Musicalregisseur Alex Timbers over ‘Moulin Rouge!’: ‘Het Parijs van 1900 is een plek van dromen en fantasieën’

Alex Timbers, musicalregisseur Bijna vijf jaar na de eerste uitvoering op Broadway, komt Moulin Rouge! The Musical in september naar Nederland. Alex Timbers regisseerde het Amerikaanse origineel. „In een musical heb je geen close-ups voor de psychologie, maar liedjes.”

Theaterregisseur Alex Timbers (1978) aarzelt geen moment, gevraagd hoe hij Moulin Rouge! De Musical zou omschrijven: „Het is een spektakel vol passie met vijftig jaar popmuziek, waarin je je helemaal kan onderdompelen.” Uit het gemak waarmee Timbers dit antwoord oplepelt, blijkt hoelang en intensief hij al met Moulin Rouge! bezig is. Sinds de Amerikaanse première in 2018 zijn er wereldwijd meerdere producties ontwikkeld, in verschillende talen.

De musical speelt nu bijna vijf jaar op Broadway en twee jaar op West-End, maar is ook te zien in Australië, Duitsland, Zuid-Korea, Japan, Noorwegen en Zweden. Vanaf 7 september mag Nederland zich bij dit rijtje voegen. Producent Stage Entertainment ontwikkelt een Nederlandse versie van de musical met een Nederlandse cast, in samenwerking met de internationale Moulin Rouge!-makers. De tekst van de dialogen wordt vertaald, de liedjes blijven in het Engels.

Voor de Amerikaan Timbers begon zijn betrokkenheid bij Moulin Rouge! toen filmregisseur Baz Luhrmann (Romeo + Julia, Elvis) in 2013 contact met hem zocht. Luhrmann had ruim tien jaar eerder de film Moulin Rouge! geregisseerd en wilde daar theater van maken. „Baz en ik begonnen meteen te dromen wat het kon worden”, vertelt Timbers aan de telefoon vanuit New York. „Zodra je het theater binnenkomt, moet je het gevoel hebben dat je het Parijs van 1900 binnenstapt: de plek van je dromen en fantasieën.”

Lees ook Een Moulin Rouge waarin alles mag

Geen close-ups

In de film Moulin Rouge! (2001) valt de sullige schrijver Christian (gespeeld door Ewan McGregor) voor nachtclubdanseres Satine (Nicole Kidman). In surrealistische, collage-achtige scènes ontvouwt hun romance zich, razendsnel geregisseerd door Luhrmann. Van deze film een theatervoorstelling maken, was geen kwestie van simpelweg de scènes omschrijven voor het toneel. „We wilden voortbouwen op het verhaal en perspectieven toevoegen.” De makers keken de film meermaals en schreven de verhaalelementen op kaartjes, die ze op een bord plakten. Zo werd het plot en de ontwikkeling van de personages duidelijk. „Toen zijn we gaan ‘spotten’. We keken waar de liedjes zouden moeten komen, op emotionele hoogte- en dieptepunten. Soms kwam een nummer uit de film precies op hetzelfde punt in de musical terecht, soms voegden we nieuwe liedjes toe.”

Dit zorgde uiteindelijk voor een soundtrack van ruim zeventig pophits – veel meer dan in een gemiddelde musical. Dat komt doordat er ook ‘mash-ups’ zijn, waarin meerdere liedjes door elkaar gemixt zijn. De opening duurt bijvoorbeeld ruim tien minuten en bestaat uit een stuk of zes liedjes. „In een musical heb je geen close-ups, maar liedjes om de psychologie van de personages te verbeelden.” Daardoor heeft muziek in musicals een andere taak dan reguliere popmuziek. „Een pophit probeert een refrein of ‘hook’ te verkopen, die daarom heel vaak wordt herhaald. Dat kan een nummer emotioneel nogal statisch maken, iets wat je op het toneel juist wilt voorkomen. In een musical betekent een refrein de eerste keer dat je het hoort, vaak iets anders dan een tweede keer. Personages ontwikkelen zich. Als je popliedjes gebruikt voor een musical, is dat zoeken.”

Zo’n uitdaging zat bijvoorbeeld in het nummer ‘One day I’ll fly away’, dat Satine in de film zingt. „Voor de musical merkten we dat zij meer ‘agency’ moest hebben, moest uitstralen dat ze de controle over haar leven terugpakt. Daarom vervingen we dit lied door ‘Firework’ van Katy Perry. Dat is minder smachtend en daadkrachtiger.”

Ik maak graag voorstellingen die je meevoeren naar een wereld die anders is dan onze alledaagse werkelijkheid.

Opgewonden verwachting

Het Nederlandse musicalpubliek maakt met Moulin Rouge! kennis met het werk van Timbers, maar hij regisseerde al meer shows voor Broadway (Here lies love, Beetlejuice) en tv-series (Mozart in the jungle). Voor Moulin Rouge! won hij in 2021 een Tony Award, een prestigieuze Amerikaanse musicalprijs. Timbers werd gevraagd om deze musical te regisseren omdat hij vaker producties ontwikkelde die popmuziek en historie mengen. „Ik maak graag voorstellingen, die je meevoeren naar een wereld die anders is dan onze alledaagse werkelijkheid.”

Dat gebeurt in Moulin Rouge! al vanaf het openingsnummer, de favoriete scène van Timbers. „Daarbij heerst zo’n opgewonden gevoel van verwachting bij het publiek. Dat maakt me er iedere keer weer bewust van hoe cool het is om onderdeel te zijn van deze productie.”

Scène uit Moulin Rouge! The Musical
Foto Matthew Murphy

Moulin Rouge! De Musical is vanaf 7 september te zien in het Beatrix Theater in Utrecht. info: moulinrougedemusical.nl

Lees verder…….