‘Ook voormalig ABN Amro-topman Van Dijkhuizen aangemerkt als verdachte in antiwitwasonderzoek’

Onderzoek Het strafrechtelijk onderzoek naar vier voormalig bestuurders van de bank draait om de vraag of zij persoonlijk schuld dragen aan de „structurele overtredingen” van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door de bank.
Kees van Dijkhuizen was van 2017 tot april 2020 topman bij ABN Amro.
Kees van Dijkhuizen was van 2017 tot april 2020 topman bij ABN Amro.

Foto Lars van den Brink

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft met oud-topman Kees van Dijkhuizen van ABN Amro een vierde persoon aangemerkt als verdachte in het strafrechtelijk onderzoek naar overtredingen van de antiwitwaswet bij de bank. Dat heeft Het Financieele Dagblad dinsdag gemeld op basis van de advocaat van de verdachte. Van Dijkhuizen had van 2017 tot april 2020 de leiding bij ABN Amro. Nu is hij met pensioen. Ook zijn voorganger Gerrit Zalm en ex-bestuursleden Joop Wijn en Chris Vogelzang staan onder verdenking.

Het OM bevestigt aan NRC dat er inderdaad een vierde verdachte is aangewezen in het strafrechtelijk onderzoek naar overtredingen van de antiwitwaswet, maar wil daarbij geen naam noemen.

Het strafrechtelijk onderzoek naar de voormalig bestuurders van ABN Amro draait om de vraag of zij persoonlijk schuld dragen in de „jarenlange en structurele overtreding” van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) door de bank. Volgens die wet moeten Nederlandse banken onder andere uitgebreid onderzoek doen naar de achtergrond van klanten, rekeninghouders met een twijfelachtige reputatie wegsturen en ongebruikelijke transacties melden bij justitie.

Megaschikking

Vorig jaar trof ABN Amro vanwege tekortschietend toezicht een megaschikking met het OM. De bank betaalde 480 miljoen euro omdat jarenlang te weinig was gedaan om mogelijk criminele geldstromen in beeld te krijgen. De bank had volgens het OM moeten weten dat bepaalde rekeninghouders transacties voltooiden met crimineel geld. Omdat dat niet het geval was, verwijt het OM de bank schuldwitwassen — door onvoldoende toezicht onbedoelde hulpverlening aan witwassen.

Sinds de invoering van de Wwft in 2008 heeft toezichthouder De Nederlandsche Bank veelvuldig sancties opgelegd aan banken vanwege onvoldoende naleving ervan. Eerder trof ING met het OM een forse schikking van 775 miljoen euro. Ook Rabobank en de Volksbank werden eerder al beboet, en Triodos op de vingers getikt. Robin de Jongh, die bij ABN de afdeling voor het opsporen van verdachte transacties aanstuurt, vergeleek zijn werk eerder in NRC met een „kat-en-muisspel”. Banken steken steeds meer geld en aandacht in het opsporen van verdachte transacties, maar criminelen veranderen ook van aanpak, zei hij.


Lees ook dit interview met Van Dijkhuizen, voor zijn vertrek bij ABN Amro: ‘Als ik wat er gebeurd is allemaal had zien aankomen, dan had ik nee gezegd tegen de functie’

Lees verder…….