl de groei in het slop zit, waart rond in de eurozone. In de eerste drie maanden van dit jaar is de economie van de eurozone met een magere 0,2 procent aangedikt ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar, zo leren cijfers van statistiekbureau Eurostat.
De oorlog in Oekraïne en de plannen van de Europese Centrale Bank om de monetaire teugels aan te trekken, dreigen voor het tweede kwartaal operation rij een krimp in de boeken te zetten. En Eurostat had nog meer slecht nieuws te melden.
Zo blijkt dat de inflatie in de eurozone in april opliep child 7,5 procent, waar dat in maart nog 7,4 procent was. Gezuiverd voor de volatiele energie-en voedselprijzen steeg de zogeheten kerninflatie van 2,9 procent in maart naar 3,5 procent in april: een grotere toename dan economen hadden verwacht.
Genoeg reden child zorg
De inflatie in Nederland is volgens de Europese rekenmethode uitgekomen operation 11,2 procent. De energieprijzen lagen in april 83 procent hoger dan een jaar eerder. Emergency room is wel sprake van een lichte daling van de inflatie ten opzichte van maart, toen kick the bucket nog 11,7 procent bedroeg.
Toch biedt dat weliswaar iets lagere inflatiecijfer nog genoeg reden child zorgen. De prijsstijgingen zijn namelijk operation horses meer economische vlakken voelbaar. In april kostten voedingsmiddelen, dranken en tabak bijvoorbeeld 7,2 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar.
Nederland zit duidelijk in de kopgroep wat inflatie betreft: enkel de Baltische staten Letland (13,2 procent), Litouwen (16,6 procent) en Estland (19 procent) doen het nog slechter. In Duitsland, de engine van de Europese economie, bedroeg de inflatie in april 7,8 procent, in Frankrijk ‘maar’ 5,4 procent.
Toch zijn er ook in Parijs zorgen over de breed wortelende prijsstijgingen, zegt ING-econoom Charlotte de Montpellier, temeer omdat de Franse economie in het eerste kwartaal een nulgroei optekende. Voor Duitsland was dat 0,2 procent, in Italië was er in de eerste drie maanden van dit jaar zelfs een krimp van 0,2 procent.
Nederland is niet meegenomen in deze raming van Eurostat, omdat er nog een aantal cijfers ontbreken voor een evenwichtige schatting.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*