KLM compenseert medewerkers met aandoeningen door blootstelling chroom-6

Schadelijke stof In maart bleek dat (ex-)KLM-onderhoudsmedewerkers mogelijk zijn blootgesteld aan schadelijke hoeveelheden chroom-6. KLM belooft nu een financiële tegemoetkoming.
Grondpersoneel van KLM aan het werk op de luchthaven Schiphol.
Grondpersoneel van KLM aan het werk op de luchthaven Schiphol.

Foto Sem van der Wal/ANP

KLM heeft een compensatieregeling gelanceerd voor (oud-)medewerkers met aandoeningen die mogelijk het gevolg zijn van blootstelling aan de kankerverwekkende metaalsoort chroom-6. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij woensdag. De regeling bestaat uit een vaste tegemoetkoming en een per persoon verschillend „immaterieel deel”, een eveneens financiële compensatie die afhankelijk is van de aandoening en de mate en duur van blootstelling aan chroom-6. Dit betekent dat niet iedere getroffen (oud-)medewerker dezelfde compensatie krijgt; het totaalbedrag bij één aandoening kan oplopen tot ruim 82.000 euro.

De regeling is bedoeld voor (oud-)medewerkers bij KLM Engineering & Maintenance, Transavia, Regional Jet Center en haar voorloper Martinair, die werken of hebben gewerkt met chroom-6. Ook nabestaanden en erfgenamen kunnen in aanmerking komen voor de compensatieregeling, aldus KLM. Volgens de luchtvaartmaatschappij lijkt de regeling op die van Defensie, getroffen toen bleek dat dat ministerie in de jaren zeventig en tachtig zijn personeel onvoldoende had beschermd tegen de schadelijke gevolgen van chroom-6.

Kritiek vakbond

Bestuurder Huug Brinkers van vakbond KLM Unie zegt blij te zijn dat er een regeling is getroffen met wetsconforme vergoedingen, die voorkomt dat (oud-)medewerkers naar de rechter moeten om compensatie te ontvangen. Wel vindt hij dat KLM te weinig kijkt naar persoonlijke omstandigheden. Zo weegt de luchtvaartmaatschappij niet mee of een slachtoffer nog twintig jaar moet werken of al met pensioen is, aldus Brinkers. Ook wil de vakbondsbestuurder compensatie voor alle (oud-)medewerkers die met schadelijke hoeveelheden chroom-6 hebben gewerkt, ook als zij (nog) niet ziek zijn.

Te veel contact met chroom-6 kan onder meer leiden tot long-, neus- of neusbijholtekanker of chronische longziekten. Chroom-6 zat in (grond)verf die door vliegtuigfabrikanten werd voorgeschreven en komt vrij als de verf wordt opgeschuurd. In maart bleek uit onafhankelijk onderzoek dat een deel van de onderhoudsmedewerkers van KLM in het verleden mogelijk blootgesteld is aan meer chroom-6 dan wettelijk was toegestaan.

Lees verder…….