Rente en inflatie zitten bedrijven in de weg: Ahold en ABN bezorgd over economische vooruitzichten

Begint de monetaire tegenwind greep te krijgen op de economie? Zowel supermarktconcern Ahold Delhaize als bank ABN Amro kreeg te maken met forse koersdalingen na de presentatie van hun derdekwartaalcijfers woensdag. ABN leverde door de dag heen bijna 10 procent van de koers in en eindigde op een min van 9,2 procent. Ahold verloor ruim 7 procent. En hoewel de verklaringen bij beide bedrijven voor de tegenvallende cijfers verschillen, zijn er ook overeenkomsten.

Bij ABN Amro leken de cijfers in eerste instantie op orde. De bank boekte een bescheiden winstgroei van 2 procent en wist zo in het derde kwartaal 759 miljoen euro winst te boeken. Dat was minder dan waarop analisten hadden gerekend, maar conform de eerdere uitspraken van de bank. De rente-inkomsten van de bank, die fors omhoog gingen dankzij de renteverhogingen van de Europese Centrale Bank, piekten in het tweede kwartaal. Bij hogere rentes van centrale banken, verhogen banken ook de rentes op hun leningen, zoals hypotheken en leningen aan bedrijven.

Kosten hogere rente

Ook nu nog haalde ABN 1,5 miljard binnen aan rente-inkomsten, maar de kosten van de hogere rente begint de bank ook te voelen. Klanten verhuisden een deel van hun tegoeden van producten met lagere rentes, naar producten met hogere rentes, zoals deposito’s. Dat zijn spaarrekeningen waar geld langere tijd vaststaat. In ruil daarvoor krijgen spaarders een hogere rente, die de bank dus ook meer kost.

De bank gaat er vanuit dat de rentes weer zullen dalen tot iets meer dan 2 procent in 2024. Dat zet de rente-inkomsten van de bank tegen die tijd onder druk.

Bestuursvoorzitter Robert Swaak van ABN Amro zei in een reactie op de cijfers van zijn bank tegen radiozender BNR: „We zien de eerste signalen dat de economie aan het afkoelen is, door de stijgende faillissementen en de beperkte economische groei. Een aantal indicatoren staan minder positief.” Daar komen de onzekere economische tijden als gevolg van de geopolitieke spanningen nog bij: „Wat we zien in Israël heeft nu nog geen verdere effecten op de wereldeconomie, zolang het niet uitslaat naar andere landen. Maar dat is wel iets dat we enorm in de gaten houden.”

Ahold Delhaize kampt nog met de gevolgen van de hoge inflatie, die de inkoopprijzen van energie en grondstoffen fors heeft verhoogd. Het lukt Ahold naar eigen zeggen maar ten dele om die hogere inkoopkosten door te vertalen naar de consument. De omzet in de Verenigde Staten – vorig kwartaal nog de kurk onder de goede resultaten van het bedrijf – viel nu tegen.

Het supermarktconcern heeft in het afgelopen kwartaal een fiks lagere winst geboekt dan een jaar eerder, vooral veroorzaakt door hogere kosten. De nettowinst daalde tot 394 miljoen euro, wat gecorrigeerd voor wisselkoersen bijna 30 procent minder is dan een jaar eerder. De omzet steeg na een correctie voor wisselkoersen wel, met bijna 3 procent tot 21,9 miljard euro. Dat de omzet überhaupt nog steeg, kwam vooral door prijsstijgingen om de hogere kosten voor energie en grondstoffen door te berekenen. De hoeveelheid verkochte producten lag over het algemeen lager.

In Europa steeg de omzet met ruim 7 procent, maar in de VS bleef de omzetstijging steken op een half procent. Winkels van het concern daar hadden last van het afbouwen van noodsteun in de vorm van voedselbonnen voor consumenten met lage inkomens. Ook studenten die na een periode van uitstel weer moesten aflossen aan hun studieleningen zorgden voor druk op de omzet.

Net als bij ABN Amro toonde ook Ahold-topman Frans Muller zich pessimistischer over de nabije toekomst. Hij verwacht dat de inflatiepiek weliswaar voorbij is, maar stelde de winstverwachting van zijn bedrijf toch naar beneden bij. Een inkoopprogramma voor eigen aandelen ter waarde van 1 miljard, bedoeld om de aandeelhouders te steunen, had niet het gewenste effect: de koers gong hard onderuit.

Lees verder…….