Nieuwe leider van Grieks links: goed met de sociale media, maar weinig beleidsideeën

Profiel

M/V in het nieuws | Stefanos Kasselakis | Leider Syriza Met de ex-zakenbankier Stefanos Kasselakis heeft de radicaal-linkse Griekse partij Syriza een verrassende nieuwe leider gekozen. „Zijn verkiezing is een doorbraak voor de homo-emancipatie.”

Het linkse Syriza koos voormalig zakenbankier Stefanos Kasselakis als leider.
Het linkse Syriza koos voormalig zakenbankier Stefanos Kasselakis als leider. Foto Aris Messinis/AFP

Hij is 35, heeft weinig politieke ervaring en is voormalig zakenbankier bij Goldman Sachs. De kandidatuur van Stefanos Kasselakis als leider van de radicaal-linkse Griekse partij Syriza, bekend van de botsingen met Europa onder leiding van premier Alexis Tsipras en zijn flamboyante minister Yanis Varoufakis (Financiën), lag misschien niet direct voor de hand. Toch kozen de leden van Syriza zondag voor de openlijk homoseksuele Kasselakis als partijleider. Hij is de opvolger van Tsipras, die in juni flink verloor bij de Griekse parlementsverkiezingen.

De carrière van Kasselakis wordt doorgaans met Grieks rechts geassocieerd: opgegroeid in een welvarende buitenwijk van Athene, geschoold aan de Universiteit van Pennsylvania, werkzaam bij Goldman Sachs en later oprichter van een rederij. Vanwege die achtergrond is niet iedereen in de partij blij met hem. Kasselakis’ tegenstanders noemen hem ook wel The Golden Boy, waarmee ze zijn verleden bij Goldman Sachs proberen te problematiseren.

Zondag bleek evenwel dat de kandidatuur van Kasselakis ook veel nieuwe leden naar de partij getrokken had. Veertigduizend nieuwelingen hadden zich voor de interne verkiezing aangemeld, en de stembusgang moest vanwege de hoge opkomst met een uur verlengd worden. Kasselakis kwam de afgelopen tijd bijzonder snel bovendrijven. Vier weken geleden pas kondigde de relatief onbekende ex-bankier aan dat hij de tegenkandidaat zou worden van oud-minister Effie Achtsioglou (Arbeid), die meer tot het partijestablishment gerekend kan worden.

Vriendelijk en warm

Zijn populariteit heeft hij onder meer te danken aan een sterke campagne op de sociale media. Volgens politiek analist Nick Malkoutzis, oprichter van de Griekse nieuwswebsite MacroPolis, is Kasselakis „bijzonder goed” in het aanspreken van kiezers. „Hij organiseert kleine bijeenkomsten, kletst makkelijk, komt vriendelijk en warm over. En dat filmt hij allemaal, waardoor het via de sociale media een groter bereik krijgt. Daar ligt zijn grote kracht.”

Lees ook: De nieuwe revolutionairen van Europa

Minder duidelijk, zegt Malkoutzis, is wat Kasselakis voor beleidsideeën heeft. „In de vier weken sinds hij zich kandidaat stelde heeft hij daar niet veel over losgelaten. Ja, wel van die algemene dingen waar niemand het mee oneens kan zijn, zoals het bestrijden van de corruptie en het hervormen van het justitieel systeem.” Ook heeft de nieuwe Syriza-leider het publiek opgeroepen om ideeën in te sturen. Vervolgens filmde hij zichzelf terwijl hij die ideeën op hun merites beoordeelde.

Scheiding van kerk en staat

De uitverkiezing van Kasselakis is voor sommige Syriza-leden van het eerste uur een hard gelag, denkt Malkoutzis. „Hij is wat moderner, meer kosmopolitisch ook. Dat maakt hem in de ogen van de oude garde een beetje verdacht. En ze zijn bang dat hij de partij te veel naar het centrum zal trekken.” Tot de weinige ideeën die hij wel heeft laten doorsijpelen, horen het afschaffen van de dienstplicht, het enigszins scheiden van kerk en staat, vooruitstrevende wetgeving op het gebied van lhbti-rechten en het flink verhogen van de onderwijsuitgaven.

Volgens Malkoutzis wordt zijn achtergrond als zakenbankier hem wel vergeven. Zelf zegt Kasselakis daarover dat hij juist door zijn tijd bij Goldman Sachs als geen ander op de hoogte is van de negatieve kanten van het kapitalisme.

Dat er met Kasselakis een openlijk homoseksuele leider van een grote Griekse partij is verkozen, is volgens de politiek analist „baanbrekend”. „In een land waar het homohuwelijk nog steeds een omstreden onderwerp is, komt ineens een politicus langs die zijn man meeneemt op campagne, en ineens accepteren mensen dat. Dat verbaasde me, omdat de Griekse politiek normaal op testosteron loopt. Maar mensen zijn kennelijk erg van Kasselakis gecharmeerd. Hij schudt de boel in elk geval op.”

Lees verder…….