Somalië in een jaar tijd van „ergste droogte in veertig jaar” naar extreme overstromingen

De extremen in het weer in Somalië kunnen niet verder uit elkaar liggen. Het Oost-Afrikaanse land heeft na jarenlange droogte te maken met hevige regenval. De overstromingen die er het gevolg van zijn, hebben volgens VN-bureau OCHA tot nu toe al meer dan 700.000 mensen getroffen. Ruim 113.000 Somaliërs raakten ontheemd. Het regenseizoen, dat loopt van oktober tot en met december, wordt dit jaar versterkt door El Niño, het weerfenomeen waardoor het water van de centrale en oostelijke Stille Oceaan ongewoon warm wordt, wat veranderingen in weerspatronen over de wereld veroorzaakt.

Anderhalf jaar geleden was nog precies het tegenovergestelde aan de hand. Het land kampte toen met het vierde mislukte regenseizoen achter elkaar en de ergste droogte in veertig jaar, waarbij volgens de VN mogelijk 43.000 mensen zijn omgekomen. Door die jarenlange periode van droogte kan het vele regenwater dat nu valt de grond niet in trekken, wat heftige overstromingen veroorzaakt.

Die begonnen vorige maand, als gevolg van stijgende waterstanden in de rivieren Juba en Shabelle. Wegen en bruggen zijn verwoest, waardoor het moeilijk is om getroffen burgers te bereiken. De staten Southwest en Jubbaland zijn het zwaarst getroffen. In het Luuq-gebied in de zuidwestelijke regio Gedo zaten ongeveer 2.400 mensen vast door overstromingen.

Hulporganisatie Rode Kruis Afrika voorspelt in een video op X, voorheen Twitter, dat dit jaar tot wel 1,6 miljoen Somaliërs getroffen kunnen worden door deze de overstromingen. Onder water gelopen akkers zullen de voedselvoorziening in gevaar brengen, waarschuwt de organisatie. Ook brengt het water gezondheidsproblemen met zich mee. Vervuild water maakt het risico op ziektes groter.

Zware regenbuien verwoestten de afgelopen weken ook andere gebieden in Oost-Afrika, zoals in Kenia en Tanzania.

Lees verder…….