PSV herstelt zich na pijnlijk verlies tegen Cambuur en wint overtuigend tegen FC Zürich

Europa League De Eindhovenaren rekenden overtuigend af met de ploeg uit Zwitserland en wonnen met 1-5. AZ wist in de laatste minuten de winnende treffer te maken tegen het Cyperse Apollon.
Cody Gakpo viert zijn eerste doelpunt tegen FC Zürich.

Foto Michael Buholzer

Feyenoord wist in de Europa League het Deense Midtjylland niet te verslaan. Na een 2-0 voorsprong kwamen de Denen in de tweede helft terug en wisten in de laatste minuten de gelijkmaker te maken. AZ, de enige club die in de Conference League speelt, wist in de laatste minuten het Cyperese Apollon voorbij te streven en won thuis met 3-2. PSV won eerder op de avond overtuigend met 5-1 van FC Zürich.

De VAR bleek in de wedstrijd tegen de Denen Feyenoords grootste vriend. Halverwege de eerste helft had het er alle schijn van dat Danilo bij het eerste doelpunt van de Rotterdammers buitenspel stond, maar de VAR keurde de 0-1 goed. Niet veel later moest de VAR er weer aan te pas komen nadat Kökçü een vrije trap op de elleboog van een Deense verdediger schoot. Volgens de VAR was het een penalty, die Kökçü binnenschoot. Na de rust wisten de Denen snel het net te vinden waarna het vrijwel de gehele tweede helft 1-2 stond. Tot vlak voor het eindsignaal: in de 85e minuut kopte Juninho de gelijkmaker binnen.

AZ had in Cyprus een succesvollere avond. De ploeg uit Alkmaar kwam gauw op voorsprong door een treffer van Odgaard, maar niet veel later maakte Patrick Joosten, een Nederlander in Cypriotische dienst, de gelijkmaker. Ook in de tweede helft gingen beide teams gelijk aan elkaar op. Vlak na de benutte penalty van Dani de Wit maakte Apallon de gelijkmaker. Lange tijd was het 2-2 tot Karlsson in de 85e minuut voor AZ het winnende doelpunt maakte (3-2).

De Eindhovenaren beleefden eerder op de avond een droomstart in Zürich. Voor de rust leidde PSV al met 0-4, mede door doelpunten van Cody Gakpo, Xavi Simons en twee treffers van Yorbe Vertessen. In de tweede helft wist Gakpo nogmaals tot scoren te komen. Oud-NEC’er Jonathan Okita wist de Zwitserse eer nog te redden en kopte de 1-5 binnen.

Met de overwinning heeft PSV weer wat vertrouwen teruggewonnen na een dramatisch Eredivisie-weekend. Zaterdag verloor de ploeg van Van Nistelrooij met 0-3 van Cambuur, een club waar de Eindhovenaren nog nooit eerder van verloren. PSV verloor door de nederlaag de koppositie in de Eredivisie.

PSV is nog steeds kansrijk in groep A van de Europa League. Tegen FK Bodø/Glimt speelden de Eindhovenaren gelijk. De ontmoeting tegen Arsenal die volgde werd uitgesteld vanwege het overlijden van koningin Elizabeth. PSV staat nu bovenaan de poule, samen met FK Bodø/Glimt, dat ook vier punten heeft. Volgende week speelt PSV wederom tegen Zürich, ditmaal thuis.