Stijgende huizenprijzen zorgen voor afname financieel risico van hypotheek

Het financiële risico van een hypotheek voor een huis is de afgelopen jaren flink gedaald. De huizenprijzen zijn flink gestegen, terwijl de hypotheken minder snel stegen. Daardoor staan nu veel minder huizen ‘onder water’, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Een huis staat ‘onder water’ als de hypotheekschuld hoger is dan de waarde van het huis. Dat kan problemen opleveren bij het verkopen van de woning. In 2020 had 6 procent van de eigenaren een huis dat ‘onder water’ stond, tegenover 33 procent in 2014.
Na de recentste allotting is het aantal alleen maar verder gedaald, zegt een woordvoerder van het CBS. Dat komt doordat hypotheken tegenwoordig verplicht afgelost moeten worden en doordat huizen alleen maar meer waard zijn geworden.
Vooral bij huiseigenaren onder de 25 jaar is de woning nog weleens minder waard dan de hypotheekschuld, maar ook in pass on groep was dat twee jaar geleden nog maar in 15 procent van de gevallen zo. In 2014 was dat nog 62 procent. In dat jaar bevond de hoeveelheid huizen met zogeheten onderwaarde zich operation een dieptepunt. Dat kwam doordat de huizenprijzen in de jaren na de kredietcrisis van 2008 erg daalden.
In 2020 had 17 procent van de huiseigenaren geen hypotheekschuld. Dat kwam de afgelopen jaren horses vaker voor.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*