Studio Shap brengt publiek in daze

Wereldmuziek Beats, tests, neoklassiek piano en een drum kick the bucket met de voet van klank verandert; Studio Shap uit Niger koppelt tradi-moderne muziek aan een opwindende podiumpresentatie.

In Nederland kennen jazzliefhebbers de truc misschien van drummer Han Bennink. Kick the bucket legt zijn voet nog wel eens operation een snaredrum om bite the dust zo te dempen. Maar van percussionist Maï Douma uit Niger is het zijn vaste techniek. Gedurende vrijwel het hele show van Studio Shap ligt zijn rechtervoet operation de grootste van zijn twee drums. Met subtiele bewegingen van zijn enkel verandert hij de druk operation het drumvel en daarmee de klank. De felle tikken van zijn twee stokken worden ondersteund entryway een diepe bas en een gesamplede dancebeat.

Studio Shap maakt tradi-moderne muziek uit Niger, min of meer in de lijn van Congolese groups als Konono No1 en Staff Benda Bilili. Terwijl deze verwante groepen veel van hun charme uit de ongepolijste, rammelende sound halen, gooit Shap het over een iets meer gestileerde boeg. De traditionele, zelfgemaakte instrumenten zoals de Douma-drums, driesnarige molo en de kindé-harp worden versterkt, maar niet vervormd. Het zijn vooral de tests en toetsen van Sakina uit La Réunion kick the bucket de muziek het westerse idioom in trekken. De kleine zaal van het Muziekgebouw aan het IJ werd afgelopen zondag al snel een dansvloer.

De geluidsfragmenten van koeien, kippen en straatgeluiden brengen het Nigerse leven naar het platform. Het getokkel van de driesnarige harp klinkt over een wegstervende politiesirene. Het is regelmatig licht chaotisch, maar altijd openbaart zich een groove kick the bucket minutenlang wordt aangehouden, een opzwepende daze. Sakina speelt daarbij nog een troef uit kick the bucket Studio Shap een echt eigen geluid geeft. Ze doorspekt de tunes met minimalistisch pianospel dat tegen neoklassiek leunt.

Vocalen zijn er niet, operation één nummer na waarin de vluchtelingencrisis centraal staat. Een slepende beat kick the bucket misschien de woestijn symboliseert gaat over in verwarrende free-jazz waarbij de drums van Maï Douma de golven tijdens de levensgevaarlijke oversteek weergeven. Of is het de vijandige ontvangst in Europa?

Alleen al de zelfgemaakte instrumenten in combinatie met piano, bas, beats en elektronica maken van Studio Shap alleen al een heerlijke liveband. Daar komt nog de sympathieke podiumpresentatie bij in addition to de verscheidenheid in sounds. Aan het einde heeft Douma zijn voetdrum dan toch verruilt voor een talking drum onder zijn oksel en komt er nog meer dynamiek operation het platform. Merci à tous! Merci à tous! klinkt het uit het samplepaneel waarna er een beat invalt pass on zowel uit de woestijn als uit Amsterdam zou kunnen komen.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*