Pensioenwet met ruime steun door Tweede Kamer

Nieuw pensioenstelsel Bijna twee derde van de Tweede Kamer stemde voor de wet van minister Carola Schouten (Pensioenen, ChristenUnie) die tussen 2024 en 2027 een grote pensioenhervorming regelt.

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) in een debat over de pensioenwet.
Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) in een debat over de pensioenwet.

Foto Sem van der Wal/ANP

De Tweede Kamer heeft in ruime meerderheid ingestemd met de nieuwe pensioenwet van minister Carola Schouten (Pensioenen, ChristenUnie). Daarmee is de weg vrij, als ook de Eerste Kamer begin volgend jaar instemt, voor een grote aanpassing van het Nederlandse pensioenstelsel tussen 2024 en 2027.

Naast de vier regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie, stemden donderdagavond ook de oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SGP en Volt voor de Wet toekomst pensioenen. Samen hebben deze partijen bijna twee derde meerderheid in de Tweede en Eerste Kamer.

De wet regelt een aanpassing van de aanvullende pensioenen, waar werknemers samen met hun baas voor sparen via pensioenfondsen, voor bovenop het basispensioen, de AOW-uitkering.

Geen beloftes meer

Die pensioenfondsen blijven bestaan, maar de manier waarop werknemers voor hun pensioen gaan sparen, verandert. Nu werkt het systeem nog met toekomstbeloftes. Werknemers bouwen iedere maand een ‘aanspraak’ op: een klein stukje van een toekomstige uitkering. Het pensioenfonds moet daarna zorgen dat er genoeg geld voor is, in een grote, anonieme pensioenpot.


Lees ook: Een miljardenoperatie met de pensioenen – waar is dat voor nodig?

In het nieuwe stelsel krijgt iedereen een persoonlijk pensioenpotje en draait alles om de euro’s die daar nú in zitten. Er wordt slechts voorzichtig voorspeld hoe hoog je toekomstige uitkering wordt.

Ook gepensioneerden krijgen zo’n persoonlijk potje, waar hun maandelijkse uitkering uit gehaald zal worden. Maar dat potje kan niet ‘op’ raken. De uitkering van mensen die langer leven dan gemiddeld, wordt gefinancierd met het geld dat overbleef van de mensen die korter leefden – zoals dat nu ook al geregeld is.

Deze pensioenwet vloeit voort uit het pensioenakkoord van 2019, tussen het vorige kabinet en de vakbonden en werkgeversorganisaties. Dat akkoord regelde ook dat de AOW-leeftijd sinds 2020 langzamer stijgt dan voorheen.


Lees ook: Deze veranderingen heeft de Tweede Kamer afgedwongen in de pensioenwet

Lees verder…….